Tikslas – motyvuoti

Pasak Varėnos technologijos ir verslo mokyklos darbuotojos E. Čepulienės, kuriant šį projektą norėta Varėnos gyventojams suteikti motyvacijos dirbti, kurti darbo vietas tiek sau, tiek kitiems kraštiečiams. „Varėnoje nedarbas yra didelė problema. Taip pat Varėnos mieste yra daug socialinę atskirtį patiriančių asmenų. Juos reikia integruoti į aktyvią veiklą, tai sumažintų socialinę atskirtį.

Žmonėms neretai trūksta motyvacijos, todėl norėjosi juos paskatinti aktyviai dalyvauti darbo rinkoje, įsidarbinti. Tačiau pradėjus dirbti supratome, kad žmonės tikrai turi motyvacijos, stengiasi. Jau suformavome ir naują grupę, kurioje dalyvaus dalis aktyvių senjorų. Tiesa ta, kad ir išėjus į pensiją darbas nesibaigia, jei tik norima. Galima toliau save realizuoti, atrasti naujų projektų ir veiklų“, - pastebėjo specialistė.

Pandemija keitė ir planus

Šiame projekte dalyvavo tiek moksleiviai, tiek jaunos mamos ir darbo rinkoje save dar norintys realizuoti senjorai. Kaip pasakojo pašnekovė, planuota per dvejus metus nuo 2019-ųjų rudens apmokyti 12 ekonomiškai neaktyvių Varėnos miesto gyventojų, suteikiant jiems maisto ruošimo (pobūviams ir furšetams) paslaugų teikėjo kompetencijas. Mokymus planuota vykdyti trimis etapais, apmokant po 4 asmenis. Tačiau Lietuvos Respublikos Vyriausybei paskelbus karantiną dėl COVID-19, mokymai nusitęsė į sekančius metus. Tuomet Varėnos technologijos ir verslo mokyklos kreipėsi į ES Agentūrą pratęsti sutartį.

„Pandemija gerokai pakoregavo ir asmeninius projekto dalyvių planus. Pavyzdžiui, nors į antrąją grupę buvo priimti viso šeši žmonės, mokymus, kuriuos vedė dvi profesionalios mokytojos, baigti galėjo keturi, nes vienai jaunai mamai baigėsi motinystės atostogos, o kitas projekto dalyvis įsidarbino. Viso šie mokymai truko po tris mėnesius kiekvienai grupei, todėl kartais tapdavo sudėtinga viską suplanuoti dėl žmonių planų ar besikeičiančių karantino sąlygų“, - kalbėjo E. Čepulienė.

Nepaisant visų nesklandumų, projekto komandai pavyko įgyvendinti planus ir mokymus apie maisto ruošimą pobūviams ir furšetams, gaminimą ir kt. baigę Varėnos gyventojai įgijo nepamainomų žinių bei kompetencijų, kurias jau dabar naudoja savo darbe ar planuodami nuosavą verslą.

Projektas padėjo rasti darbą

Tam, kad mokymų metu išgirstos žinios būtų čia ir dabar pritaikytos praktikoje, programoje buvo numatyta ir išvyka į Druskininkuose esantį „Vilnius SPA“ restoraną, kur jie turėjo galimybę susipažinti su maisto ruošimo bei pateikimo restorano lankytojams subtilybėmis.

Mokymų metu projekto dalyviai gavo tiek praktinių, tiek ir teorinių žinių apie maisto ruošimą. Tai savo pavyzdžiu patvirtina ir mokymuose dalyvavusi Vanda Alekšiūnaitė. Po daugiau nei 40 darbo metų vienoje įstaigoje ji neteko darbo, nes neturėjo aukštojo išsilavinimo. Moteris neslepia, jog šis projektas tapo išsigelbėjimu ir didele motyvacija, nes neilgai trukus ji ne tik sėkmingai įsidarbino, tačiau dabar puoselėja ir nuosavo verslo idėją.

„Man jau 61-eri ir tikrai nustebau, kad mane priėmė, nes toks amžius dažnai tampa nepageidaujamu darbo rinkoje. Tai buvo labai naudinga patirtis, nes mokytojai dalijosi ir praktiniais patarimais, mažomis paslaptimis, kurių išmokstama tik jau dirbant šį darbą.

Mokėmės visko, ko tik gali prireikti: salotų, užkandžių, šaltųjų patiekalų pobūviams gaminimo ir patiekimo, sriubų ir karštųjų patiekalų gaminimo ir pateikimo bei saldžiųjų patiekalų gaminimo ir pateikimo“, - apie savo patirtį pasakojo Varėnos gyventoja.

Ieškodama naujo darbo ji baigė ir daugiau mokymų, todėl visas žinias ketina panaudoti ateityje kurdama savo verslą. Dabar moteris svajoja privačiai teikti maisto gaminimo paslaugas ir galbūt sukurti daugiau darbo vietų.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

Užsakymo nr.: PT_88353449