Netinkamas akinių lęšių valymas. Kasdien su įvairiausiomis akinių pažeidimų situacijomis susiduriantys optikos specialistai pastebi, kad žmonės dažnai užsisako akinius su pažangiausių technologijų lęšiais, tačiau priemonėms pagaili pinigų: valo lęšių dangoms nepritaikytais purškalais, vietoj maudymo vandeniu nusitveria marškinių ar skarelės kampą. Todėl nenuostabu, kad net ir po kruopštaus trynimo vis tiek matomos valymo žymės, nes kuomet akinių paviršius nešvarus, jis greičiau pritraukia dulkes. Taigi, akiniai liko ne tik kad nešvarūs, bet didelė tikimybė, kad dar ir pažeisti.

Dažnas akinių nešiotojas žavisi tokiomis greitomis akinių valymo priemonėmis, kaip drėgnos servetėlės, kurios parduodamos maisto prekių parduotuvių priekasiuose. „Fielmann“ specialistai atkreipia dėmesį, kad dažniausiai jos yra itin agresyvios, sudėtyje turinčios didelę koncentraciją etilo alkoholio, kuris menkina ne tik akinių lęšių dangų savybes, bet su laiku lęšiai tampa matiniais. Tik optikose įsigytos drėgnos servetėlės yra draugiškos jūsų akinių lęšiams, kadangi jos yra sukurtos ir ištestuotos sertifikuotų akinių lęšių gamintojų.

 Valymas megztiniu

Kita akinių lęšių pažeidimo priežastis gali būti nuolatinis sausas valymas mikrofibros servetėle. Ji yra pagaminta iš specialaus audinio, kuris yra itin kibus plika akimi nematomoms abrazyvinėms dulkių dalelėms, todėl valant akinių lęšius, į servetėlę patekusios dalelės pradeda juos braižyti. Kasdienei akinių priežiūrai specialistai siūlo naudoti specialias priemones – gelius, purškalus, medžiagines servetėles, tačiau tik tuo atveju, jei po ranka neturite švaraus vandens.

Akinių SPA – draugiškiausia procedūra jūsų akiniams. Akiniai riebaluojasi nuo jūsų odos, apsineša dulkėmis, kitomis dalelėmis, todėl patartina juos reguliariai maudyti. „Fielmann“ salonuose akiniams siūloma nemokama SPA procedūra ultragarso vonelėje, tačiau galite ir namuose surengti akiniams maudynes – pakaks šilto vandens, skysto rankų muilo ar neagresyvaus indų ploviklio ir minkštos popierinės, iš dėžutės ištraukiamos kosmetinės servetėlės.

 Deformacijos atstatymas

Kodėl verta maudyti akinius? Valydami akinius, dalį nešvarumų sugeria mikropluošto servetėlė, o kita dalis nešvarumų nustumiama į griovelius tarp akinių rėmelio ir lęšio. Tik reguliariai maudydami akinius ultragarso vonelėje pašaliname visus nešvarumus iš mažiausių plyšelių ir tokiu būdu atnaujiname akinių išvaizdą bei ilgiau išlaikome juos blizgančius. Neretai žmonės klausia, ar ši procedūra yra saugi jų akiniams. Tikrai taip – tik nenustebkite, kad atliekant šią procedūrą, gali išryškėti jau esami akinių lęšių dangų ir rėmelių paviršiaus subraižymai ar pažeidimai.

 Akinių remontas

Sąlytis su aštriais daiktais kišenėje ar rankinėje. Akinių amžių trumpina ir netinkamas jų laikymas. Juk dažnai tenka matyti dedant akinius ant kietų paviršių lęšiais žemyn, kišant be dėklo į kišenę ar tiesiog įmetant juos į rankinę. Ir kurgi tas pažadas sau, kai su naujais akiniais išėjote iš optikos ir pasakėte, kad juos sergėsite kaip savo akį?

