Lietuvoje didžiąja dalį miško ūkio darbų sudaro kirtimas, tačiau ar žinojote, kad iškirstus miškus yra privaloma juos atsodinti?

Kalbiname vieną didžiausių miško atkūrimo įmonių ne tik Lietuvoje, bet ir Skandinavijoje - SKOGRAN UAB. Pagrindinė šios lietuviško kapitalo įmonės veikla - miškų atkūrimas ir priežiūra. Kasmet įmonė įdarbina apie 400 darbuotojų, kurie dirba Lietuvoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Vokietijoje ir Austrijoje. O per metus įmonės darbuotojai pasodina beveik 30 milijonų sodinukų.

Kuo miško sodinimas ir priežiūra skiriasi nuo kirtimo ir kitų miško darbų?

Ir nors darbas yra tikrai sunkus, norintys gali jį dirbti ištisus metus. Vasarą - Skandinavijos šiaurėje, o žiemą - Europos pietuose. Aretas Stasytis įmonėje SKOGRAN dirba jau trejus metus. Pradėjęs sodinti miškus Norvegijos kalnuose, sako, kad buvo ir nustebęs, ir sunerimęs. "Esu iš miesto ir miškas man tikrai buvo svetimas. O pamačius Norvegijos kalnus įspūdis buvo dviprasmiškas."

Važiuojantiems dirbti į užsienį įmonė suteikia visas darbui reikalingas priemones - įrankius, drabužius, automobilius, apgyvendinimą ir kelionę. Darbuotojams reikia pasirūpinti tik asmeniniais daiktais. "Sunkiausia šiame darbe, be abejo, yra fizinis krūvis. Per dieną kartais reikia nueiti beveik 20 kilometrų, o sodinimo krepšiuose nešame sodinukus, kurių svoris gali būti apie 40 kilogramų. Bet įmonėje dirba tikrai tvirti darbuotojai. Svarbiausia - moralinis nusiteikimas ir užsispyrimas." - patirtimi dalinasi Aretas.

Kaip ir kiekviename darbe, taip ir miškų sodinimo ar priežiūros darbuose svarbiausia – bendravimas komandoje ir požiūris į darbą. "Dažnai su kolegomis draugiškai parungtyniaujame padarytais darbų kiekiais ar žiniomis." - šypsosi A.Stasytis. "Nors darbas ir yra sunkus, tačiau man labai patinka gamta. Keliaudami pamatome, kaip ji skiriasi skirtingose šalyse. Norvegija, Austrija, Švedija yra tikriausiai man labiausiai patinkančios šalys. Gražiausia gamta ir geriausi atsiminimai yra būtent iš ten."

Miškų sodinimas - perspektyvus darbas Lietuvoje ir užsienyje

Nors tai ir sunkus fizinis darbas, tačiau tikrai perspektyvus. "Kasmet sodiname vis daugiau miškų. O pastaraisiais metais populiarėjantis socialinis atsakingumas atveda ir naujų klientų, kuriems rūpi gamta ir miškų sodinimas." - pasakoja įmonės personalo vadovė Alma Matulevičienė.

SKOGRAN apskritus metus dirba Skandinavijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir Lietuvoje. Darbuotojai gali ne tik gerai uždirbti, bet ir pakeliauti, pamatyti naujas šalis. Ar norint sodinti mišką būtina patirtis? Ne. Įmonė apmoko darbuotojus ir suteikia visas galimybes tobulėti ir kilti karjeros laiptais - iš darbuotojo pereiti į brigadininkus ir vėliau - darbų vadovus.

Komandos, kurios yra motyvuotos ir nori užsidirbti, tikrai tai gali padaryti. "Darbuotojai atlyginimą gauna už padarytus darbus. Tai reiškia, kad jei įvykdoma dienos norma - gaunamas vienoks atlyginimas, jei padaroma daugiau - tai ir uždirbama daugiau. Yra darbuotojų, kurie išmokę sodinti arba ugdyti miškus uždirba beveik dvigubai daugiau, nei tik pradėję dirbti. Šiais metais apdovanojome net penkis darbuotojus, kurie dirbdami SKOGRAN jau pasodino milijoną medelių!" - pasakoja SKOGRAN personalo vadovė A. Matulevičienė.

SKOGRAN darbo pasiūlymus galite rasti adresu karjera.skogran.com