Virtuvę pavertė namų epicentru

Naujų namų virtuvėje, pasak kulinarijos meistro, sukasi didžioji dalis šeimyninio gyvenimo. Čia gamina ir pats D. Praspaliauskas, ir jo širdies draugė Rasa, be to, savo vietą čia atrodo ir mažosios Elenos vaikiška virtuvėlė, kur dukra kol kas tik žaismingai atkartoja kulinarinę meistrystę.

„Klysčiau sakydamas, jog virtuvėje leidžiame laiką tik dėl to, kad abu su Rasa esame neatsiejami nuo maisto gamybos. Tiesiog šiais laikais virtuvės erdvė visame interjere išgyvena tikrą transformaciją – tai nebėra patalpa tik ruošai ir valgymui, tai šeimos laikas drauge, patys įdomiausi pokalbiai, malonios patirtys su artimaisiais. Labai džiaugiuosi, kai naujakuriai nusprendžia sujungti valgomąjį su virtuve. Manau, tai, kas gimsta šioje unikalioje erdvėje, prisideda prie šeimos gerovės ne tik dėl kulinarinių šedevrų“, – įsitikinęs šefas.

Pasakodamas, kaip kūrė savo virtuvę, D. Praspaliauskas atvirauja, kad su antrąja puse pasiskirstė pareigomis, vienbalsiai nutarę, jog šioje vietoje apsieis be specialistų pagalbos: Rasa buvo atsakinga už interjerą, o Deivydas rūpinosi įrangos ir virtuvinės technikos paieška.

 Deivydas Praspaliauskas namų virtuvėje (Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotrauka)

„Esu matęs namų virtuvių, kuriose buitinė technika pranoksta restoranų. Puiku, jei ji naudojama, tačiau neretai tokia įranga tenorima pasipuikuoti, o realios funkcijos ji neatlieka – dulka, laukdama, kol šeimininkai prisimins, ką turi. Esu skeptiškas tokiems pasirinkimams, todėl savo namuose įkurdinome tai, kas iš tiesų tarnauja. Mums buvo svarbu kokybė, funkcionalumas, išmaniosios galimybės. Be abejo, turiu keletą restoraninių „žaisliukų, pavyzdžiui, lėkščių šildytuvą, bet realiai, geros virtuvės pagrindą sudaro ne smulkmės, o kokybiška technika“, – sako virtuvės virtuozas.

Įvardijo, kas sudaro kokybiškos virtuvės pagrindą

Siekdami sukurti jaukią, harmoningą ir komfortišką virtuvės erdvę, naujakuriai, pasak D. Praspaliausko, neprivalo apsikrauti naujausiomis technologijomis. Jo manymu, investuoti verta į kokybišką įrangą, kurios pagrindą sudaro keletas dedamųjų. Pirmiausiai – šaldytuvas. Šefas prisipažįsta, jog jo simpatijas šįkart laimėjo „AEG“ prekių ženklo, kurio ambasadoriumi D. Praspaliauskas yra jau ne pirmus metus, dviduris šaldytuvas.

„Mūsų šeimoje labai svarbu, kad į šaldytuvą galėtų keliauti įvairūs šaldyti skirti produktai, taip pat būtų vietos konservuotoms ir kitoms gėrybėms, o ne tik kasdieniams maisto produktams. Šiemet su Rasa nuėmėme pirmąjį savo pakeltos lysvės derlių, kurį norėjosi ne tik kuo greičiau sunaudoti, bet ir pasilikti ateičiai. Taigi, išsaugojame daugybę savo augintų žolelių, kurios šaltuoju sezonu keliaus į sultinius, taip pat eksperimentavome su naminiais pomidorų padažais, uogomis – visos šios gėrybės nukeliavo į šaldiklį. Žinau, kad prireikus, nebereikės skubėti į parduotuvę – naminės gėrybės saugiai laukia savo eilės šaldytuve. Štai kodėl jis turi būti erdvus, funkcionalus, šiuolaikiškas“.

Pagyrų ir rekomendacijų D. Praspaliauskas negaili ir įmontuojamam vakuumatoriui, drąsiai vadindamas šį prietaisą šiuolaikišku virtuvės pagalbininku.

