Čikagos „picos tortas“ ir traškančios Neapolio picos. Perlenktos Calzone ir „picos vyniotinis“ Stromboli. Kvadratinė Romos pica ir įmantri Graikiška pica. Su mėsa, vegetariškos ar net saldžios. Atrodo, jog mes, picos mėgėjai, ragavome jau viską. Tačiau pasaulyje sparčiai populiarėja nepelnytai užmiršta picos „pusseserė“ – Pinsa.

Pinsa galima vadinti Romos imperijos patiekalu, permąstytu šiuolaikinių šefų. Pats recepto pagrindas paimtas iš senovės Romos apylinkėse gyvenusių žmonių, kurie kepė į “focacce” ar “schiacciatine” panašią duoną iš kelių miltų mišinio, žolelių, druskos ir sausų mielių. Šiuolaikinė Pinsa išlaikė istorinį recepto pagrindą, bet papildė jį moderniais sprendimais ir skonį gerinančiais ingredientais.

Pinsą nuo picos atskirti galima iš pirmo žvilgsnio. Pinsa tradiciškai ovali ar net stačiakampė, o ne apvali, kaip mums įprastos picos. Tačiau tai tik išorinis skirtumas. Pinsa tešla yra lengvesnė dėl to, kad daroma ne iš picai skirtų „doppio zero“ miltų, o iš sojų, ryžių ir kviečių miltų mišinio. Tešlos kildinimas taip pat vyksta kitaip, pinsa yra fermentuojama net iki 72 valandų, kai tradicinės picos tešlai užtenka 24. Ir kepama pinsa žemesnėje temperatūroje nei pica. Dėl visų šių priežasčių pinsa gaunasi gerokai drėgnesnė ir sultingesnė.

Pinsos tešlos nereikia nei kočioti, nei sukti ore. Ji yra išspaudoma šefų pirštais ir būtent taip jai suteikiama garsioji ovali forma. Lotyniškai „pinsere“ reiškia tempti spaudžiant ir nuo šio žodžio ir yra kilęs pinsos pavadinimas.

Valgę šį patiekalą apibūdina ją kaip „debesišką“. Traški išorėje ir ypatingai švelni viduje. Ji labai lengvo skonio su traškių burbuliukų debesimi ir, be viso kito, dar ir pripažįstama Kalifornijos sveikuolių. Juk dėl 80 proc. drėgnumo tešlos, pinsa tampa neabejotinu žmonių, siekiančių maitintis kuo sveikiau, pasirinkimu.

Dėl pinsos drėgnumo ją daug lengviau virškiname, o žemesnė kepimo temperatūra ir sveikesni tešlos ingredientai lemia, kad pinsoje mažiau kalorijų ir riebalų nei tradicinėje picoje. Pinsa turi mažiau krakmolo, gliuteno, cukraus, cholesterolio ir riebalų, todėl nieko keisto, kad ją griebia sveiką gyvenimo būdą visame pasaulyje gyvenantys, bet kartu ir skaniai maitintis norintys žmonės.

Ruošiant pinsos tešlą naudojamas natūralus alyvuogių aliejus ir jokių konservantų, kenksmingų priedų ar kitokių riebalų. O „Charlie Pizza“ siūlomos 7 pinsos variacijos ruošiamos naudojant itališkus ingredientus: Mortadela ar Prosciuto kumpį, aštrią Nduja dešrą, artišokus, alyvuoges, pesto, kaparėlius ir kitus skanumynus. Ir visas šitas itališkas „sveikatingumas“ ne mažiau skanus, nei tradicinė pica.

„Buon appetito!“, - sako Jums „Charlie Pizza“, primindama, jog pinsa - ne vienintelė meniu naujiena. Bus daug naujų makaronų (pasta) patiekalų, peržiūrėtas ir gausiai papildytas sveikų ir skanių salotų asortimentas, šefai jau paruošė naujienas ir tiems, kuriems picos ir pinsos negana. Juk artėjant Kalėdoms norisi išbandyti naujus skonius ir palepinti save ruošiantis močiučių Kūčių vakarienės silkių atakai.