Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas sako: „Prienai ruošiasi skrydžiui. Mūsų miestas turi gražias sklandymo, aviacijos tradicijas, todėl vienas iš simbolių, čia, įvažiuojant į Prienus, ir yra sklandytuvas“. Paklaustas, kas dar teikia Prienams patrauklumo ir unikalumo, nedvejodamas sako, kad per miestą tekanti Nemuno upė, tiltu jungianti ne tik dvi miesto puses ir jose gyvenančius žmones, bet ir du skirtingus Lietuvos etnografinius regionus – Suvalkiją ir Dzūkiją. Šalia miesto – Pociūnų aviaturizmo centras – su aviacija susijusių paslaugų ir pramogų kompleksas, kuriame organizuojamos aviacijos šventės, galima užsisakyti skrydžius lėktuvais, sklandytuvais ir oro balionais, šuolius su parašiutu. Na, o ne ekstremalių pramogų mėgėjai gali pasigėrėti Nemuno kilpų regioninio parko gamta, pabendrauti su svetingais šio krašto žmonėmis, atgauti sielos ramybę senajame Šilavoto „Davatkyne“.

Miestas, kuriame gera gyventi

Prienai – nė dešimties tūkstančių gyventojų neturintis miestas, tačiau jame yra pakankamai darželių ir mokyklų, gydymo įstaigų. Gražėjantis, atsinaujinantis miestas, kviečiantis kurtis jaunas šeimas, garbaus amžiaus žmones bei visus, kuriems norisi gyventi ramiame, patogioje geografinėje padėtyje esančiame krašte. Pasiekti Kauną, Alytų ir Marijampolę galima nuvažiavus 30–40 km, Vilnių – 96 km. O ramybės oazė, Birštono kurortas, – ranka pasiekiamas. Norintys patogiai ir greitai apsipirkti, gali ir niekur nevykti – mieste yra daug prekybos centrų ir mažesnių parduotuvėlių, kuriose galima rasti visko: nuo įvairių audinių iki vienetinių menininkų kūrinių.

Prienai iš paukščių skrydžio (Kazio Lazausko nuotr.)

Prienai keičiasi ir išore, ir vidumi

Vasaros metu miesto grožis atsiskleidžia ypatingai. Rekonstruotos Prienų centro gatvės vilioja neskubėti, pasivaikščioti. Miesto centras džiugina ir atsodintais liaunais medžiais, gražėjančiais namų fasadais, renovuotais daugiabučiais. Butų kainos šiuose namuose – kelis kartus mažesnės negu Kaune ar Birštone: dviejų kambarių butas Prienuose vidutiniškai kainuoja apie 25 tūkstančius eurų. Kaune ar Birštone – apie 67–70 tūkst. eurų. Jeigu norite kurtis pradėdami nuo namo pamatų, Prienuose galite įsigyti žemės sklypą tikrai patraukliomis kainomis – už mažiau nei 17 tūkst. eurų, o Kaune rastumėte tik kelis kartus brangesnių variantų. Tad logika šioje situacijoje paprasta – įsikurdami Prienų krašte sutaupote mažiau investuodami į nekilnojamąjį turtą ir gaunate išskirtines, ekologiškas gyvenimo sąlygas, patogų susisiekimą su šalia esančiais didmiesčiais ir Birštono kurortu.

Daugiabučiai savo rūbą keičia ir kituose Prienų miesto mikrorajonuose. Tai – ne tik noras gyventi gražiau, bet ir patogiau bei pigiau. Prienuose šiluma ilgus metus buvo viena iš brangiausių Lietuvoje – šiandien prieniškių ir gamtos draugystė duoda vaisių – pastatyta biokuru kūrenama katilinė. Todėl tikimasi, kad nuo šių metų pradėjusi veikti savivaldybės įmonei priklausanti biokatilinė pateisins žmonių lūkesčius ir kitais metais prieniečiai už šilumą mokės gerokai mažiau nei visada. Pasak Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vyriausiojo specialisto Dainiaus Sodaičio, jau ir dabar matomi teigiami šilumos kainos pokyčiai – kaina per šiek tiek daugiau nei pusę metų nukrito maždaug pustrečio cento už vieną kilovatvalandę.

Sutvarkyta J. Brundzos gatvė Prienuose (Jūratės Zailskienės nuotr.)

