„Visuomenėje yra paplitę daugybė klaidingų ir dirbantiems asmenims žalingų įsitikinimų apie nelegalų darbą. Pavyzdžiui, neretai tenka išgirsti, kad dirbti nelegaliai yra naudinga, nes nemokant mokesčių darbuotojas gauna didesnį atlyginimą. Tai – trumparegiškas ir ilgalaikių rizikų neįvertinantis požiūris, itin kenkiantis dirbantiems asmenims“, – sako Birutė Macijauskienė, Valstybinės darbo inspekcijos neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja.

Nelegalus darbas labiausiai pasijaus senatvėje

Darbdaviai, įdarbindami asmenis nelegaliai, išvengia jiems tenkančių įsipareigojimų, tačiau taip kenkia darbuotojams. Labiausiai – jų finansiniam saugumui ir gerovei ateityje.

„Nelegaliai dirbantys asmenys visų pirma kenkia patys sau bei rizikuoja savo ateitimi. Reikia suprasti, kad įsivėlę į neteisėtus darbo santykius, darbuotojai nemoka jokių socialinių įmokų bei nekaupia darbo stažo. Visa tai iš esmės mažina senatvės pensiją, todėl nelegalaus darbo pasekmės ateityje gali būti itin skaudžios“, – teigia B. Macijauskienė.

Iššūkiai laukia ir kasdienybėje

Nors akcentuojant neteisėto darbo pasekmes dažniausiai kalbama apie mažėjančią senatvės pensiją, lygiai taip pat svarbu įvertinti ir grėsmes, kylančias kasdienybėje – tokių tyko ne viena.

„Svarbu pažymėti, kad darbdavys gali lengvai manipuliuoti tokiais darbo santykiais, kurių neapibrėžia raštiška darbo sutartis. Neteisėtai dirbančių asmenų negina darbo įstatymai, todėl darbdavys gali be jokio perspėjimo sumažinti darbo užmokestį ar apskritai apgauti darbuotoją nesumokant žodžiu sutarto atlyginimo“, – komentuoja VDI specialistė.

Anot jos, neteisėtai dirbantis asmuo niekada negali jaustis saugiai dėl savo darbo vietos, mat darbdavys jį gali bet kada atleisti. Tam nereikalinga jokia svari priežastis, o atleidimo atveju darbuotojui neišmokama išeitinė kompensacija.

Gali pakenkti artimiesiems

VDI atstovės teigimu, dirbantieji nelegaliai taip pat neįvertina rizikų, kylančių jų fizinei sveikatai.

„Kadangi nelegaliai dirbantys asmenys nemoka socialinių įmokų, nelaimingo atsitikimo ar ligos atveju jie negauna išmokų. Ši problema yra ypač aktuali statybų sektoriuje. Metai iš metų daugiausiai nelegalaus darbo atvejų fiksuojame būtent jame, o šis sektorius dėl savo pobūdžio gali būti itin pavojingas dirbančiojo sveikatai. Deja, įvykus nelaimingam atsitikimui, neteisėtai dirbančiam asmeniui neužtikrinamos socialinės garantijos“, – pastebi B. Macijauskienė.

Kaip pažymi VDI atstovė, nelegaliai dirbantis asmuo rizikuoja ne tik savo, bet ir artimųjų gerove. Neteisėto darbo aplinkybėmis žuvusiojo artimieji ne tik netenka brangaus žmogaus, bet ir negali pretenduoti į pinigines išmokas.

Nelegalus darbas – žala visai valstybei

Nors neteisėtas darbas visų pirma yra žalingas pačiam darbuotojui, to pasekmių mastas yra kur kas platesnis.

„Dirbant nelegaliai, nėra mokami mokesčiai, todėl į valstybės ir savivaldybių biudžetus surenkama mažiau lėšų. Nuo to nukenčia ligonių kasos bei įvairių socialinių ir nedarbo socialinio draudimo išmokų bei kompensacijų fondai. Taip pat valstybei tampa kur kas sudėtingiau gerinti viešąsias paslaugas, pavyzdžiui, remontuoti kelius ar didinti atlyginimus mokytojams“, – akcentuoja B. Macijauskienė.

Jos teigimu, dėl neteisėto darbo taip pat nukenčia sąžiningi darbdaviai. Dėl nelygių konkurencinių sąlygų skaidriai veikiantis verslas gali patirti nuostolius, prarasti galimybes didinti darbuotojų darbo užmokestį bei gerinti darbo sąlygas.

VDI ragina pranešti apie galimus pažeidimus darbe, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nelegalų darbą arba šiurkščius darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimus anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą – ją galite rasti čia. Daugiau informacijos www.vdi.lt.