Sutartį su restauravimo darbus atliksiančios UAB „Pamario restauratorius“ direktoriumi Aldu Kliuku pasirašė valstybės įmonės „Lietuvos paminklai“ direktorius Vydmantas Drumsta. Pasirašant sutartį dalyvavo ir Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus bei beveik šimtas palangiškių.

Bus atkuriama ir medinė dalis

Kol bus atkuriami mūriniai pamatai, tuo pat metu bus rengiamas ir medinės pastato dalies techninis projektas.

Palangos simboliu laikytas kurhauzas sudegė (manoma, kad jis buvo padegtas) 2002 m. rugpjūčio 25 dieną.

Mūrinės pastato dalies, kuri priklausė Palangos miesto savivaldybei, likučių restauracija pradėta 2012 m. gegužės 30 d. Per metus atstatyta mūrinė kurhauzo dalis, pagal išlikusią medžiagą atkurti autentiški kurhauzo lipdiniai, paklotas ąžuolinis parketas, sienas papuošė tapetai – tokie, kokie dabino kurhauzą ir grafų Tiškevičių laikais. Didžiąją kurhauzo salę papuošė XVIII a. pabaigos sietynas.

Šių metų liepos 26 d. prasidėjo ir medinės kurhauzo dalies atkūrimas.

Kurhauzas Palangoje

Grąžins didybę ir eleganciją

Rangos konkursą laimėjusi UAB „Pamario restauratorius“ restauravo ir mūrinę kurhauzo dalį

„Džiaugiamės, kad galime prisidėti ir prie pastato naujosios istorijos žaizdų užgydymo, ir prie šio pastato grožio, didybės bei elegancijos grąžinimo. Pagal šiandien pasirašytą sutartį mes restauruosime išlikusios medinės dalies pamatus iš plytų, mūro ir akmenų. Dalį reikės išardyti ir sumūryti naujai, o dalį restauruosime nejudindami. Tie pamatai lyg ir yra, tačiau matyti, kad vietomis jie visiškai sunykę. Tai ir dėl gaisro, ir dėl meteorologinių sąlygų“, – sakė A. Kliukas, po iškilmingos ceremonijos įmūrijęs simbolinę plytą.

Restauravimo darbus atliksiančios įmonės vadovas žadėjo, kad darbus, kurių vertė 80 tūkst. eurų, atliks iki šių metų gruodžio. Šiais darbais tikimasi išsaugoti likusias ir nesunykusias pastato dalis ir jas apsaugoti nuo aplinkos poveikio.

Pritaikys teatralams

Palangos savivaldybės meras Š. Vaitkus informavo, kad medinė kurhauzo dalis, ją atstačius, bus naudojama kultūros reikmėms. Čia turėtų būti įrengta salė teatro vaidinimams.

„2013-aisiais, po dešimtmetį trukusio teismų maratono, gruodžio 14 d. buvo baigti mūrinės kurhauzo dalies restauravimo darbai. Nuo to laiko rekonstruotoje salėje įvyko per 700 kultūrinių renginių. Mūrinė dalis jau penkerius metus tarnauja Lietuvos bendruomenei“, – kalbėjo Palangos savivaldybės meras Š. Vaitkus.

Šarūnas Vaitkus

2017 m. Klaipėdos apygardos teismas už nepriežiūrą nacionalizavo medinę pastato dalį ir sunykusius jos fragmentus grąžino valstybei.

„Tais pačiais, 2017-aisiais Vyriausybės nutarimu kurhauzas perduotas Palangos savivaldybei, kuri parengė restauracinį pamatų projektą. Šiuo metu rengiamas viso pastato pritaikymo restauracinis projektas. Šiandien yra istorinė diena, nes šis objektas padedant valstybei bus restauruotas ir grąžintas bendruomenei“, – džiaugėsi Š. Vaitkus.

Suformuota teisinė praktika

Laikinai einantis Kultūros paveldo departamento direktoriaus pareigas Algimantas Degutis, kuriam taip pat teko pasidarbuoti mentele ir įmūryti simbolinę plytą, sakė, kad kurhauzo atvejis parodė, jog ne visuomet privatus valdytojas yra geresnis už visuomeninį.

Palangos kurhauzas

„Tačiau bylinėjimosi dėl kurhauzo maratonas suformavo teisinę praktiką, kaip iš piktybiško ir nesaugančio savininko galima perimti kultūros paveldo objektą. Paveldas – tai praeities tęstinumas, ryšys su dabartimi ir ateities garantas. Palangos atvejis unikalus tuo, kad kurortas prasidėjo nuo kurhauzo. O jo atstatymas ir restauravimas tik parodo, kad ateitis ne už kalnų ir ji bus gera“, – vylėsi A. Degutis.

Žymi kurorto pradžią

Maždaug 1877 m. dabartinių Vytauto ir J. Basanavičiaus gatvių kampe, pagal ano meto Europoje vyravusią tradiciją, buvo pastatytas pirmasis restoranas. Tame pastate taip pat veikė viešbutis, šokių, koncertų, vaidinimų salė – kurhauzas, skirtas sezoniniams pasilinksminimams. Būtent kurhauzo pastatymas, kurį inicijavo grafas Juozapas Tiškevičius ir žymi Palangos kurorto pradžią.

Kurhauzas tapo populiaria ir mėgstama poilsiautojų susibūrimo vieta, nes čia veikė skaitykla, buvo įrengta biliardo, kitų žaidimų salė. Šiame pastate taip pat vykdavo šokiai, buvo rengiami spektakliai, koncertai. Taip Kurhauzas tapo besikuriančio kurorto širdimi. Kurhauzo pirmajame aukšte veikė informacinis biuras, buvo renkama kurorto rinkliava.

Užsakymo nr.: PT_78675883