Iki šiol prekybos tinklas „Norfa“ nuo visos apyvartos išmesdavo 6–10 proc. neparduotų ir nebetinkamų vartoti vaisių ir daržovių, kas yra apie 120–300 tonų per mėnesį.

„Maisto švaistymas yra didžiulė problema. Deja, kartais, ypač prekyboje to išvengti nepavyksta. Jei kalbant apie konkrečias prekių grupes, tai būtent šviežių vaisių ir daržovių prekybos sektoriuje išmetama daugiausiai“, – sako D. Dundulis.

Dėl šios priežasties „Norfos“ parduotuvėse buvo nuspręsta imtis naujovės – kiekvieną pirmadienį skelbti vaisių ir daržovių išpardavimą, kurio metu šiems produktams yra taikoma 50 proc. nuolaida.

„Noriu pabrėžti, kad tai nėra akcija, tai yra išpardavimas, kuris ne tik suteikia puikią galimybę pirkėjams perpus pigiau nei standartinė kaina įsigyti vaisių ir daržovių, bet ir tuo pačiu didelis žingsnis link tvaresnio vartojimo. Skaičiuojame, kad tokia naujovė mūsų išmetamų vaisių ir daržovių kiekį turėtų sumažinti iki 50 tonų per mėnesį, o tai išties reikšmingas pokytis“, – sako D. Dundulis.

Pasak jo, tokiu būdu pavyksta išparduoti beveik visas šio skyriaus prekes, o kitą dieną jis yra papildomas šviežiais produktais.

„Šiame skyriuje po pirmadienio išpardavimo pakeičiame prekes ir antradienį ryte į parduotuvę atėjęs pirkėjas jau randa naujos partijos vaisius ir daržoves. Tiesa, žmonės „perka akimis“, todėl gerai atrodantys produktai tikrai kur kas dažniau nugula į pirkėjų krepšelius“, – sako „Norfa“ vadovas.

Tačiau, anot jo, tai nereiškia, kad prastesnės prekinės išvaizdos vaisiai ir daržovės yra netinkami vartoti.

Dainius Dundulis

„Vaisiai ir daržovės yra „gyvi“ produktai, todėl viskas priklauso nuo jų laikymo sąlygų. Ši prekių grupė iš esmės neturi kažkokio konkretaus galiojimo laiko. Vienintelė indikacija, kad produktas yra sugedęs ir nevalgomas, tai prasidėjęs puvimas“, – aiškina D. Dundulis.

Kai kam gali pasirodyti, kad su šia naujove siekiama išparduoti sugedusius produktus, tačiau tiesa ta, kad kiekvieną dieną parduotuvių darbuotojai išrenka vartoti netinkamus vaisius ir daržoves bei pakeičia juos naujais.

„Yra tikimybė, kad pirmadienį į parduotuvę atėjęs pirkėjas ras praėjusios savaitės atvežtas daržoves ar vaisius, tačiau lygiai taip pat yra šansas, kad jis ras ir pačius šviežiausius, sekmadienį atvežtus produktus“, – aiškina D. Dundulis.

50 proc. daržovių ir vaisių išpardavimas pirmadieniais „Norfose“ prasideda 14 val. ir trunka iki parduotuvių uždarymo. Tačiau pirkėjai, kaip pasakoja D. Dundulis, imasi nekaltos gudrybės ir produktus, kuriems taikoma nuolaida, į krepšelius pradeda krautis dar gerokai anksčiau nei prasideda išpardavimas.

„Žmogus į parduotuvę ateina apie 13 val., susikrauna į krepšelius ar vežimus norimus produktus, gražiausius, šviežiausius vaisius ir daržoves, dar pasivaikšto ir tada 14 val. keliauja prie kasų. Tad užsukę į „Norfą“ pirmadienio vakarą, perpus pigesnių daržovių ir vaisių nelabai ir berasite“, – šypsosi D. Dundulis.

Tačiau tame „Norfos“ vadovas didelės problemos nemato, mat per tą valandą, iki kol kasų sistema pradeda taikyti 50 proc. nuolaidą, parduotuvėje laiką leidžiantis pirkėjas į krepšelį įsideda ir kažką papildomo.

„Iš tiesų pardavimai rodo, kad per išpardavimo valandas yra nuperkama ir daugiau kitų maisto produktų, kitokių prekių“, – atskleidžia D. Dundulis.

„Norfos“ vadovo pasiteiravus, kodėl tokia idėja kilo tik dabar, pašnekovas sako, kad kiekvienai naujovei reikia laiko, o ir net pačios geriausios idėjos ne visada pasiteisina praktikoje.

„Keičiasi laikai, keičiasi ir žmonių požiūris. Kažkada išmesti maistą neatrodė kaip didelė blogybė, tačiau šiandien mes kalbame apie rimtą problemą. Todėl tiek mes, tiek mūsų konkurentai, kovodami su maisto švaistymu, bando taikyti ne vieną naujovę, tačiau iki šiol niekas efektyviai nepasiteisino. Tad nustojome bandyti išrūšiuoti ar atrinkinėti prastesnės kokybės produktus ir juos pardavinėti pigiau. Nesvarbu, geros ar prastesnės kokybės vaisiai ir daržovės – pirmadieniais „Norfose“ juos visus galima įsigyti perpus pigiau“, – sako D. Dundulis.