Atminkite - nors ir technologijos tobulėja kaskart sukuriant lęšius su kietesne, t.y. atsparesne braižymuisi danga, tačiau visiškai nesibraižančių lęšių kol kas dar nėra. Jie kaip sumuštinis, susidedantis iš daugelio skirtingų plonyčių sluoksnių, todėl pažeidus viršutinę dangą, lęšis nebetenka savo skaidrumo bei kitų savybių ir nėra tinkamas tolimesniam naudojimui. Taigi, jei įprastai tam tikro tipo subraižytus ar kitaip paveiktus akinių rėmelius galima atnaujinti poliravimo būdu, tuo tarpu subraižytų akinių lęšių nėra įmanoma sutaisyti.

 Akinių lankelis

Akinių nusiėmimas viena ranka. Dažnai akinių nusiėmimas laikant kojelę viena ranka atrodo labai elegantiškai, tačiau toks subtilus veiksmas gali pridaryti daug bėdos - akiniai deformuojasi, kojelės išsitempia išklibindamos sutvirtinimus ir atlaisvindamos varžtelius. Deformuoti akiniai nepatogiai sėdi ant nosies, gali smukti, todėl su jais pradedama prasčiau matyti. Tik akinių užsidėjimas ir nusiėmimas laikant juos abiem rankomis gali padėti išvengti jų deformacijos ir ilgiau išlaikyti juos kaip naujus.

 Nusiėmimas viena ranka

Kitas itin dažnas įprotis, kurio reikėtų kuo greičiau atsikratyti nešiojant akinius - jų dėjimas ant kaktos ar viršugalvio. Ir šiuo atveju jų kojelės ir nosies balneliai deformuojasi, akinių lęšiai greičiau riebaluojasi, juos sudėtingiau nuvalyti, o plastikiniai rėmeliai gali pabalti dėl plaukų chemijos ar kitos naudojamos kosmetikos.

Karštis - itin pavojingas akinių lęšiams. Ar žinojote, kad lęšių dangą gali pažeisti tiek itin aukšta aplinkos temperatūra, tiek labai staigus jos pokytis (temperatūrinis šokas), kurio pasekmė – plonos lęšio dangos sluoksnio sutrūkinėjimas? Plūstelėjusi karšto oro banga atidarius orkaitę ar džiovinant plaukus maksimalaus karščio režimu, buvimas karštoje pirtyje su akiniais, kaitra nuo grilio, laužo ar atviro židinio, akinių palikimas tiesioginės saulės spinduliuose kaitrią vasaros dieną - tai dažniausios „Fielmann“ optikos specialistų sutinkamos lęšių pažeidimų aplinkybės, kurių primygtinai rekomenduoja vengti. Ir dar - nepalikite akinių automobilyje karštomis vasaros dienomis: temperatūra salone nuo temperatūros lauke gali skirtis net trimis kartais, todėl nuo tokios aukštos temperatūros akinių rėmeliai gali deformuotis, o lęšiai – sueižėti.

 Maudymas ultragarsovonelėje

Nebandykite patys taisyti akinių. Nutikus bet kokiai nelaimei – pametėte akinių kojelės varžtelį, prisėdote ir deformavote ar valėte akinius taip spausdami lęšį, kad išstūmėte jį iš rėmelio – nemėginkite visko sutaisyti patys ir šį darbą patikėkite „Fielmann“ profesionalams. Patys remontuodami galite akinius nepataisomai sugadinti ar sulaužyti. Na, o jei jau nutiko nelaimė su akiniais, specialistai rekomenduoja turėti atsarginius akinius tiems atvejams, jei tektų palaukti iš gamintojo užsakomos detalės - juk neretas be jų negalime nieko daryti. Optikos specialistai visuomet patars kaip prižiūrėti akinius, kad jie kuo ilgiau kokybiškai tarnautų, ne mums rūpi kiekvienas - ir didelis, ir mažas!