Vizito metu ji taip pat susitiko su Kinijos ir kitų Centrinės Rytų Europos šalių žemės ūkio ministrais, Yunnanio provincijos gubernatoriumi ir Kinijos Generalinės kokybės priežiūros ir karantino administracijos viceministru.

Prieš ketverius metus Kinijos iniciatyva įsteigtu nauju formatu „Kinija+16“ siekiama stiprinti ir plėsti bendradarbiavimą su 11 ES valstybių narių ir 5 Balkanų šalimis žemės ūkio, investicijų, transporto, finansų, mokslo, švietimo, kultūros ir kitose srityse.

Kadangi Lietuva turi užsibrėžtą siekį tapti artima bendradarbiavimo su Kinija partnere, palaikydama draugiškus šalių tarpusavio santykius, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija aktyviai dalyvauja „Kinija+16“ formato susitikimuose tiek politiniame, tiek ekspertiniame lygmenyse ir mato jame didelį potencialą stiprinant ryšius žemės ūkio ir prekybos srityje.

Šįkart forumo tema buvo „Žemės ūkio inovacijos, klimatui ir aplinkai palanki plėtra ir naujos žemės ūkio prekybos ir investicijų galimybės“. „Tikiu, kad Kinijos bei Vidurio ir Rytų Europos valstybių glaudi partnerystė ir veikla sustiprins bendradarbiavimą mūsų bendram žemės ūkio gerovės labui. Šiandien visi sutinkame, kad dėl žemės ūkio inovacijų, klimatui ir aplinkai palankios plėtros ir vis labiau dinamiškų rinkų, žemės ūkiui atsiveria naujos galimybės“, – pabrėžia ministrė V. Baltraitienė.

Šiemet Kinija ir Lietuva švenčia gražų diplomatinių santykių 25 metų užmezgimo jubiliejų, tačiau prekyba su Kinija kol kas užima dar nedidelę Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį.

2015 m. žemės ūkio ir maisto prekių eksportas į Kiniją sudarė 3,4 mln. eurų, eksporto struktūroje pagal šalis Kinija buvo 56 vietoje iš 133 šalių (2014 m. eksportuota už 2,8 mln. eurų). Importas iš Kinijos siekė 21,5 mln. eurų, importo struktūroje pagal šalis Kinija buvo 24 vietoje iš 110 šalių. Importas viršijo eksportą 8,4 karto. 2015 metais 45 proc. eksportuotų į Kiniją produktų buvo lietuviškos kilmės.

Užsakymo nr.: PT_72791522