Prienuose – visos galimybės mokytis, tobulėti ir augti

Švietimo skyriaus vedėjo Rimvydo Zailsko teigimu, mieste sudarytos tikrai geros švietimo galimybės, garantuotas paslaugų prieinamumas bet kokio amžiaus vaikams. Veikia trys lopšeliai-darželiai, kuriuose pakanka vietų vaikučiams, netoli viena nuo kitos įsikūrusios gimnazija, progimnazija, pagrindinė mokykla, meno mokykla. Didelių specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems ir mokymosi motyvacijos stokojantiems vaikams yra sąlygos mokytis Specialiojo ugdymo skyriuje ir jaunimo klasėse.

Socialinių sunkumų patiriančių šeimų vaikai gali lankyti du mieste veikiančius vaikų dienos centrus, kuriuose dirba patyrę pedagogai, socialiniai darbuotojai, užimtumo specialistai. Vienas iš vaikų dienos centrų įsikūręs šiuolaikiškai įrengtame, moderniame Socialinių paslaugų centre, teikiančiame kokybiškas paslaugas įvairių socialinių poreikių turintiems asmenims. Šį centrą labai pamėgę ir senjorai, susibūrę į Senjorų klubą.

Skiriamas dėmesys sportui ir sveikatingumui

Miesto erdvės pritaikomos patogiam žmonių gyvenimui. Prienų pakraštyje, vidurkelyje į Just. Marcinkevičiaus tėviškę ir Pociūnų aerodromą, pastatyti lauko treniruokliai, mieste – naujai įrengta vaikų žaidimų aikštelė, šalia kurios atsiras ir sporto įrengimai suaugusiems. Prienuose yra puiki funkcionali pramogų ir sporto arena, kurioje ne tik žaidžia LKL rungtyniaujanti mėgstama krepšinio komanda, bet ir vyksta įvairūs sporto ir kultūriniai renginiai. Arenoje įrengta visą savaitę veikianti treniruoklių salė, teniso kortai. Miesto erdvėse, šalia mokyklų, įrenginėjami sporto aikštynai. Daug prieniečių pamėgę mokamus ir nemokamus sporto ir sveikatingumo užsiėmimus (sporto būrelius vaikams, jogos, pilateso, funkcines ir kt. treniruotes), kuriuos veda profesionalūs specialistai.

Naujai atidaryta vaikų žaidimo aikštelė Prienuose (Agnės Dargužienės nuotr.)

Gerieji pokyčiai apčiuopiami

Anot pačių prieniečių, miestas ne tik daug turi, bet ir sparčiai keičiasi, todėl kartais netgi sunku suspėti viską tinkamai įvertinti! Gerieji Prienų krašto pokyčiai yra apčiuopiami. Jau sugrįžo miesto vasaros šventė iš centro į gamtą. Daromi pirmieji žingsniai ir baseino statybai, ir viešųjų erdvių sutvarkymo bei poilsio zonų įrengimui – viskas tam, kad visiems būtų gera čia gyventi, kad miestas taptų dar patrauklesnis ir grįžtantiems iš užsienio. Ruošiamasi įrengti ne vieną lauko treniruoklių aikštelę prie mokyklų, o jaunimas, pritrūkęs pramogų Prienuose, gali drąsiai važiuoti į Kauną ar Birštoną, kurie pasiekiami paprastai ir greitai – kelias visai netolimas, be to, visų patogumui važinėja viešasis transportas. Neturintys galimybių ar noro kažkur vykti, gali prisijungti prie jaunimo iniciatyvų pačiame mieste – dalyvauti „Protų mūšiuose“, savanoriauti, šokti, muzikuoti arba sugalvoti kitokią patinkančią veiklą ir suburti bendraminčius. Prienų rajono savivaldybės meras A. Vaicekauskas teigia, kad visos iniciatyvos yra labai laukiamos ir palaikomos: „Mes labai džiaugiamės žmonėmis, kurie savo požiūriu, aktyvia pozicija, darbais ar idėjomis prisideda prie Prienų krašto sėkmingo gyvavimo.“

Netolimoje ateityje prieniečiai laukia ir kitų pozityvių pokyčių – viešbučio, naujų verslo įmonių ir darbo vietų, investicijų. Miestas keičiasi ir auga, kartais klysta ir mokosi. Prienai – mažas miestas, bet tai miestas, kuriame gera gyventi ir kurį jo gyventojai kuria visi kartu.

Užsakymo nr.: PT_72309730