Kaip pastebi SMK Aukštosios mokyklos direktorė Viktorija Palubinskienė, ne visi būsimieji studentai yra susipažinę su laukiančiomis naujovėmis: anksčiau stojantiesiems į valstybės nefinansuojamas studijų vietas užteko išlaikyti bent vieną valstybinį brandos egzaminą, tačiau įsigaliojus naujai tvarkai, neišlaikę visų trijų egzaminų valstybiniu lygmeniu, stoti į aukštąsias mokyklas nebegalės.

SMK direktorė priduria, kad neretai moksleiviai daugiau laiko investuoja į tuos ugdomuosius dalykus, kurie jiems geriau sekasi, todėl stojantieji, pavyzdžiui, į socialinius ar humanitarinius mokslus, iki šiol ne visuomet rinkdavosi privalomąjį matematikos egzaminą laikyti valstybiniu lygiu. Nuo 2024 metų pasirinkę egzaminą laikyti mokykliniu lygmeniu, neteks galimybės stoti į bet kurią VI lygio (bakalauro) studijų kryptį aukštojoje mokykloje. Vienintelė išlyga taikoma tiems, kurie stos į menų studijas.

Neišlaikyti valstybiniai egzaminai neužkerta kelio mokytis

SMK, reaguodama į šiuos švietimo pokyčius ir siekdama kiekvienam norinčiam mokytis tokią galimybę sudaryti, kvies rinktis profesinio mokymo programas (IV kvalifikacijos lygis) bei trumpojo ciklo studijas (V kvalifikacijos lygis).

„Skirtingos profesinio mokymo programos padės įgyti kvalifikaciją ir naujas kompetencijas, kurios bus naudingos ne tik norintiems dirbti tam tikroje srityje, bet ir tiems, kurie ateityje nuspręs toliau siekti aukštojo mokslo. Studijuojantiems profesinio ugdymo programose bus sudarytos sąlygos papildomai pasiruošti valstybiniams egzaminams, tad norintieji vėliau galės pereiti į aukštojo mokymo programą ir studijose integruoti turimas kompetencijas“, – apie mokymosi galimybes pasakoja V. Palubinskienė.

Trumpojo ciklo studijos (V lygmuo) – tai puiki galimybė mokytis, persikvalifikuoti ir įgyti darbo rinkai reikalingų žinių bei įgūdžių. Į trumpojo ciklo studijas priimami stojantieji, turintys ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą ir jau turintys IV lygio profesinę kvalifikaciją. Baigus SMK trumpojo ciklo studijas, išduodamas trumpųjų studijų diplomas.

„Trumpojo ciklo studijos skirtos norintiems įgyti kompetencijas tam tikroje srityje. Trumpojo ciklo studijos glaudžiai susietos su darbo rinka, tad yra orientuotos į greitesnį specialistų parengimą“, – sako V. Palubinskienė.

Kalbėdama apie 2024 metais stojančiųjų laukiančias permainas, SMK direktorė pastebi – nors Europoje tikrai galima atrasti teigiamais rezultatais džiuginančių pavyzdžių, kur reguliavimas yra gerokai laisvesnis, Lietuva kol kas pasirinko eiti griežtesnio reguliavimo keliu.

„Manoma, kad jau vidurinėje mokykloje mokinys turėtų pademonstruoti visus savo gebėjimus ir kompetencijas, įvertintas pažymiais bei valstybinių egzaminų išlaikymu. Tačiau realiame gyvenime ne pažymiai ir ne tai, kaip mokykloje mokeisi matematiką, istoriją ar fiziką, lemia tavo ateitį. Ir taip neturėtų būti. Mano manymu, labai svarbi yra stojančiojo motyvacija, jo gebėjimai, kurie ugdomi už mokyklos ribų. Tačiau šiandien mokykla ir joje gauti pažymiai tampa štampu, atidarančiu arba užveriančiu tam tikras duris. Reguliavimas yra reikalingas, nes turime užtikrinti aukštojo mokslo studijų kokybę, tačiau ar jis turi būti toks griežtas, tai jau diskusijų klausimas“, – sako SMK Aukštosios mokyklos direktorė V. Palubinskienė.