Apie tai, kas laukia daugiabučių atnaujinimo artimiausioje ateityje ir kaip bus siekiama užtikrinti kokybiškesnę renovaciją – pokalbis su naujuoju Aplinkos ministru, darnios plėtros ir aplinkosaugos ekspertu Kęstučiu Navicku.

- Kaip vertinate Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą ir renovacijos kokybę?

- Padaryta tikrai gera pradžia, tačiau vis dar neramina renovacijos kokybės ir jos įgyvendinimo terminų klausimai. Juos spręsdami sieksime atlikti valdymo auditą ir taip padidinti Programos efektyvumą.

- Kas artimiausioje ateityje laukia gyventojų, norinčių modernizuoti savo būstą? Ar renovacijos tempai – nemažės?

- Valstybė toliau skatins daugiabučių modernizaciją visais įmanomais būdais. Tačiau finansinės valstybės galimybės yra ribotos, todėl į Programos įgyvendinimą sieksime pritraukti daugiau privačių investuotojų lėšų. Taip pat ketiname atlikti auditą, kuris parodys, kaip galima būtų atnaujinti daugiau namų. Matome, kad šiuo metu ir gyventojų, ir valdžios institucijų siekis yra nelėtinti renovacijos tempo ir sieksime, kad šis siekis būtų įgyvendintas.

- Vienas iš svarbiausių Programos tikslų – ne tik energetinis efektyvumas, bet ir aplinkosauginis efektas. Šiuo metu vis daugiau daugiabučių atranda galimybę įsirengti atsinaujinantį šaltinį – pvz. saulės kolektorius, geoterminį šildymą. Ar žalioji energetika taps dar svarbesnė renovuojant daugiabučius?

- Tokių įrenginių kaip saulės kolektoriai įrengimas ir ant naujų namų, ir ant senų, atnaujinamų daugiabučių toliau bus labai skatinamas. Bus sprendžiami ir administraciniai klausimai, kurie šiuo metu iškyla kai kuriems daugiabučiams jau įsirengusiems atsinaujinančios energijos šaltinius. Tikimės, kad daugiabučių, kurie įsidiegs tokius įrenginius, bus daugiau. Atsinaujinanti energija turi didelį potencialą ir renovuodami senus pastatus stengsimės jį išnaudoti maksimaliai – tiek, kiek leis techninės ir finansinės galimybės.

Užsakymo nr.: PT_73173416