Gali kilti pavojus sveikatai ar net gyvybei

Nelegaliai įdarbinti darbuotojai dažnai dirba nesaugioje darbo aplinkoje, todėl jų sveikatai kyla įvairiausių pavojų. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai nelegaliai įdarbinti darbuotojai sunkiai susižaloja ar net žūva.

„Darbo praktikoje pasitaiko tiek tragiškų, tiek ir kitų, ne tokių tragiškų, tačiau netoleruotinų situacijų. Pavyzdžiui, kai darbuotojams neišmokamas sutartas atlyginimas, jie dirba be poilsio dienų, darbovietėje nelegaliai įdarbinami nepilnamečiai ar užsieniečiai. Visos tokios ir panašios situacijos turi būti tiriamos VDI specialistų“, – sako Birutė Macijauskienė, Valstybinės darbo inspekcijos Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja.

Pusę dienos atidirbę viešbutyje atlyginimo negavo

Net iš pažiūros nekaltas darbdavių prašymas „išbandyti darbo vietą“ jau gali būti laikomas nelegaliu darbu.

B. Macijauskienė pasakoja, kad dar visai neseniai į VDI kreipėsi nepilnamečių imigrantų pora. Jaunuoliai įsidarbino viename sostinės viešbutyje, kur mergina dirbo padavėjos, o vaikinas indų plovėjo darbus. Nepilnamečiai darbo skelbimą pamatė vienoje oficialioje darbo paieškos svetainėje.

Atvykus įsidarbinti, personalas jaunuoliams greitai aprodė restoraną ir virtuvę, ir pasiūlė ateiti „išmėginti būsimą darbo vietą“. Jaunuoliai gavo darbuotojų uniformas ir nuo ryto iki pietų dirbo viešbutyje, tačiau su jais nebuvo pasirašytos darbo sutartys, taip pat už atliktą darbą nebuvo atsiskaityta. Nepilnamečiai dėl negauto užmokesčio kreipėsi į VDI.

Kalbėdamas apie šią situaciją darbdavys paaiškino, kad dėl darbo specifikos atranka į tokio pobūdžio pozicijas vykdoma ne pokalbio forma, o siūlant kandidatams atlikti atitinkamas praktines užduotis, susijusias su būsimu darbu.

Visgi, VDI nusprendė, kad praktinė užduotis nustatant kandidato kompetencijas, turėtų būti simuliacinė, dalyvaujant atranką organizuojantiems asmenims. Šiuo atveju jaunuoliai praktinių užduočių nevykdė, o atliko jiems paskirtą darbą su kitais įmonės darbuotojais. Darbdaviui už šį nusižengimą buvo paskirta bauda.

Nelegaliai įdarbino nepilnametį – šis susižalojo darbe

B. Macijauskienė dalijasi ir dar viena su nepilnamečio įdarbinimu susijusia istorija. Nelegaliai statybose įdarbintas 17-metis darbo metu nukrito nuo remontuojamo pastato stogo. Jaunuoliui nebuvo suteiktos jokios apsaugos priemonės. Jam prireikė medikų pagalbos, vaikinas patyrė lengvus sužeidimus.

Prieš pradėdamas darbus jaunuolis nebuvo pasirašęs darbo sutarties. Jis teigė, kad su darbdaviu turėjo tik žodinį susitarimą. Už kiekvieną darbo dieną buvo sutartas ir atlygis. Anot nukentėjusio nepilnamečio, ateityje jis planavo išsiimti verslo liudijimą, tačiau nespėjo – nukrito nuo stogo.

B. Macijauskienė pabrėžia, kadangi jaunuolis patyrė lengvus sužalojimus – istorija baigėsi pakankamai laimingai. Mat jaunuolis nebuvo oficialiai įdarbintas – jam nepriklausė jokios socialinės garantijos, pašalpos itin reikalingos stipresnio sužalojimo atveju.

„Vertinant šį įvykį konstatuota, kad jaunuolis susitaręs su darbdaviu bei tiesiogiai jam paklusdamas dirbo stogo remonto ir kitus darbus, sukurdamas naudą darbdaviui. Savo veiksmais prisidėjo prie įmonės veiklos, statybos darbų paslaugų teikimo, siekiant gauti pelno“, – pasakoja VDI specialistė.

Pasitaiko net mirčių

B. Macijauskienė sako, kad praktikoje pasitaiko ir pačių baisiausių scenarijų, kuomet nelegaliai įdarbintas darbuotojas miršta darbo vietoje.

„Darbų sauga – vienintelis kelias išvengti tokių tragiškų situacijų. Neskaidrių darbo santykių metu neretai leidžiama sunkius, sveikatai ar gyvybei pavojingus darbus dirbti nekvalifikuotiems ar visai neapmokytiems žmonėms. Kartais tokios istorijos baigiasi itin liūdnai – darbuotojo mirtimi.“, – pabrėžia ekspertė.

Liūdnas tokių atvejų pavyzdys – darbo vietoje pjaudamas mišką žuvo 21-erių metų jaunuolis. Miško darbus organizavęs asmuo buvo atestuotas darbų saugos klausimais, tačiau nebuvo apmokytas bei atestuotas pavojingų darbų vadovas. Jis nurodė, kad iš pradžių dirbo vienas, bet matydamas, kad darbų įvykdyti laiku nespės, paprašė draugo jam padėti. Asmuo teigė žinojęs, jog draugas moka dirbti motoriniu pjūklu, bet ar turėjo reikalingą motopjūklininko kvalifikaciją – nėra tikras.

Darbdavys darbuotojo neapmokė ir neinstruktavo, kaip reikia saugiai atlikti miško ruošos darbus, apsaugos priemonių nesuteikė. Darbo metu pjaunant medžius vienas jų užvirto ant nelegaliai įdarbinto jaunuolio. Jis žuvo. Mirusiojo kraujyje rasta 0,34% (promilės) alkoholio. VDI priėmė sprendimą, kad nelaimingo atsitikimo priežastys – netinkamas pavojingų darbų organizavimas, vykdymas.

Norint išvengti tokių nelaimių VDI ragina pranešti apie galimus pažeidimus, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nelegalų darbą ir nesaugias darbo sąlygas anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą. Ją rasite – čia.

Daugiau informacijos www.vdi.lt.