 Deivydo Praslapaliausko šeima (asmeninė nuotrauka)

„Iš asmeninės praktikos galiu pasakyti, jog nėra geresnio išradimo, padedančio išlaikyti maistą šviežią, kaip vakuumavimo sistema. Ištraukus iš šaldymo kameros suvakuumuotą maistą, nereikės gramdyti jokių kristalų, ledo gabalėlių – viskas šviežia, estetiškai patrauklu, tarsi šiandien sudėta. Tą patį rezultatą gausite sandariai laikant suvakuumuotus maisto produktus tiesiog šaldytuve ar spintelėse. Svarbus privalumas vakuumuojant – greitesnis ir patogesnis produktų marinavimas“, – rekomenduoja patyręs virtuvės šefas.

Toliau, pasak D. Praspaliausko, kokybiškoje virtuvėje turėtų būti įrengta plati indukcinė kaitlentė, garantuojanti ne tik greitą, kokybišką gaminimą, bet ir eikvojanti mažiau energijos. Na, ir, žinoma, orkaitė, kuri turėtų išpildyti kur kas daugiau nei standartinių – „kepimas 180 laipsnių temperatūroje“ – norų.

„Mums buvo svarbu, kad orkaitė turėtų garo funkciją. Ne dėlto, jog gimtų restoraninio lygio patiekalai, o ir iš praktinės pusės – juk dažnai gaminant, orkaites tenka plauti, o garai su šia užduotimi susitvarko puikiausiai. Žinoma, dar puikesnių kulinarinių rezultatų pasiekti galima, kai orkaitė pasižymi novatoriškomis galimybėmis, pavyzdžiui, turi maisto termometrą, lėtą kepimą žemoje temperatūroje, „steamify“ – garų pritaikymą pagal nustatytą temperatūrą, grilių ar kitas funkcijas“, – pastebi D. Praspaliauskas, tačiau primena, jog išmaniais sprendimais verta pasirūpinti ne „dėl mados“, o tam, kad jie palengvintų buitį.

Maisto švaistymą mažina ir šiuolaikiška buitinė technika

Restoraną „Amandus“ valdantis ir jame šeimininkaujantis D. Praspaliauskas atkreipia dėmesį ir į opią šių dienų problemą – maisto švaistymą. Pasak jo, visuomenė stipriai stokoja sąmoningumo šiuo klausimu ir, deja, elementarių žinių, kaip atlikusį maistą panaudoti.

 Deivydas Praspaliauskas su dukra Elena (asmeninė nuotrauka)

„Manau, viskas prasideda nuo atsakingo meniu planavimo: nesvarbu, ar tai restoranas, ar namų virtuvė. Pirkti reiktų tiek, kiek įmanoma sunaudoti, kiek suplanuota gaminti. Jei maisto lieka, jį derėtų racionaliai panaudoti. Galbūt daug kam tai bus naujiena, tačiau šiuolaikiška buitinė technika taip pat smarkiai prisideda, gelbėjant situaciją. Pavyzdžiui, mėsos ar žuvies gabalėliai mūsų gaminimo praktikoje kone visuomet keliauja į sultinį, ten pat ir atlikusios daržovės – net jei tai tik koteliai ar galiukai. Kitais atvejais gelbsti tas pats vakuumatorius, šaldiklis, sulčiaspaudė, maisto džiovyklė, karšto oro gruzdintuvė ir pan. Nepatikėsite, kiek daug naujos gyvybės maisto produktams suteikia tokia įranga“, – maloniai stebisi šefas bei „AEG“ buitinės technikos ambasadorius.

D. Praspaliauskas prisipažįsta, kad jo virtuvėje paprastai karaliauja taisyklė – gaminti tiek maisto, kiek to reikalauja receptas, o ne plušėti prie puodų kelioms dienoms į priekį.

„Sakyčiau, visaip įmanoma ir kiekviena šeima atranda sau priimtiną būdą. Mums maisto gamyba yra malonumas, tam tikras ritualas. Mėgaujamės buvimu virtuvėje ir maisto gamybos procesu, tad kaskart stengiamės pasigaminti šiai akimirkai, o ne ateičiai. Ir kitiems palinkėčiau įsirengti tokią virtuvę, į kurią norėtųsi grįžti, kurioje skanu vien būti“, – linki žymus virtuvės šefas.