Parduotuvėse randami užkandžiai dažniausiai ne tik supakuoti į ryškią ir patogią pakuotę, bet ir pilni emulsiklių, stabilizatorių, konservantų, dirbtinių dažų, kvapų, skonio stipriklių ir, žinoma, rafinuoto cukraus. Tokia sudėtis bei pakuotė užtikrina, kad skonis ir vaizdas pirmiausia patiktų vaikams. Tačiau gausybė dirbtinių priedų gali vaikui sukelti alergiją ar kitaip neigiamai paveikti jo savijautą, siekiant to išvengti – belieka atidžiai skaityti produktų etiketes.

Taip pat reikėtų vengti užkandžių, kurių sudėtyje yra hidrintų riebalų. Tai paprastai viena pagrindinių sudedamųjų dalių, kaip ir baltieji miltai bei cukrus. Hidrinti riebalai yra pigi ir technologiškai patogi žaliava, plačiai naudojama maisto pramonėje. Atkreipkite dėmesį, ar užkandžių sudėtyje nėra aspartamo ir kitų sintetinių saldiklių, o cukraus ar jo sirupo turėtų būti saikingai. Dirbtinių saldiklių dažniausiai būna įvairiuose gaiviuosiuose gėrimuose.

„Jeigu einame į lauką ar keliaujame į gamtą, tai be užkandžių neišsiverstume niekaip, nes, tik išėjus į lauką, iškart pasigirsta: „Noriu valgyti!“ Tada žiūriu į užkandžių sudėtį, kad ji būtų natūrali, kokybiška, ekologiška. Taip pat svarbu, kad užkandžius būtų patogu valgyti, pvz.: ekologiškos išspaudžiamos tyrelės ar sultys su šiaudeliu, trapučiai, batonėliai. Kartais pagaminu užkandžių, pavyzdžiui, iškepu varškės apkepo keksiukų formelėse. Tada iškyla tampa kiek rimtesnė“, – pasakoja tinklaraštininkė Lina Vasiliauskienė.

Vienas paprasčiausių ir patogiausių būdų išvengti nereikalingų maisto priedų – užkandžiams rinktis vaisius ir daržoves. Lina pasakoja, kad jos šeimoje pirmenybė teikiama sezoniniam derliui ir močiutės sode užaugintiems vaisiams. „Jeigu niekur nekeliaujame, užkandžių namuose nebūna daug – vaikai valgo pusryčius, pietus ir vakarienę, o užkandžiams lieka vaisiai. Vyriausia dukra labiausiai mėgsta bananus, o mažoji yra pamišusi dėl obuolių. Stengiamės kuo ilgiau išsaugoti obuolius, gautus iš močiutės sodo. Užkandžių namuose padaugėja prasidėjus lietuviškų vaisių ir daržovių sezonui. Stengiamės pasimėgauti vietinėmis gėrybėmis: žirniais, pomidorais, agurkais, uogomis ir t. t.“

Sveikesni užkandžiai gaminami be sintetinių priedų, jiems naudojami nerafinuoti organizmui naudingi aliejai. Tokių užkandžių sudėtyje gausu įvairesnių ir mažiau rafinuotų miltų, pvz.: speltų, avižų, kukurūzų, bei sėklų, vaisių, uogų, riešutų. Patrauklus užkandžių skonis išgaunamas kokybiškais ingredientais, prieskoniais ir ištobulinta receptūra. Ekologiškos sultys ar tyrelės gaminamos be pridėtinių saldiklių ar kitų priedų. Ekologiškumas, kalbant apie vaikų maistą, yra itin svarbus, nes mažieji jautrūs pesticidams ir sintetiniams maisto priedams, kurių įprastiniuose maisto produktuose apstu.

Vienas dažniausių klausimų apie sveikus pirktinius užkandžius: ar vaikai juos tikrai valgys? Lina, išgirdusi tokį klausimą, nusijuokia: „Sveiki užkandžiai yra labai skanūs! Aš net pati prie kavos mieliau renkuosi sveikuoliškus batonėlius, nes jų skonis nuostabus, nenusileidžia saldainiams. Žinoma, dukros taip pat valgo ledus ar šokoladą, bet juos vertiname kaip desertą, o ne kaip užkandį.“

Užsakymo nr.: PT_87277153