Jis sako pastebintis, jog vis daugiau žmonių nori „įdarbinti“ laisvas lėšas. „Vieni nori investuoti ir kaupti pinigus senatvei, antri nerimauja dėl augančios infliacijos, treti rūpinasi savo atžalų ateitimi ir kaupia kapitalą jų reikmėms. Priežastys nėra tokios svarbios kaip pats faktas, jog investuoti norinčių žmonių po truputį daugėja. Tai džiugina“, - sako finansų ekspertas.

Daugiau nei 10 metų investuojantis Aleksandras Lukjanovas dalinasi savo patirtimi ir patarimais, kaip nepaklysti plačiame investavimo pasaulyje.

Geriausias laikas investuoti yra dabar, tačiau tam būtina pasiruošti

Investavimo konsultantas pabrėžia, jog bet koks investavimas yra susijęs su rizika, kurias pradedantieji investuotojai ne visada įvertina tinkamai.

„Dažnai girdima taisyklė, jog reikia investuoti 10 proc. savo pajamų. Ji yra visiškai teisinga, tačiau pirmiausia reikia taip susidėlioti savo biudžetą, kad tie 10 proc. pajamų liktų nepriklausomai nuo kintančių jūsų gyvenimo aplinkybių. Pradedantiesiems investuotojams nereikėtų šokti aukščiau savo galimybių ribos ir investuoti dideles sumas – svarbu suprasti ką ir kaip daryti, kad investicijos atneštų norimą grąžą“, - sako A. Lukjanovas.

Prieš pradedant investuoti labai svarbu turėti sukauptą finansinį rezervą. Svarbu atminti, jog investavimui rekomenduojama skirti tik laisvas lėšas ir tai reiškia, jog žmogus turi būti susikūręs taip vadinamą finansinę pagalvę ir santaupose atsidėjęs bent 3 mėnesių būtinosioms išlaidoms reikalingą pinigų sumą. Šie pinigai negali būti skirti investavimui ar kitoms reikmėms – jų paskirtis yra padengti išlaidas ir leisti kurį laiką pragyventi staiga netekus pagrindinio pajamų šaltinio.

Aleksandras Lukjanovas

Antroji ne mažiau svarbi taisyklė – apdrauskite savo turtą. Norintiems išvengti netikėtų išlaidų rekomenduojama apdrausti namus, juose esantį turtą, automobilį ir kitus daiktus, kurių sugadinimas ar praradimas pareikalautų papildomų finansinių resursų. Jeigu esate pagrindinis šeimos pajamų gavėjas, reikėtų apdrausti ir save – nuo traumų, neįgalumo, kritinių ligų ir mirties.

Na ir galiausiai reikia nepamiršti investuoti į žinias. Visi investuotojai nors kartą gyvenime yra perskaitę Morgan Housel knygą „Pinigų psichologija“. Skirkite laiko edukacijai – pasidomėkite apie skirtingus finansinius instrumentus, pasigilinkite, kaip veikia investavimas ir kokios yra galimos rizikos ir pasvarstykite, ar galite jas tokias prisiimti.


Pradedančiojo investuotojo žodynėlis arba kuo skiriasi akcijos ir obligacijos

Investavimas yra neatsiejamas nuo skirtingų investavimo instrumentų supratimo, tad pirmiausia supraskite, į kokią sritį einate ir susipažinkite su pagrindinėmis sąvokomis ir taisyklėmis.

Jei investuoti pradedate nuo balto lapo, vienas iš tinkamų žinių šaltinių naujokams yra https://www.investopedia.com/, dar vienas žinių šaltinis https://freedom24.com/academy. Svarbu paminėti, jog JAV ir Europos rinkų reguliavimas skiriasi, tad atkreikite į tai dėmesį. Žinoma, galima kreiptis ir į finansų konsultantus, tiesa, už konsultacijas reikės mokėti.

Informacijos apie investavimą galite rasti knygose, žurnaluose, podcastuose, socialiniuose tinkluose ar net diskutuojant su draugais – šiais laikais informacijos šaltinių yra daugybė, tačiau svarbu juos vertinti kritiškai.

