Egzotiškam lietuviškam vynui ar trauktinei valgomą „porą" gali padėti surasti vieno seniausių Vilniaus restoranų „Lokys" virtuvės šefė Rita Keršulytė-Ryčkova, gerai žinomos kulinarijos ir konditerijos mokyklos „Le Cordon Bleu" absolventė ir kvalifikuota vyno somelje, restorano krautuvėlėje prekiaujanti pačios kruopščiai atrinkta ūkininkų ir mažųjų gamintojų, išsibarsčiusių visoje Lietuvoje, produkcija.

Rinkinių idėją paskatino noras dalintis išbandytais deriniais

Natūralių lietuviškų dovanų rinkinių idėja, anot R. Keršulytės-Ryčkovos, užgimė kartu su pandemijos metu restorano patalpose įkurta gurmaniškų produktų parduotuvėle, kurioje prekiaujama Lietuvos ūkininkų ir mažųjų gamintojų gėrybėmis.

„Pastebėjome, kad dovanų rinkiniai tapo natūralia parduotuvėlės dalimi, nes naujus skonius išbandę mūsų svečiai, sugrįždavo, norėdami nupirkti produktų ir savo artimiesiems bei draugams. O ir mes, „Lokio" komanda, norėjome savo skaniausiais atradimais pasidalinti su kitais", – pasakoja restorano virtuvės šefė.

Pasak jos, visi produktai, esantys dovanų rinkiniuose, yra ragauti ir atrinkti „Lokio" kolektyvo:

„Į dovanų rinkinius ir apskritai parduotuvėlę esame atrinkę tik tai, ką drąsiai rekomenduojame savo svečiams. Kai kuriuos iš šių produktų naudojame ir restorano patiekalams gaminti, kiti užėmė nuolatinę vietą mūsų pačių šaldytuvų lentynoje. Taip pat mums svarbu, kad parduodami gaminiai būtų ne tik skanūs, bet ir natūralūs, sveiki, nišiniai", – priduria pašnekovė.

Siūlo somelje suderintus skonius

„Lokio" bendrasavininkės teigimu, populiariausius jų dovanų rinkinius sudaro lietuviški vynai arba trauktinės su užkandžiais ar užtepėlėmis, kuriuos atrinko ir suderino „Lokio" restorano someljė. „Priklausomai nuo pasirinkto gėrimo, kompozicijai tinka kankorėžių ar kanapinės užtepėlės, Lietuvos ūkininkų pagamintas sūris, sėmenų duonelės ar saldūs skanėstai, tokie kaip natūralūs moliūginiai saldainiai. Rekomenduojame ir rinkinius su kombučia arba natūraliomis žolelių arbatomis, prie kurių siūlome mūsų populiariausia preke tituluojamas kankorėžių cukatas, obuolių sūrį ir kitų sveikuoliškų gardumynų", – vardina R. Keršulytė-Ryčkova.

Anot jos, parduotuvėlės klientai turi galimybę rinkinį susikurti ir savo nuožiūra, mat „Lokys Deli" krautuvėlėje lietuviškų produktų iš ties netrūksta.

„Pas mus taip pat galite rasti nuo su Lietuvos kraštu neatsiejamo medaus, šalto spaudimo aliejų, iki išties neįprastų, unikalių gaminių, pavyzdžiui, paties seniausio kultūrinio augalo Lietuvoje – jau apie 5500 metų skaičiuojančių pluoštinių kanapių produktų. Jei į rinkinį planuojate įkomponuoti gėrimą – kambučią, vyną, trauktinę ar midų, nesidrovėkite prašyti restorane dirbančių someljė pagalbos. Jie patars, kas labiausiai dera tarpusavyje, kad jūsų artimųjų ragavimo patirtis būtų pati geriausia", – pataria pašnekovė.

Tikslas – skleisti žinią apie kokybišką lietuvių kulinarinį paveldą

Vieno seniausių Vilniaus restoranų „Lokys" savininkai – Keršulių šeima jau apie 20 m. gilinasi į dvariškių kulinarines istorijas ir populiarina būtent senosios lietuvių virtuvės skonius.

„Nuo pat restorano įkūrimo 1972 m. jame buvo gaminami žvėrienos patiekalai. Tačiau prieš du dešimtmečius užgesus mūsų mamai, pagrindinei „Lokio" dvasiai, prie restorano vairo stojo brolis Evaldas. Būtent jis užsibrėžė suteikti restoranui savitą veidą ir pradėjo gilintis į Lietuvos kulinarinę istoriją, kuri, malonus sutapimas, neapsiėjo be žvėrienos patiekalų" – pasakoja R. Keršulytė-Ryčkova.

Vienas iš „Lokio" komandos siekių – padėti klientams atrasti gurmaniškus mūsų šalies skonius iš dabarties ir praeities. Tam tarnauja ir „Lokys Deli" krautuvėlė.

„Norime parodyti, kad lietuviai moka gaminti tikrai gurmaniškų skonių produktus, kuriais galime didžiuotis, dovanoti artimiesiems, draugams, nustebinti kolegas, nesvarbu, ar tai tautiečiai, ar žmonės iš užsienio", – priduria „Lokio" virtuvės šefė.