Padeda sutaupyti net 37 proc. elektros energijos

„Vidutinis 10 kW šaldymo galios agregatas su mechaniniu išsiplėtimo vožtuvu ir be automatinio valdymo, dirbdamas standartinėmis sąlygomis (po 12 valandų paroje), suvartoja apie 23389 kWh elektros energijos per metus, – pasakoja UAB ,,Ekošaltis” atstovas Tomas Kuršaitis. – Po optimizacijos, metinis suvartojimas sumažėja iki 14610 kWh. Pinigine išraiška skirtumas per metus gaunasi maždaug 1404 eurai, jei kilovatvalandės kaina neviršija 0,16 EUR. Skaičiuojant procentaliai, taupome apie 37% elektros energijos, tad galima lengvai konvertuoti kiek energijos sutaupytų didesnės ar mažesnės galios agregatas.“

Tačiau tai, anot specialisto, ne vienintelė priežastis susimąstyti apie šaldymo sistemų optimizavimo galimybes. Sutaupytos kWh sumažintų į atmosferą išmetamo CO2 kiekį net 6138 kilogramais. Dar daugiau prie atmosferos taršos mažinimo prisideda tinkamas šaldymo agento kiekio parinkimas.

„Anksčiau, kai nebuvo tiek daug kalbama ir daroma dėl poveikio atmosferai mažinimo, dažnai sistemos būdavo projektuojamos su pertekliniu šaldymo agento kiekiu“, – pastebi T. Kuršaitis.

Vienam kg R-404a agento patekus į atmosferą žala tolygi 3922 kg išmesto CO2, atitinkamai 10 kg – 39,22 tonos. Kalbant vaizdžiai, 39,22 tonos yra ekvivalentas, kiek vidutinis automobilis su vidaus degimo varikliu išmestų CO2 apvažiuodamas 6 kartus aplink žemės rutulį ties pusiauju.

Sistemoje sumažinus kiekį bent jau 4-5 kg pasiektume teigiamų rezultatų ekologijos ir klimato kaitos srityse. Žiūrint iš finansinės pusės – sumažinus sistemoje cirkuliuojančio agento kiekį bent jau 20 kilogramų, atsipirktų beveik 50% investicijų, nes kitos vamzdyno avarijos atveju, sistemos pakartotiniam užpildymui būtų panaudojamas mažesnis kiekis šaltnešio.

Žemiau pateikta lentelė su populiarių, seniau itin plačiai naudotų agentų ekvivalentais dešimčiai kilogramų medžiagos:

Saulės elektrinių integracija

Nemaža dalis verslo Lietuvoje jau turi įsigiję saulės elektrinių, tačiau perteklinę energiją vis dar grąžina tinklams. Integravus saulės elektrinių sistemą ir šalčio gamybos mašinas, galima realiu laiku įvedinėti nustatymų korekcijas ir susikaupusį energijos perteklių panaudoti šaldymo sistemos energijos akumuliavimui. Pavyzdžiui, šaldomuose kambariuose pažeminti temperatūrą arba priverstinai vėsinti cirkuliacinius skysčius.

„Pačioje ,,Ekošaltis” veiklos pradžioje numatėme, kad ateityje energija brangs ir kiekvienais metais bus kreipiamas vis didesnis dėmesys į ekologiją bei klimato atšilimą, tad iškart pradėjome analizuoti galimybes bei kurti ir diegti alogoritmus, padedančius sutaupyti dalį išlaidų įmonėms, pasirinkusioms mūsų diegiamas sistemas, – sako įmonės atstovas Tomas Kuršaitis. – Savo klientams patariame įsidiegti „Fusebox“ sistemą – virtualią elektrinę, kuri balansuoja elektros tinklus ir tokiu būdu mažina iškastinio kuro vartojimą.“

Įmonėje, įdiegusioje savo sistemoje ,,Fusebox”, įrenginys realiu laiku analizuoja situaciją tinkluose ir stebi, kada atsiranda elektros energijos trūkumas. Deficito metu šaldymo sistemų kontroleriai gali keisti vidinius parametrus atsižvelgdami į esamą situaciją: padidinti arba sumažinti reikiamų temperatūrų nustatymus.

Pavyzdžiui, jei patalpoje reikalinga temperatūra -20 °C, tai deficito metu, kai trūksta energijos, galima trumpam pakeisti nustatymą į -18 °C ir palaikyti aukštesnę temperatūrą kol balansas atsistatys. Tokiu būdu įmonės sumažinusios elektros energijos suvartojimą gauna finansinę grąžą ir ženkliai prisideda prie CO2 emisijų mažinimo, įmonių sutaupyta energija skaičiuojama dešimtimis ir šimtais megavatų.

Užsakymo nr.: PT_88434753