Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pabrėžia, kad nesilaikant šių reikalavimų darbdaviams gresia baudos ir dalijasi svarbiausia informacija apie nepilnamečių įdarbinimą.

1. Iki 16 metų – reikalingas tėvų sutikimas

Vaida Arlauskaitė, Valstybinės darbo inspekcijos Darbo teisės skyriaus patarėja-vyriausioji darbo inspektorė, teigia, kad pagal Lietuvos Respublikos įstatymus nepilnamečiai pradėti dirbti gali nuo 14 metų. Jų darbas turi būti įformintas darbo sutartimi, nes tik taip bus užtikrinamas atlygio už darbą mokėjimas bei įgyjamos visos socialinės garantijos.

Visgi, anot darbo inspekcijos specialistės, tai dar ne viskas. Nepilnamečiams nuo 14 iki 16 metų reikalingas vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo raštiškas sutikimas. Be to, darbdaviui privaloma pateikti sveikatos priežiūros įstaigos išduotą medicininę pažymą su išvada, kad vaikas tinkamas dirbti konkretų darbą. Mokslo metų laikotarpiu reikalingas ir mokyklos, kurioje mokosi vaikas, raštiškas sutikimas. Jeigu nepilnamečiui yra 16 metų – tėvų ir mokyklos raštiško sutikimo nereikia.

2. Prieš įsidarbinant – turi būti supažindintas su darbo sąlygomis

V. Arlauskaitės teigimu, nepilnametis darbą gali pradėti tik tuomet, kai darbdavys pasirašytinai supažindina darbuotoją su darbo sąlygomis, tvarka darbovietėje, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais. Apie įdarbintą nepilnametį darbdavys privalo pranešti „Sodrai" mažiausiai prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios.

„Darbo praktikoje esame susidūrę su įvairiausiomis situacijomis. Pavyzdžiui, kai nepilnametis, dar nepasirašęs darbo sutarties su darbdaviu, gauna pasiūlymą pasibandyti ar darbas jam yra tinkamas. Pasitaiko atvejų, kai nepilnametis, dar prieš oficialiai įsidarbinant, jau dirba virtuvėje arba aptarnauja klientus. Tokį dalyką jau galima laikyti nelegaliu darbu, mat visos bandomosios užduotys, susijusios su įsidarbinimu, turi būti simuliacinės. Jeigu darbuotojas, kuris neturi galiojančios sutarties, bendrauja su klientais ar atlieka kitas užduotis, tai – nusižengimas", – teigia specialistė.

Anot jos, darbuotojui išbandyti save darbo pozicijoje yra skirtas bandomasis laikotarpis, kuris pagal Darbo kodeksą trunka ne ilgiau nei tris mėnesius.

3. Nepilnamečiai negali dirbti sunkių ar su alkoholiu susijusių darbų

V. Arlauskaitė sako, kad nepilnamečiai negali dirbti visų darbų. Pavyzdžiui, jiems neleidžiama dirbti darbų, susijusių su alkoholiu. Nepilnamečiai gali dirbti tik lengvus darbus, kurie nekenkia jų saugai, sveikatai, vystymuisi, netrukdo lankyti mokyklos ir mokytis pagal privalomojo švietimo ir profesinio mokymo programas.

„Vyriausybės nutarimu yra numatytas darbų, kuriuos draudžiama dirbti asmenims iki 18 metų, sąrašas. Į jį patenka darbai, keliantys elektros poveikio pavojų ar susiję su sprogiųjų medžiagų turinčių gaminių gamyba ir tvarkymu. Nepilnamečiai negali dirbti darbų, turinčių sveikatai kenksmingų ir pavojingų fizikinių, biologinių bei cheminių veiksnių arba tokių darbų, kurie yra apmokami pagal kiekybinius rezultatus", – vardija specialistė.

4. Darbas – tik laisvu nuo mokslų laiku

Pasak VDI atstovės, nepilnamečiai gali dirbti laisvu nuo mokymosi metu, išskyrus prieš pamokas ir naktį. Ne mokslo metų laiku nepilnamečiai iki 16 metų gali dirbti iki 6 val. per dieną, 30 val. per savaitę. Mokslo metais – iki 12 val. per savaitę. Tuo tarpu paaugliai nuo 16 metų gali dirbti ne ilgiau kaip 8 val. per dieną ir ne daugiau kaip 40 val. per savaitę.

„Dar vienas svarbus aspektas – asmenų iki 18 metų, kai jie dirba daugiau negu vienoje darbovietėje ar mokosi profesinio mokymo įstaigoje ir dirba, laikas, praleistas darbovietėje ir mokymosi įstaigoje, yra sumuojamas. Tai reiškia, kad į darbo valandų trukmę įeina tiek darbo, tiek pamokų laikas. Darbdaviai negali reikalauti, kad nepilnametis dirbtų pilną darbo dieną", – sako V. Arlauskaitė.

5. Ilgesnės atostogos

VDI atstovės teigimu, per metus nepilnamečiai sukaupia 25 (jeigu dirbama 5 dienas per savaitę) arba 30 darbo dienų (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę) atostogų.

Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, anot V. Arlauskaitės, turi būti suteiktos 5 savaičių trukmės atostogos.

6. Kas gresia darbdaviui?

Pasak VDI specialistės, jeigu darbdaviai nesilaiko anksčiau nurodytų reikalavimų – jiems gresia baudos.

Nelegalus nepilnamečių įdarbinimas darbdaviams ar jų atstovams užtraukia baudą nuo 1000 iki 5000 eurų. Jeigu nusižengimas padaromas pakartotinai – gresia bauda nuo 5000 iki 6000 eurų.

Darbdaviui – juridiniam asmeniui, taip pat skiriama bauda nuo 868 iki 2896 eurų už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį. Pakartotinai padarytas pažeidimas užtraukia baudą nuo 2896 iki 5792 eurų už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį.

VDI ragina pranešti apie galimus pažeidimus, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nesudaromas darbo sutartis anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą. Ją rasite – čia. Daugiau informacijos www.vdi.lt.