Dietistė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė ir gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė tiesioginėje transliacijoje socialiniame tinkle Facebook pasidalino patarimais, kaip saugoti odą vasarą, kad ji būtų sveika ir graži, kokias priemones naudotis turint aknę, atopinį dermatitą, rožinę, egzemą ar polinkį į pigmentaciją bei jautrumą.

Priežastys vengti saulės bei soliariumų

Gydytoja A.Dumbliauskienė įspėja, kad odą nudegti galima ir sėdint prie lango, nes stiklas nesulaiko ultravioletinių spindulių.

„Stiklas apsaugo odą nuo vitamino D gamybos, bet ne nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Svarbu žinoti, kas mus veikia ne tik ultravioletiniai spinduliai, bet ir mėlynoji šviesa, sklindanti iš kompiuterių ar kitų išmaniųjų įrenginių. Jei oda linkusi į pigmentaciją arba paraudimus, kapiliarai yra išsiplėtę, odą reikia saugoti, naudoti apsaugine spriemones ir dirbant su kompiuteriu“, – pataria medikė.

Asta Dumbliauskienė

Ji sako, kad keturios dienos intensyviai dirbant prie ekrano be jokios odos apsaugos prilygsta vienai valandai buvimo saulėje be jokios apsaugos.

„Kartais moterys klaidingai būna įsitikinusios, neva soliariumas odai daug geriau nei saulės spinduliai. Tai netiesa. Ten irgi odą veikia įvairus spindulių spektras“, – teigia specialistė.

SVR produkcija

Kuo gi žalingas odai tas spindulių poveikis?

„UV spinduliai veikia iš karto, tiesiogiai ir greitai. Nebūtinai dėl to oda gali nudegti ar žmogus patirti šilumos smūgį, kaip kad būna per ilgai pabuvus saulėje. Moksliniai tyrimai rodo, kad UV spinduliai augina ant mūsų odos įvairius darinius. Tai įvairios keratozės (įvairūs suragėjimai, sukietėjimai), papilomos, kraujagysliniai dariniai odoje, sutrūkinėję kapiliarai...“, – vardija gydytoja A. Dumbliauskienė.

Tačiau pasak jos, blogiausia, kad šie spinduliai gali skatinti ne tik šių gėrybinių, bet ir piktybinių darinių atsiradimą bei augimą.

Medikė aiškina, kad bet koks odos nudegimas yra uždegimas, ląstelinio DNR apardymas:

„Vienas iš melanomos rizikos faktorių – dažnas odos nudegimas saulėje. PSO įrodyta, kad dažnas lankymasis soliariumuose net 70 procentų padidina melanomos riziką.“

A. Dumbliauskienė sako, kad kai kurios odos ligos taip pat yra priežastis vengti UV spindulių:

„Pirmiausia tai rozacėja arba rožinė, taip pat vilkligė, įvairios alergijos saulei.“

Žinoma, ir noras turėti gražią odą yra priežastis ją saugoti.

„UV spinduliai ardo mūsų odos matricą: elastinį odos tinklą, kolageninius tinklus. Dėl to oda suglemba, raukšlėjasi, išsausėja, „smunka žemyn“, – sako gydytoja.

Ji taip pat primena, kad odai labiausiai kenkia visas kompleksas veiksnių, ne tik saulė, bet ir hormonų sutrikimai, prasta mityba, sporto, miego, gryno oro stoka.

Todėl rūpinantis savimi būtina visa tai subalansuoti.

Ką valgau, taip atrodau

Dietistė V. Kurpienė sako, kad norint džiaugtis sveika ir gražia oda labai svarbu tinkamai pasirinkti tinkamą kosmetiką, kuri saugotų nuo žalingo aplinkos poveikio bei subalansuoti mitybą.

„Odą reikia saugoti ne tik nuo išorės poveikio, bet būtina ja rūpintis ir iš vidaus. Dažnai kalbėdami apie rūpestį ja, galvojame kolageną, geriame įvairius papildus su juo. Tai gali gelbėti, bet mūsų kūnas ir pats turėtų gaminti kolageną bei kitas medžiagas, reikalingas odai, taigi mityba ypač svarbi“, – teigia specialistė.