„Pradžioje patariu kuo daugiau skaityti ir domėtis. Vėliau, kuomet jau įgysite pradinį žinių bagažą, atsirinkti patikimus ir konkrečiai jūsų situacijai tinkančius šaltinius darysis vis lengviau. Ir taip pat nebijokite eksperimentuoti ir praktiškai taikyti teorines žinias – tik mokydamiesi iš savo klaidų ateityje galėsite priimti racionalesnius sprendimus ir išvengti didesnių finansinių nuostolių“, - sako Aleksandras Lukjanovas ir pabrėžia, jog pirmųjų eksperimentų biudžetai neturėtų būti ženklūs.

Jaučiatės pasirengęs žengti pirmuosius žingsnius, tad nuo ko pradėti?

1. Išsikelti investavimo tikslą – pasyvios pajamos ar kapitalo prieaugis. Pasyvios pajamos reiškia, kad, investavus savo norimą sumą, po tam tikro laikotarpio į jūsų sąskaitą įkrenta palūkanos, kurios ir yra jūsų uždarbis. Tuo tarpu pasirinkus kapitalo prieaugio variantą jūs įsigyjate įmonės akcijų, kurių vertė, tarkim, 1000 Eur, o po metų akcijos pabrangsta iki 1100 Eur. Vadinasi, turimas turtas padidėjo ir tai yra jūsų kapitalo prieaugis.

Pasyvioms pajamoms generuoti tiks dividendinės akcijos ir fondai bei tarpusavio skolinimas. Renkantis kapitalo prieaugį, investuoti galima į vertės akcijas ir akumuliuojančius fondus.

2. Tinkamai pasirinkti investavimo platformą. Investavimo platforma turi turėti Lietuvos banko ar kitos užsienio valstybės reguliuojančios institucijos licenciją vykdyti investavimo veiklą. Reikėtų pasidomėti, kokia yra platformos mokesčių struktūra: kiek reikės sumokėti už pinigų įnešimą ir pinigų išėmimą, įvertinti mokesčius už vykdomas operacijas, pasitikrinti, ar platforma neima papildomo mokesčio už jūsų turto saugojimą.

Kitas žingsnis renkantis platformą – įvertinti, prie kokių rinkų galima prieiti: vienos platformos leidžia pasiekti JAV rinką, kitos – besivystančių šalių rinkas, o trečios tokios galimybės nesuteikia.

3. Pradėti nuo nedidelių sumų. Pradėti kaupti investavimo patirtį siūloma nuo nedidelių sumų – keliasdešimt ar kelių šimtų eurų. Paskyrus investicijoms tokią sumą galima stebėti ir mokytis, kaip gi veikia investavimo instrumentai.

4. Turėti kantrybės. Pradedantieji investuotojai gali išsigąsti krintančios investicijų vertės ir pulti pardavinėti turimas akcijas ar fondus. Psichologiškai atlaikyti vertės kritimą yra sunkoka, tačiau svarbu nepasiduoti panikai ir pasidomėti ateities tendencijomis.

Jeigu investuojate į tarpusavio skolinimo platformą su nekilnojamojo turto įkeitimu, kantrybės reikėtų metams ar dviem. Pasirinkus akcijų ar fondų rinką, kantrybės reikėtų turėti bent penkiems ar dešimčiai metų.

5. Išskaidyti savo investicijų krepšelį. Patariama neinvestuoti visų turimų lėšų į vieną įmonę ar fondą, bet išskaidyti savo lėšas į keletą skirtingų investicijų. Dar daugiau – vertėtų išskaidyti savo investicijas į keletą platformų, nes nei viena platforma nėra apsaugota nuo bankroto.

6. Suprasti riziką. Pradedant investuoti, svarbu priimti vieną svarbią tiesą – investicinė veikla yra rizikinga. Iš jos galima uždirbti papildomų lėšų, tačiau galima ir prarasti savo investuotus pinigus. Tad pasiryžus investuoti, teks susitaikyti su pakilimais ir nuosmukiais. Patys įsivertinkite, kokią riziką jūs galėsite toleruoti, ir pagal tai rinkitės, į kokius finansinius instrumentus investuoti.

Šaltinis
Temos
Projektas „Pinigų valdymo ABC“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją