Iš viso projekto vertė siekė daugiau nei 1 mln. eurų, kurių beveik pusė buvo finansuota Europos Sąjungos biudžeto lėšomis.

Inovacijų agentūros Verslo produktyvumo skyriaus vadovė Sigita Skrebė pažymi, kad šios priemonės tikslas – paskatinti labai mažas, mažas arba vidutines įmones (MVĮ) skirti lėšų technologiniam auditui atlikti, užtikrinti jų investicijas į gamybos procesų skaitmeninimo technologijų diegimą bei paskatinti darbo našumo ir konkurencingumo tarptautiniu mastu didinimą.

„Pasinaudojusios šia priemone kai kurios įmonės perėjo nuo rankinio darbo iki automatizuotos gamybos, kas iš esmės pakeitė jų procesus ir padidino pajėgumus. Įsigijusios įrangą vienos įmonės turėjo galimybę gaminti didesnius užsakymų kiekius, kitos, priešingai, išnaudojo šį finansavimą įsigyti įrangą, su kuria galėtų gaminti kiekvieno kliento poreikiams pritaikytus gaminius“, – nurodo ekspertė.

Dėl šios priežasties S. Skrebė ragina Inovacijų agentūros kvietimuose dalyvauti ir kitas Lietuvos rinkos dalyves: „Dalyvavimas projektuose turi ne tik tiesioginę naudą, kai sukuriamas inovatyvus produktas, įsigyjama įranga ar sukuriama el. parduotuvė, tačiau ir netiesioginę naudą, nes paskatina įmones peržiūrėti ir patobulinti savo procesus, kliento kelią bei produkcijos kokybę. Tai turi teigiamos įtakos ir įmonių finansiniams rezultatams, ir Lietuvos ekonomikos augimui.“

Gautos investicijos padės laikytis žaliojo kurso


Pristatydama įgyvendintus pokyčius, „Raguvos baldai ir Ko“ direktorė Ramutė Elinskienė atkreipia dėmesį, kad inovatyvių sprendimų diegimas apėmė ne vien našumo didinimą, tačiau ir gamtos išteklių tausojimą, energijos taupymą bei žiedinės ekonomikos užtikrinimą. Anot jos, skirtas finansavimas, kurio vertė siekė 407 tūkst. eurų, įmonėje padėjo įgyvendinti itin svarbius pokyčius.

„Įsigijome naujos kartos UV automatinę blizgių paviršių dažymo liniją su paprastesniu dažų džiuvimo reikalavimų išpildymu, tokiu būdu sudarydami galimybę išnaudoti įvairesnius dažus, taupant jų kainą ir užtikrinant galimybę turėti kelis tiekėjus“, – pasakoja R. Elinskienė ir teigia, jog įmonė taip pat įsigijo automatinį apdirbimo centrą, skirtą detalių frezavimui ir gręžimui, įsirengė baldų surinkimo patalpą, dvi automatines surinkimo bei pakavimo linijas, automatines stakles bei kartoninių dėžių pjaustymo įrangą, kurios dėka pakuočių gamyba perkelta į įmonės vidų – tokiu būdu užtikrintas tiek išteklių taupymas, tiek ir jų tvarumas.

Inovacijų agentūros ekspertė S. Skrebė pažymi, kad lyderiaujančių įmonių perėjimas prie klimatui neutralios ekonomikos bei išteklių tausojimas yra svarbus tiek dėl tvarumo principų puoselėjimo, tiek dėl įmonės konkurencingumo didinimo vietos bei užsienio rinkose.

 Sigita Skrebė

„Klientams vis labiau rūpi tai, kaip produktas yra gaminamas ir kokią įtaką jis turi aplinkosaugai. Iš kitos pusės, įmonės, kurios jau dabar pereina prie klimatui neutralios ekonomikos, laimi konkurencinėje kovoje, nes žalioji ekonomika yra vienas iš ES prioritetų“, – sako S. Skrebė.

Aukšti kokybės standartai ir klientų pasitikėjimas


UAB „Raguvos baldai ir Ko“ įsikūrė 1990-aisiais – pradėjusi vos nuo kelių darbuotojų daugiau nei 30 metų gyvuojanti bendrovė 2013-aisiais įsteigė dukterinę įmonę UAB „Kamė“ ir išsiplėtė iki beveik 200 žmonių komandos.

