Kas yra sausasis sausis?

Sausasis sausis – tai prieš dešimtmetį Jungtinėje Karalystėje kilusi iniciatyva, kuri šiandien populiari visame pasaulyje ir daugeliui jau yra tapusi savotiška naujų metų pradžios tradicija. Metų pradžia pasirinkta ne atsitiktinai – po intensyvaus šventinio periodo kiekvienam norisi atsikvėpti. Iššūkį mėnesiui visiškai atsisakyti alkoholio priima žmonės iš įvairių pasaulio kampelių ir jų skaičius kasmet auga.

Pirmasis metų mėnesis yra puikus atskaitos taškas pokyčiams. Dėl to sausojo sausio idėja skatina diskusijas apie alkoholio vartojimo problemas ir žalą, edukuoja apie abstinencijos naudą ir skatina rinktis sveikesnį gyvenimo būdą. O geriausia yra tai, kad daugeliui sausasis sausis išties tampa tramplinu į sveikesnį gyvenimą. Be to, iššūkio koncepcija apima ir fizinio aktyvumo skatinimą, subalansuotą mitybą, gyvenimo tempo lėtinimą.

Kodėl sausojo sausio idėja tokia populiari?

Alkoholio vartojimas mūsų visuomenėje yra labai įsigalėjusi kultūra, tačiau augantis sąmoningumas ir dėmesys sveikatai bei gerai savijautai verčia ieškoti alternatyvų. Sausasis sausis šiame kontekste yra puiki galimybė išmėginti blaivų gyvenimą be ilgalaikių įsipareigojimų, o iššūkio konceptas suteikia motyvacijos.

Be to, daugelį domina ir teigiami trumpalaikės alkoholio abstinencijos privalumai: geresnės savijauta, energingumas, kokybiškesnis miegas ir kt. Atsisakius alkoholio, pokyčiai vyksta tarsi savaime, daugiau laiko lieka kitoms veiklos ir kokybiškam laisvalaikiui.

Kokių pokyčių galite tikėtis priėmę sausojo sausio iššūkį?

Tikriausiai nereikia įtikinėti, kad alkoholio atsisakymas yra naudingas jūsų organizmui. Tačiau ar tikrai žinote, koks jis naudingas? Tyrimai rodo, kad atsisakę alkoholio net ir palyginti trumpam mėnesio laikotarpiui galite sumažinti kraujospūdį, diabeto riziką, cholesterolio kiekį ir su vėžiu susijusių baltymų kiekį kraujyje.

Nors pokyčiams daug įtakos turi vartojamo alkoholio kiekis, skirtumą gali pajusti net ir vartojantys mažai alkoholio. Tai itin aktualu po intensyvaus šventinio maratono, kurio metu suvartoja daugiau alkoholio. Sausasis sausis yra tarsi jūsų dovana savo kūnui, galimybė pailsėti, atsigauti ir sukaupti energijos visiems metams.

Atsisakant alkoholio (ne)būtina atsisakyti gėrimo kultūros?

Sausojo sausio iššūkį apibrėžia viena taisyklė – tereikia mėnesiui atsisakyti alkoholio vartojimo. Atrodo paprasta, tiesa? Tačiau jūs neišvengiamai atsidursite aplinkoje, kurioje alkoholis bus lengvas pasirinkimas. Tiesą sakant, to išvengti tiesiog neįmanoma, nes alkoholio vartojimas turi gilias tradicijas. Šventinės progos siejamos su šampano purslais, vynai dovanoja skonių puokštę, o alkoholio derinimas su maistu, rodos, atkeliavo iš didikų laikų.

Atsisakyti visos gėrimo kultūros būtų išties gaila, tačiau šiandien turime alternatyvų. Viena jų – nealkoholiniai ACALA gėrimai, suteikiantys pilnavertę patirtį. Tai vyniško stiliaus arbatos gėrimas ypatingame putojančio vyno butelyje. Rafinuotą skonį užtikrina per daugelį metų išgrynintas unikalus gamybos procesas, kuriame dera senovinės fermentavimo tradicijos, naujosios technologijos ir vyno gamybos elementai, sukuriantys kompleksiškumą bei balansą. Dėl to ACALA yra puikus pasirinkimas degustacijai ar pokalbiui apie skoninę patirtį.

Daugelis alkoholio vartojimą turi riboti dėl tam tikrų sveikatos problemų, tačiau putojantys fermentuotos arbatos gėrimai tinka visiems – juose mažai cukraus, nėra alkoholio. Tai gera alternatyva tiems, kurie po vakarėlio nori sėsti prie automobilio vairo, tačiau nori pasimėgauti gurmaniškais maisto ir gėrimo skonių deriniais.

ACALA arbatos gėrimai yra unikalūs, tad sulaukia vis daugiau susidomėjimo. Jų galima rasti daugelyje geriausių Lietuvos maitinimo įstaigų, viešbučiuose ir užsienyje. Savo svečiams pasimėgauti šiuo unikaliu arbatos gėrimu siūlo ir Barselonoje įsikūręs trimis „Michelin“ žvaigždėmis įvertintas restoranas.

ACALA gėrimai papildo vyno kultūros patirtį, todėl puikiai tinka turtingai gastronominei patirčiai kurti. Juos dažnai renkasi profesionalūs someljė, derindami įvairių patiekalų ir gėrimų skonius. Turint tokią alternatyvą, sausojo sausio iššūkis tikrai bus lengvai įveikiamas. Ar esate pasiruošę jį priimti?