Gaminti „savo“ elektros energiją nusprendė ir Lietuvos televizijos bei radijo laidų vedėjas, muzikos prodiuseris Jonas Nainys su žmona Simona. Jis atskleidžia, kokios priežastys pastūmėjo juos įsirengti saulės elektrinę bei kiek elektros energijos per metus suvartoja jo išmanūs namai.

Priežastys, paskatinusios saulės elekrinės įsirengimą


Kalbant apie tai, kas paskatino įsirengti saulės elektrinę, J. Nainys neslepia, kad viena svarbiausių priežasčių – taupumas.

„Prieš įsirengiant saulės elektrinę, reikia užpildyti ESO reikalavimus, taigi, tai darant buvo puiki proga įsivertinti, kiek elektros energijos per metus suvartoju. To niekada neskaičiavau, nors mūsų namą galima vadinti pusiau išmaniu – jame daug įvairių elektros prietaisų, įdiegta sistema, kad elektra įsijungtų pati, daug ką galima valdyti telefonu. Pasirodo, jog per metus suvartojame net apie 10 tūkst. kWh. Tai yra labai daug“, – dalinasi muzikos prodiuseris ir priduria, jog skaičiuojama, kad investicija į saulės elektrinę turėtų atsipirkti vos per kelerius metus.

Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

Jis atskleidžia, jog mintis turėti „savo“ elektrą kirbėjo jau kurį laiką, o tvarumas bei noras būti nepriklausomam buvo ne ką mažiau reikšmingas paskatinimas. „Nors gyvename visiškai naujame rajone, matome, kaip vis daugiau kaimynų renkasi tvarią energiją. Manau, kad ir mes įšokti į saulės elektrinių įrengimo traukinį dar nepavėlavome. Naujosios technologijos atkeliauja į pasaulį ir tikiu, kad tokie sprendimai yra mūsų ateitis“, – svarsto J. Nainys.

Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

Reikia žinių


Televizijos bei radijo laidų vedėjas atkreipia dėmesį, jog žmogui, kuris nėra šios srities specialistas, pildant saulės elektrinės įrengimui reikiamus dokumentus, gali būti lengva pasimesti, todėl pagalbos jis pataria kreiptis į profesionalus.
Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

„Susitvarkyti visus ESO reikalus reikia žinių, todėl paprastam žmogui, atrodo, kad sprogs galva. Mūsų saulės elektrinės rangovas „Energia futura“ padėjo šiuos, regis, sudėtingus darbus išspręsti vos per kelias minutes“, – dalinasi J. Nainys. Jis priduria, jog sunku suprasti buvo ir tai, kaip veikia visa sistema, tačiau ekspertai paaiškino ir tai.

„Energia futura“ saulės elektrinių montuotojas Dovydas Ivanauskas papasakojo, jog ant J. Nainio namo stogo, atsižvelgiant į elektros energijos poreikius bei stogo galimybes, buvo pasirinkta sumontuoti 33 saulės modulius, kurių vieno galia – 445 W. Taigi, ant stogo bus įrengta viso apie 15 kW galios elektrinė.

Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

Optimizuota sistema maksimaliai naudai


D. Ivanauskas aiškina, jog kadangi stogo kryptis nėra idealiai orientuota į pietų pusę, norint pasiekti didesnę elektros generaciją, buvo sumontuota kiek įmanoma daugiau modulių.

„Tam pasirinkome optimizuotą „SolarEdge“ sistemą, kuri leidžia montuoti modulius ant daugiau nei dviejų skirtingų stogo šlaitų. Ši sistema užtikrina efektyviausią generaciją rinkoje ir leidžia tinkamai įdarbinti net sudėtingiausius stogus. Moduliai, sistemos pagalba, veikia nepriklausomai vienas nuo kito ir netrukdo vienas kito darbui, todėl iš jų galime išspausti maksimalią naudą, taip suteikdami Jonui maksimalų elektros generacijos kiekį“, – sprendimą pristato specialistas ir priduria, jog ateityje, esant poreikiui, elektrinę bus galima praplėsti sumontuojant papildomus modulius, kurie gali būti skirtingo galingumo ir netgi skirtingų gamintojų.

Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

Jis tęsia, jog elektrinė buvo sumontuota ant čerpinio stogo, o tai reikalauja ypatingo atidumo: „Kadangi čerpė yra trapus dalykas, elektrinę reikia sumontuoti kokybiškai ir atsakingai, kad čerpės laikui bėgant nesuskiltų, nesudužtų, kad per stogą nepradėtų bėgti vanduo.“

Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

Svarbiausia – saugumas


Dar vienas itin svarbus klausimas, kalbant apie saulės elektrines, – saugumas.
Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

„Saulės elektrinės aukštos įtampos laidai sumontuoti po čerpėmis, šalia medinių konstrukcijų, ir nors gali pasirodyti, jog tai nėra itin saugu, būtent „SolarEdge“ optimizuota sistema leidžia mums pasiekti maksimalų saugumą. Atsitikus bet kokiam nepageidaujamam įvykiui, bet kokiai stogo avarijai, sistema išsijungia automatiškai ir užtikriną žemą ir saugią įtampą laiduose, taip užtikrindama apsaugą nuo elektros lanko atsiradimo ir gaisro bei, svarbiausia, apsaugodama sveikatą ir turtą“, – aiškina D. Ivanauskas.

Jis priduria, kad papildomą saugumą užtikrinti padeda ir ant stogo esantys optimizatoriai su integruotais temperatūriniais jutikliais, kurie nuolatos stebi modulių jungčių temperatūrą ir reaguoja į bet kokius nukrypimus nuo nominalios darbinės temperatūros.

Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

„Būtent modulių jungtys yra silpniausia saulės elektrinės dalis, kuri atsakinga už daugiau nei 70 proc. visų gedimų. Optimizuota sistema, užfiksavusi anomaliją, išsijungia ir išisunčia pranešimą instaliuotojui. Visapusiško saugumo negali užtikrinti tik vienas sprendimas, todėl saulės elektrinėje reikia kelių lygių saugumo sluoksnių, kurie papildytų vienas kitą, taip eliminuojant net mažiausias rizikas“, – pažymi saulės elektrinių ekspertas.

Be to, šiuolaikinės optimizuotos saulės elektrinės leidžia stebėti modulių darbą „SolarEdge“ mobiliojoje programėlėje savo išmaniajame telefone, taigi, prisijugus prie stebėsenos sistemos galima matyti tiek saulės elektrinės, tiek atsikirų elementų generaciją.

Ant J. Nainio stogo – 15 kW saulės elektrinė

„Kalbant apie Jono elektrinę, ateityje, esant poreikiui, prie esamos sistemos bus galima prijungti kaupimo baterijas, kurios naudingos siekiant dar geriau valdyti savo namų elektros vartojimą bei dar labiau sumažinti elektros sąskaitas“, – pažymi elektrinių montuotojas ir tvirtina, jog dėl inverteriui suteikiamos 12 metų, o optimizatoriams – 25 metų garantijos, efektyviu šios elektrinės veikimu atlikėjas džiaugsis dar ilgai.