„Kai tik pradėjome gaminti vonios baldus, Lietuvoje tai buvo visiška naujovė. Vis tik dirbdami kartu su dizaineriais kūrėme naujus modelius, stengdavomės pritaikyti juos prie rinkoje vis labiau populiarėjančių naujo ir įvairesnio dizaino praustuvų. Galiausiai, atsiradus galimybei dalyvauti tarptautinėse parodose, atsivėrė ir naujos rinkos, bėgant metams „Raguvos baldų“ verslas plėtėsi ir tapo žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, siekdami klientui suteikti individualų aptarnavimą bendrovės akcininkai įsteigė ir dukterinę įmonę“, – dalijasi įmonės direktorė R. Elinskienė.

Šiuo metu įmonė per mėnesį pagamina virš 20 tūkst. vienetų vonios baldų, kurie pasiekia ne tik lietuvių namus, bet ir dar 18 skirtingų šalių – iš viso bendrovė turi daugiau nei 200 klientų visame pasaulyje.

Visa vonios baldų gamintojo produkcija yra ruošiama ir surenkama įmonės gamykloje: nuo detalių apdirbimo iki jų surinkimo bei paskirstymo klientams. R. Elinskienė taip pat pabrėžia, kad procesai atliekami laikantis aukščiausių kokybės standartų bei atsižvelgiant į kiekvieno kliento lūkesčius, kadangi kokybė, ilgalaikiai ryšiai ir klientų pasitikėjimas – vieni svarbiausių „Raguvos baldai ir Ko“ veiklos principų.

Ateities vizija – stiprinti savo pozicijas Skandinavijos šalyse

Įmonė taip pat kasmet investuoja į inovacijas: „Stengiamės pagal galimybes investuoti į gamybos įrenginių atnaujinimą, nemažą dėmesį skiriame dažymo technologijoms, nes dažyti gaminiai – įmonės išskirtinumas“, – dalijasi R. Elinskienė ir teigia, jog išlaikyti aukštą gaminių kokybę, inovacijas ir konkurencingumą įmonei padeda ir ES investicijos bei bendradarbiavimas su Inovacijų agentūra. „Pramonės skaitmeninimas“ – ne vienintelė priemonė, kuria per savo gyvavimo laikotarpį yra pasinaudojusi bendrovė.

„Bendradarbiavimas su Inovacijų agentūra leidžia mums tobulėti – įsigyti naujesnės kartos įrengimus bei įsisavinti pažangias technologijas. Tai labai reikšminga finansinė pagalba, o bendradarbiavimas yra paprastas, aiškus ir dalykiškas“, – sako R. Elinskienė.

Jos teigimu, įmonė siekia nuosekliai investuoti ne tik į gamybinę bazę, tačiau ir į profesinį darbuotojų tobulėjimą, suteikiant kiekvienam komandos nariui galimybes augti. Kalbėdama apie ateities planus, „Raguvos baldų“ direktorė sako, jog įmonė sau kelia ambicingus tikslus – nors geografiškai artimiausiu metu plėstis neketina, tačiau veiklą stiprins jau esamose rinkose.

„Tikslas yra išlikti rinkos lyderiais Baltijos šalyse, tapti vienais stipriausių vonios baldų tiekėjais Skandinavijoje ir toliau plėsti klientų ratą esamose Vakarų Europos šalyse. Tikslai ambicingi, tačiau nuosekliai dirbdami – kurdami naujus vonios baldus, dalyvaudami ir lankydami tarptautines parodas, investuodami į įrengimų atnaujinimą, tai ir siekiame įgyvendinti per artimiausius trejus metus“, –dalijasi R. Elinskienė.

Balandžio mėnesį įmonė taip pat planuoja išleisti atnaujintą katalogą, kuriame pristatys tris naujas vonios baldų serijas. Dvi iš jų bus gaminamos iš aukščiausios kokybės medžiagų – natūralaus medžio lukšto su ąžuolo elementais.

„Idėja buvo sukurti serijas, kurių dizainas bus nesenstantis, ilgaamžis ir tuo pačiu vonios baldai pagaminti iš aukščiausios kokybės medžiagų. Tai leis klientams savo namuose džiaugtis šiais gaminiais ne vienerius metus“, – pažymi „Raguvos baldai ir Ko“ direktorė.

Priemonė „Pramonės skaitmeninimas LT“ įgyvendinamas 2014–2020 metų ES fondų investicijų programos lėšomis.

Šaltinis
Temos
Projektas „Inovacijos versle“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)