Ji pataria bent du kartus per dieną reikia valgyti produktus, turinčius liesų baltymų kaip pagrindinį patiekalą. Tai gali būti liesa mėsa, liesa bei riebi žuvis, kiaušiniai, sojos pieno sūris (tofu), jūros gėrybės, ankštiniai produktai – pupelės, žirniai, avinžirniai, lęšiai, varškė, tik pastarosios vengti reikėtų turintiems aknę.

Vaida Kurpienė

„Kad gamintųsi vitaminas D mums reikia ir mūsų taip vengiamo ir baramo cholesterolio. Vertingai maitinantis organizmas jo pasigamina tiek, kiek reikia. Odai reikia ir vertingų riebalų. Tokių, kokie yra gyvūniniuose produktuose: svieste, mėsoje ar lašiniuose mūsų kūnas geba pasigaminti pats. O tokių, kurie mums reikalingi, bet organizmas negamina yra avokaduose, riebioje žuvyje (joje dominuoja Omega3) ir ypač tyrame alyvuogių aliejuje, kuriame yra daug polifenolių, mažinančių uždegiminius procesus organizme“, – vardija V. Kurpienė.

Dietistė akcentuoja, kad odai labai svarbūs antioksidantai:

„Labai stiprių antioksidantų arba tokoferolių gausu įvairiuose riešutuose bei sėklose. Antioksidantai yra labai skirtingi, todėl rekomenduoju savo racioną kasdien paįvairinti vis kitokiais riešutais ar sėklomis. Pavyzdžiui, padieniui galima rinktis lazdyno, graikinius riešutus, saulėgąžas, sezamo, moliūgų sėklos – tai, ką labiausiai mėgstate. Tokoferolių turi ir avokadai, mangai, paprikos, moliūgai.“

Pašnekovė primena ir vitamino C svarbą.

„Tik jį turėtume gauti ne iš tablečių, bet su maistu. Jo gausu paprikose, kopūstuose, šviežiose daržovėse. Kasdien reikėtų bent du kartus per dieną šviežių daržovių maždaug po pusę lėkštės“, – apie rekomenduotiną kiekį pasakoja dietistė.

Vaida Kurpienė

Ji sako, kad augaliniame maiste yra ne tik tokoferolių, bet ir flavonoidų, karotinoidų – t. y. daugybė įvairių antioksidantų, kurie padeda išlaikyti standžias bei tvirtas odos struktūras, mažina uždegimus, kurie skatina odą raukšlėtis ir prarasti elastingumą.

„Žinoma, svarbu nepamiršti ir gerti vandenį, jis drėkina odą iš vidaus. O štai bet koks alkoholis ją iš vidaus džiovina, neigiamai veikia visas jos struktūras. Norintys turėti gražią odą turėtų jo kiekį kiek įmanoma labiau riboti“, – apie dar vieną sveikatai ir grožiui svarbų gyvensenos aspektą pasakoja V. Kurpienė.

Saugoti odą reikia. Bet kaip pasirinkti priemones?

Nors visi žino, kad odą nuo tiesioginių saulės spindulių saugoti reikia, tačiau sudėtingiausia būna, kai reikia išsirinkti tinkamiausią priemonę iš begalinės pasiūlos.

Gydytoja A. Dumbliauskienė sako, kad pirmiausia reiktų žiūrėti į SPF filtrą.

„Iki SPF30 reiškia, kas tos priemonės apsauga maža ar vidutinė. Tik nuo SPF50 prasideda stipri apsauga. Odos priežiūros priemones, saugančias nuo UVA spindulių su SPF50 apsaugos faktoriumi reikia būtinai naudoti vaikams, taip pat turintiems odos problemų (rožinę, vilkligę, įvairias alergijas saulei) ar saugantis pigmentacijos“, – teigia medikė.

Anot specialistės, jei oda nėra probleminė, saugant ją nuo raukšlių, onkologinių odos ligų prevencijai tinka nuo SPF30, ypač, jei lauke būnama gerokai po pietų, ne saulės atokaitoje.

„Žinoma, susiruošus atostogų į saulėtus kraštus, reiktų pasirūpinti ir priemonėmis su SPF50+ apsauga“, – pataria gydytoja.

SVR produkcija

Dažnai moterys naudoja kelias veido priežiūros priemones. Pavyzdžiui, ant drėkinančio kremo su SPF apsauga tepa pudrą taip pat su SPF filtru.

