Kokybės sistema nuolat tobulinama

Pastaruosius kelerius metus pastebima, kad pažeidimų skaičius atnaujinant daugiabučius mažėja. Šiemet ši tendencija tęsiasi. Kaip pasakoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas, gana didelis renovacijos tempas ir kokybiškai atliekami rangos darbai įmanomi dėl to, kad kokybės kontrolės sistema yra veiksminga. Be to, tiek administratoriai, tiek rangovai įgijo daugiau patirties ir daro mažiau klaidų.
„Rangovai, jų darbininkai įgauna daugiau patirties atlikdami renovacijos darbus, projektuotojai rečiau parenka keistinus techninius sprendinius. Taip pat pastebime, kad kai projektą įgyvendina patyrę administratoriai, jo įgyvendinimas vyksta sklandžiau“, – vardija pašnekovas.

Vis dėlto, ties pasiektais rezultatais sustoti neketinama ir modernizacijos kokybės priežiūros sistema bus tobulinama. „Kokybišką rezultatą gausime tik turėdami kokybišką investicijų planą, techninį darbų projektą, kvalifikuotą statybos rangovą, statybos techninį prižiūrėtoją, reiklų projekto administratorių ir t. t. Deja, visose renovacijos grandyse vis dar yra ką tobulinti, tad šiuo metu peržiūrimos ir renovacijos taisyklės“, – pastebi E. Petrauskas.

Akyliau prižiūri pasirengimą renovacijos darbams

Vienas svarbiausių dokumentų rangos darbams – investicijų planas – sudaromos pačiose pirmose renovacijos stadijose. Tačiau nuo šio dokumento priklauso ir techninių darbų projekto, pagal kurį atliekami darbai, kokybė. Ne paslaptis, kad dar prieš kurį laiką investicijų planų kokybė kėlė diskusijų.
„Siekiant užtikrinti, kad investicijų planai būtų parengti iš tikrųjų kokybiškai, nuo šių metų vasaros vidurio BETA specialistai atlieka dalies gaunamų investicijų planų ekspertizę. Šiuo metu galime pasidžiaugti, kad prastai parengtų investicijų planų neužfiksavome – esminių klaidų, dėl kurių reikėtų atmesti investicijų planą kaip netinkamai parengtą, nustatyta nebuvo“, – komentuoja E. Petrauskas.
Kitos renovaciją kontroliuojančios įstaigos – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) atstovas, Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus Vyriausiasis specialistas Giedrius Barzdenis pastebi, kad iki šiol vis dėlto susiduriama su techninių projektų klaidomis.

„Panašu, kad kai kada techniniai darbo projektai rengiami nemačius objekto vietoje, nes projektuose nurodyta informacija neatitinka realios. Dėl šios priežasties neįvertinami komunikacijų įvadai į pastatus, prie namų esantys priestatai (kirpyklos, vaistinės, smulkios parduotuvės ir kt.), netinkamai nurodomas langų angokraščių įrengimas, neįvertinamas stogo tipas, konstrukcija, ventiliacijos kanalų ant stogo išdėstymas“, – vardija G. Barzdenis.

Rimtesnių pažeidimų šiemet nebuvo

Nepaisant gana didelio renovuojamų objektų skaičiaus, VTPSI specialistai šiemet per patikrinimus neaptiko rimtesnių pažeidimų. Be to, nėra fiksuojamas ir pažeidimų skaičiaus didėjimas.
Vis dėlto, kai kurie smulkesni pažeidimai kartojasi jau kurį laiką. Tarp populiariausių – neišvalyti langai, nepakelti iki reikiamo aukščio ventiliaciniai kaminėliai, nekokybiškai atliktas dažymas, netinkamai suformuotas stogo dangos nuolydis, lietaus vandens surinkimo ir nuvedimo šulinėlių (įlajų) įrengimo klaidos.

Pastebimi ir nelabai pareigingi statybų dalyviai. „Pasitaiko nesurašytų, laiku nepriimtų ar nepasirašytų paslėptų darbų aktų. Taip pat kai kada pritrūksta privalomos statybinės dokumentacijos bei kontrolės stebint, kad atnaujinimo darbai būtų atliekami kokybiškai, pagal statinio projektą ir kitus normatyvinius dokumentų reikalavimus“, – sako VTPSI atstovas.

Pašnekovas primena, kad radus pažeidimą, surašomi privalomieji nurodymai jį pašalinti. „Jeigu nustatoma, kad statybos dalyviai neatlieka jiems privalomų pareigų, surašomi administracinio nusižengimo protokolai ir kreipiamasi į Statybos produkcijos sertifikavimo centrą dėl statybos dalyvių veiklos įvertinimo. Taip pat gali būti skiriamos piniginės baudos“, – primena G. Barzdenis.

Užsakymo nr.: PT_75937183