„Sveikas Vaikas – Sveika ateitis“. Taip skamba šių metų šventės šūkis. Pasak Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nario, šefo Justino Kapkovičiaus, bendraujant su mažaisiais siekiama ne tik supažindinti juos su sveikatai naudingai vaisiais, daržovėmis, uogomis, bet ir paskatinti išbandyti jėgas gaminant nesudėtingus patiekalus iš maistingų ingredientų. Būtent todėl šiandien vyras lankėsi Vilniuje įsikūrusiame Markučių lopšelyje – darželyje.

Prie Lietuvos kulinarų akcijos prisijungė Žemės ūkio ministerija, kuri šiuo metu daug dėmesio skiria patriotinei-socialinei iniciatyvai, „AuGink savo kraštą“, kuria siekiama paskatinti tautinio paveldo produktų vartojimą. Žemės ūkio ministerija pasirūpino, kad iniciatyvos įgyvendinimui nepritrūktų svarbiausių priemonių — šviežių ir sveikų produktų. Pastaruosius projektui geranoriškai dovanojo ūkininkai iš įvairiausių Lietuvos vietovių.

„Norime, kad vaikai susipažintų su mūsų krašto daržovėmis, vaisiais – tuo, ką užaugina Lietuvos ūkininkai. Kol kas šis renginys vyksta pirmą kartą, tačiau ateityje tokių pamokėlių norėtume organizuoti ir daugiau", – pasakojo vyras.

Prieš prasidedant renginiui kambaryje sklinda vaikų klegesys, mažieji pasipuošia baltomis iš popieriaus pagamintomis virėjų kepuraitėmis.

Iš pradžių J. Kapkovičius su mažyliais kalba apie vaisius, uogas, daržoves, į rankas paimdamas vis kitą produktą. Vaikai žaidžia, klijuoja įvairių formų ir spalvų lipdukus, mokosi atskirti daržo ir sodo gėrybes.

Vėliau vaikai pakviečiami padėti virtuvės šefui ir kartu pagaminti sveiką kokteilį iš braškių, bananų ir sulčių.

Kol mažieji skanauja, prieinu prie juos prižiūrinčios auklėtojos Editos Vežan. Moteris pasakoja, kad vaikai svečių laukė itin nekantriai. Dar prieš renginį jie piešė savo svajonių virtuves, kalbėjo apie tai, ką daro ir kaip atrodo šefai.

„Tokių renginių labai reikia. Vaikams smagu sulaukti svečių. Tai nekasdienis įvykis – pažiūrėkit, kokie visi linksmi, kokios plačios šypsenos“, – ranka mostelėdama į džiugiai šurmuliuojančius vaikus kalba auklėtoja.

Kiek vėliau jaunųjų kulinarų laukia dar viena pramoga. Padedami J. Kapkovičiaus, vaikai dekoruoja keptus obuolius.

„Pagaminsime pelėdžiukus“, – skambant nekantriems šūksniams paskelbia virtuvės šefas. Mažieji kimba į darbą ir visai netrukus pradeda smaguriauti.

„Man patinka agurkai, pomidorai, baklažanai, bananai. Man patiko gaminti. Aš pati užaugus virėja norėčiau būti“, – krimsdama obuolį pasakoja netoliese sėdinti Viktorija.

„O man patinka morkos. Mama pabarsto truputi cukriuko ir man duoda", – pasakoja mažoji Emilija.

„Daržvės skanu yra. Man kopūstai labai patinka. Aš kai užaugsiu, pats juos gaminsiu", – šypsosi šešiametis Mindaugas.

Po renginio geromis emocijomis tryško ne tik vaikai, bet ir J. Kapkovičius. Bendravimas su mažaisiais pranoko visus lūkesčius.

„Vaikai yra geranoriški, atviri, imlūs ir protingi. Laukiu, kol vakare galėsiu susitikti su kolegomis ir pasidalinti įspūdžiais“, – geros nuotaikos neslėpė virtuvės šefas.

„Tai puiki iniciatyva, galėtų tokių būti daugiau. Vaikus sudominti sveiku gyvenimo būdu ir mityba nėra lengva, tačiau akcijos dalyviai puikiai su užduotimi susidorojo - reikia tik trupučio išradingumo ir mokymąsi vaikas priims kaip įdomų ir smagų žaidimą“, - iniciatyvos įspūdžiais pasidalijo Markučių lopšelio-darželio direktorė Audronė Ramonienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)