„Sluoksniavimas didina apsaugą, tačiau tai nebus matematinė suma. Beje, jau seniai neskaičiuojama, kad jei pasitepei priemone, pavyzdžiui, su SPF30, tai tiek minučių esi saugus saulėje. Rekomendacija tiek panaudojus priemones su SPF30, tiek su SPF50, maždaug po poros valandų atnaujinti filtrą. Išsimaudžius jūroje reikia taip pat atnaujinti apsaugą“, – aiškina A. Dumbliauskienė.

Medikė taip pat tikina, kad rūpstis oda nereiškia, kad reikia vengti saulės, nebūti pliaže:

„Mums reikia saulės, reikia vitamino D, gerų emocijų, stipraus imuniteto. Tačiau reikia saulėje būti saugiai – su galvos apdangalu, akiniais nuo saulės bei apsaugine priemone ant odos.“

A. Dumbliauskienė sako, kad jau seniai laikas pamiršti tokius mitus bei įsitikinimus, kad bene visos priemonės su SPF kemša odą, palieka baltas dėmes ant drabužių, neleidžia odai kvėpuoti.

„Pavyzdžiui, SVR laboratorijos kosmetikos linija, sauganti nuo UV ir UVB spindulių, išsiskiria patentuota organinių filtrų technologija. Tokie filtrai biologiškai suyra ir, kaip tyrimais yra patvirtinta, nedaro neigiamo poveikio endokrininei sistemai, todėl yra draugiškesni tiek mums, tiek gamtai. Be to, jie nėra teplūs, dermatologinės sudėties, be alergenų. Todėl šias priemones rekomenduoju ir turintiems rimtesnių odos problemų, tokių kaip egzema ar atopinis dermatitas“, – pasakoja medikė.

SVR produkcija

Priemonės vaikams – ar visada geresnis pasirinkimas?

Gydytoja sako, kad dažnai žmonės renkasi vaikams skirtas priemones nuo saulės. Manoma, kad jei tinka kūdikiams, tai tiks bet kam. Anot pašnekovės, toks įsitikinimas teisingas tik iš dalies, nes žmonių odos tipai skirtingi, kai kurie turi specifinių odos problemų, kiti – tatuiruočių, permanentinį makiažą, o būna oda pažeista ir jautresnė po saulės, depiliacijų, dermatologinių procedūrų ir pan.

„Turint pažeistą odos paviršių labiau tiktų SVR priemonė “Cicavit+ Creme SPF50”. Ji ne tik su visais apsauginiais filtrais, bet ir efektyviai sudirgimą raminančiomis, odai greičiau atsistatyti padedančiomis medžiagomis“, – sako A. Dumbliauskienė.

„Jei oda raustanti, su išsiplėtusiais kapiliarais arba žmogus turi rožinę, siūlyčiau rinktis specialų tokiai odai sukurtą “SVR Sensifine AR Creme SPF50+” kremą, kurio sudėtis papildyta kapiliarus stiprinančiomis medžiagomis“, – pataria medikė.

Turintiems netolygaus atspalvio, riebią odą, galima rinktis aksominės tekstūros “SVR Sun Secure Blur” – priemonę, kuri nekemša porų, bet tuo pačiu yra švelnaus atspalvio, suteikia lengvą, optiškai odos spalvą lyginantį efektą. „Yra ir stipresnę spalvą suteikiantis šios priemonės variantas, jis tinka norinčioms lengvo įdegio efekto ir puikiai tinka turint itin šviesią odą“, – sako A. Dumbliauskienė. Gydytojos minima priemonė su atspalviu yra šių metų naujovė – „SVR Sun Secure Blur Teinte“. Tokia taip pat puikiai tinka ir siekiančioms stipresnio maskavimo arba norinčioms vasarą išvengti tepimosi makiažo pagrindu, pudra.

Kaip rinktis priemones kūnui?

Svajojančios apie gražias įdegusias kojas, gali rinktis dvifazę purškiamą priemonę “SVR Sun Secure Eau Solaire” su SPF 30 ir SPF 50 filtrais. Ji yra itin lengvos, skaidrios tekstūros, o sudėtyje – trijų filtrų derinys, sukurtas atsižvelgiant ir į itin jautrios odos ypatumus. „Šia priemone galima purkšti ir rankas, iškirptės sritį. Kas tinka veidui, tas tinka ir kūnui. Bet nebūtinai atvirkščiai. Veidui aliejinių priemonių rekomenduoju vengti“, – pataria gydytoja.

SVR asortimente yra ir dar viena, jau kitokia purškiama priemonė, “SVR Sun Secure Brume”, kuri purškia plačiai ir padengia odą smulkia dulksna.

„Ji patogi tuo, kad ant jos nelimpa smėlis, ji tolygiai padengia odą. Bet svarbiausia – jie tinka nemėgstantiems tepimo. Ypač ji patogi vaikams, ją patogu purkšti po maudynių ant šlapio kūno, net jei ant jo yra kiek smėlio. Paprastai tepti priemones ant bent kiek smėlėtos odos būna labai nemalonu“, – dar apie vieną naujovę pasakoja gydytoja dermatovenerologė A. Dumbliauskienė.

SVR produkcija

Ji pristatė ir patogią, itin kompaktiško dydžio purškiamą priemonę, skirta nešioti rankinuke – ”SVR Sun Secure Spray Pocket SPF 50”.

Galiausiai, ypač vasaros pradžioje labai aktuali priemonė – tai savaiminio įdegio priemonės.

„Naujosios SVR savaiminio įdegio putos “SVR Sun Secure Mouse Autobronzante” išsiskiria tuo, jog tinka ir jautriai odai, nes yra su natūraliomis įdegį suteikiančiomis medžiagomis, kurios įsigeria tik į epidermį, patį paviršinį sluoksnį. Todėl tinka ir nėščiosioms, maitinančioms ir kitiems, kas turi labai atsargiai rinktis odos priežiūros priemones“, – sako gyd. A. Dumbliauskienė.

Ji primena, jog norint, kad oda atrodytų gražiai, svarbu putų netepti ant sausos odos, nes tada jos nepasiskirstys tolygiai:

„Idealu, jei atliekamas kūno pilingas, tada oda patepama drėkinančiu kremu ir tik tuomet savaiminio įdegio putomis. Norint intensyvesnės spalvos, reiktų jas naudoti tris dienas iš eilės, o po to, spalvos palaikymui, kartą per savaitę. Jos tinka ir veidui.“

Tačiau svarbu nepamiršti, kad visos savaimnio įdegio priemonės suteikia spalvą, bet nuo saulės spindulių nesaugo, todėl būnant lauke, vis tiek reikia ir apsauginių priemonių.

Dar viena priemonė, kurią pravartu turėti prasidėjus vasarai, tai “SVR Sun Secure Après-Soleil” priemonė po saulės, tinkani ir veidui, ir kūnui, ir kūdikiams.

SVR produkcija

„Pabuvus saulėje, odą reikia ne tik drėkinti, bet ir kovoti su laisvaisiais radikalais. Šioje priemonėje yra antioksidantų, kurie juos „sugaudo“, taip pat sudėtyje yra alavijų ekstrakto, bičių vaško, taukmedžio sviesto. Pienelis po saulės ne tik drėkina, minkština odą, bet ir ją ramina, suteikia antioksidacinį poveikį, todėl tokią verta naudoti net tuomet, kai oda po saulės nė neįraudo“, – kaip rūpintis oda vasarą pataria A. Dumbliauskienė.

Medikė teigia, kad ji tinka ir tuomet, kai pernelyg ilgai būname saulėje ir oda parausta, nudega.

„Nudegus svarbu odos netepti jokiais riebalais ar aliejais. Tam yra specialios lengvos tekstūros priemonės vėsinimui. Geriau jaustis padeda drėgni vėsūs rankšluosčiai. Beje, kremą galima dėti į šaldytuvą ir taip jį atvėsinti. Ir tuomet tepti odą“, – pataria gydytoja.

Jei po ranka nėra specialios priemonės, pasak jos, tinka ir alijošius, priemonės su dumbliais, niaciamidu.

„Kai oda „dega“, ji visas priemones susiurbia greitai, tepti galima drąsiai kai tik jas sugeria, kad ir kas pusvalandį galima jai dėti odai kompresus iš tos priemonės, kol ji aprimsta“, – apie greitąją pagalbą saulės nudegintai odai pasakoja gydytoja A. Dumbliauskienė.

Ji primena, kad grįžus iš paplūdimio – būtina nusiprausti, tik tada tepti priemonę, nesvarbu, ar oda pažeista, ar ne.

Gydytojos rekomenduojamas SVR priemones nuo saulės įsigykite “Eurovaistinės” vaistinėse arba elektroninėje vaistinėje adresu Eurovaistine.lt/svr.