Tiek renkantis parduotuvėje ar turguje, tiek ir vertinant produktus jau turimus namuose, įsitikinti, kad vaisius ir daržovė yra geri, galima atkreipiant dėmesį į kelis ženklus, sako maisto saugos ir kokybės specialistė Asta Kairiūkštė.

Vyrauja „tobulų“ vaisių ir daržovių mitas

A. Kairiūkštė pažymi, kad žmonės apsipirkdami parduotuvėje ar turguje dažnai yra linkę idealizuoti „tobulos“ išvaizdos vaisius ir daržoves, o netobulus „nurašyti“, kaip nebetinkamus vartoti.

„Deja, žmonės yra susikūrę iliuziją, kad daržovė ar vaisius turi būti nepriekaištingos išvaizdos. Dėl šio požiūrio dažnai geri ir vertingi produktai yra išmetami. Švaistymą gali lemti tai, kad, pavyzdžiui, kuris nors vaisius ar daržovė yra taškuotas ar netaisyklingos formos. Tokie defektai neturi įtakos produkto maistingumui ar skoniui. Įdomu tai, kad kaime požiūris yra visai kitoks – čia mielai valgomi ir obuoliai krituoliai, ar neįprastos formos daržovės“, – aiškina ekspertė.

Ji pratęsia, kad visuomenėje vyrauja mitas, jog jei vaisius ar daržovė nebeatrodo „kaip paveiksliuke“, jis yra kažkuo blogesnis, negu tas, kuris turi idealią išvaizdą.

„Realybėje tiek vaisiaus ar daržovės maistingumas, tiek skoninės savybės dažnai išlieka tos pačios. Aišku, jeigu, pavyzdžiui, bananas yra pernokęs, jis bus krakmolingesnis, bet ir jį galima suvartoti dedant į pyragus ar darant tyres. Tuo labiau nereikia ignoruoti šiek tiek mažesnių, ar didesnių nei įprastai vaisių ar daržovių, juk gamtoje jie tokie ir būna – įvairūs. Deja, kažkodėl žmonės tikisi prekybos tinkluose rasti tik vienodo dydžio, spalvos, be juodos dėmelės vaisius ar daržoves“, – pasakoja A. Kairiūkštė.

Daržovių šviežumą namuose tikrinti galime vertinant jų tvirtumą

Maistas, kurio kartais nespėjame sunaudoti, deja, atsiduria šiukšlių dėžėse. Todėl taip pat ir namuose svarbu įvertinti, kada reikia atsisveikinti su vaisiais ir daržovėmis, o kada dar galime jas sėkmingai panaudoti sveikiems patiekalams.

Parsinešus vaisius ir daržoves namo iš parduotuvės, svarbu pasirūpinti, kad jie išliktų švieži kuo ilgiau. Dėl to A. Kairiūkštė pataria produktus laikyti atitinkamoje temperatūroje.

„Jeigu norite kuo ilgiau išlaikyti vaisius ir daržoves šviežius, įprastai geriausia juos laikyti kuo žemesnėje, tačiau ne minusinėje temperatūroje. Kalbant apie salotas ir žalumynus, jiems išlikti šviežiems padės, jeigu apšlakstysite juos vandeniu, ir tuomet įdėsite į šaldytuvą. O jeigu norite, kad vaisiai greičiau sunoktų, palikite juos kambario temperatūroje“, – pataria A. Kairiūkštė.

Salotos, ypač jeigu jos nėra sandariai supakuotos, po kelių dienų gali apvysti, tačiau tai tikrai nereiškia, kad jos jau yra sugedusios. Jeigu jų spalva nepakitusi, tuomet jas galima drąsiai vartoti, pavyzdžiui, sveikuoliškam žaliajam kokteiliui suplakti. Lygiai taip ir žiedinį kopūstą galima vartoti tol, kol jis yra išlaikęs savo spalvą. Net jei ant jo viršūnės pasirodo šiek tiek rudų dėmių, jas nupjovus daržovė vis dar tinkama vartoti. Brokolio šviežumą rodo spalvos nepakeitusi žalia viršūnėlė bei tvirtas stiebas. Morkos šaldytuve gali išsilaikyti šviežios netgi daugiau nei mėnesį. Jeigu jos yra šiek tiek suminkštėjusios, bet nepraradusios savo spalvos, jos vis dar yra tinkamos vartoti, tačiau tokiu atveju reikėtų tą padaryti ilgai nedelsiant.

„Kalbant apie vaisius, dažnu atveju žmonės nusprendžia, kad jie yra netinkami vartoti dėl pakitusios jų spalvos. Tačiau dauguma vaisių gali atrodyti ne tokie gražūs dėl to, kad jie būna sumušti ar truputį apsitraiškę, kas lemia vietomis pasikeitusią spalvą ir konsistenciją. Nepaisant to, tokie vaisiai įprastai vis tiek yra tinkami vartoti, o „nubrozdintas“ ar pernokusias vaisiaus vietas, jeigu norisi, prieš vartojimą galima nupjauti“, – aiškina ekspertė.

Vertinant citrusinius vaisius – jeigu jų žievė yra šiek tiek pakeitusi spalvą, tai yra visiškai normalu. Šviežumą galima patikrinti ir citrusinį vaisių paspaudus ranka – jeigu jis šiek tiek spaudžiasi, bet nėra visiškai suminkštėjęs ar perdžiūvęs, tuomet jį galima valgyti. Nepamirškite kliautis ir savo uosle – jeigu vaisius vis dar skleidžia malonų citrusinį aromatą, tuomet jis yra tinkamas vartoti.

Keičia žmonių požiūrį ir siūlo sutaupyti

Siekdamas keisti pirkėjų nuomonę apie vaisius ir daržoves bei siūlydamas galimybę sutaupyti, prekybos tinklas „Lidl“ nuo rugpjūčio 14 d. siūlo įsigyti netobulos išvaizdos, bet vis dar tinkamų vartoti vaisių ir daržovių. Tokie produktai yra parduodami specialiuose „Geradarių maišeliuose“ – juose pirkėjai gali rasti maždaug 3 kg svorio mišrius vaisių ir daržovių rinkinius ir įsigyti juos po 0,75 euro už 1 kg. Į maišelius parduotuvių darbuotojai deda švarius ir tvarkingus produktus, vengiant tokių, kuriuos lengva suspausti ir kurie dėl to galėtų prarasti skonio ar maistines savybes.

„Tokiu būdu mūsų pirkėjai gali įsigyti maistingų vaisių ir daržovių pigiau, tuo pačiu prisidėdami prie maisto tausojimo. Pastebėjome, kad troškiniams ar vaisių salotoms tinkantys maišeliai yra greitai išperkami. Tikimės, kad „Geradarių maišeliai“ paskatins daugiau pirkėjų dažniau rinktis nebūtinai tobulos išvaizdos vaisius ar daržoves“, – sako Antanas Bubnelis, „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas.

„Geradarių maišelius“ galima įsigyti visose 69-iose šiuo metu Lietuvoje veikiančiose „Lidl“ parduotuvėse 26 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.