GENERAL FINANCING BANKO užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, optimistiškai iš finansinės perspektyvos 2024 metus vertino net 72 proc. respondentų. Nepaisant to, tik 22 proc. apklaustųjų savo išlaidas šiemet planuoja įprastai, tuo tarpu 70 proc. gyventojų nebūtinas išlaidas ruošiasi riboti, o 8 proc. mano, kad šiais metais teks gerokai susiveržti diržus.

Trečdalis respondentų atsideda iki dešimtadalio šeimos biudžeto

Pandemija, trečius metus vykstantis karas Ukrainoje bei infliacija paskatino Lietuvos gyventojus galvoti apie saugios finansinės pagalvės turėjimą. Tyrimas atskleidė, kad absoliuti dauguma gyventojų – net 81 proc. – dalį savo pajamų skiria santaupoms ir dažniausiai atsideda 5-10 proc. šeimos biudžeto.

„Ilgus metus vyravusios ypač mažos palūkanų normos buvo atpratinusios gyventojus nuo terminuotųjų indėlių, tačiau situacija pasikeitė. Tai rodo ir GENERAL FINANCING BANKO indėlių portfelis, kuris per 2023 metus išaugo 31 proc.

Gyventojai supranta, kad nenumatytiems gyvenimo atvejams būtina turėti likvidžią 3-6 mėnesių išlaidų sumos finansinę pagalvę. Namuose ar banko sąskaitoje laikomi pinigai dėl infliacijos nuvertėja, todėl juos verta laikyti taupomojoje sąskaitoje bei kaupti palūkanas, o kitas lėšas, kurių greitu metu neprireiks, saugiai taupyti terminuotame indėlyje ilgesniu laikotarpiu“, – kalba GENERAL FINANCING BANKO generalinis direktorius Justinas Muleika.

Justinas Muleika, General Financing bankas

Beveik trečdalis (29 proc.) respondentų, dalį pajamų skiriančių santaupoms, atideda 5-10 proc. šeimos biudžeto – dažniau tai didesnių pajamų, didmiesčiuose ir rajonų centruose gyvenantys žmonės. 18 proc. taupančiųjų, dažniau aukščiausio išsimokslinimo tyrimo dalyviai, atideda 10-20 proc. šeimos biudžeto, o dešimtadalis – daugiau nei 20 proc. biudžeto.

Penktadalis (19 proc.) apklaustųjų nurodė, kad taupymui skiria mažiau negu 5 proc. šeimos biudžeto, dar 19 proc. nurodo, kad netaupo. Dažniau netaupantys tyrimo metu sakė mažesnių ir vidutinių pajamų apklaustieji.

Žino apie taupomąją sąskaitą

Tyrimas taip pat atskleidė, kad 57 proc. respondentų žinojo, kad rinkoje yra tokia taupymo priemonė kaip taupomoji sąskaita, kurioje galima kaupti pinigus ir gauti palūkanas.

Taupomoji sąskaita nuo terminuotųjų indėlių skiriasi tuo, kad ją galima bet kada papildyti, o prireikus – santaupas pasiimti, nenutraukiant sutarties. Be to, taupomosios sąskaitos sutartis neterminuota, tad nėra ilgalaikių įsipareigojimų.

J. Muleika sako, kad GENERAL FINANCING BANKE palūkanos taupomojoje sąskaitoje mokamos nuo pat pirmojo euro. Taip pat lėšas iki trijų kartų per mėnesį galima išsiimti neprarandant palūkanų už einamąjį mėnesį – toks apribojimas suteikia laisvę išsiimti lėšų, kai jų prireikia, tačiau padeda per dažnai nejudinti taupymui skirtos sumos ir nuosekliai taupyti.

Terminuotųjų indėlių sutartis, skirtingai nei taupomosios sąskaitos, yra fiksuota, tačiau palūkanų norma paprastai būna didesnė nei taupomosios sąskaitos ir fiksuojama visam terminui.

„Jei Europos centrinis bankas mažintų palūkanų normas ir rinkoje indėlių palūkanų normos mažėtų, indėlio palūkanų norma nesikeis visą sutarties laikotarpį ir užtikrins klientui užaugusias santaupų palūkanas pasibaigus terminui“, – kalba J. Muleika.

Šiuo metu, banko 4 gimtadienio proga, GENERAL FINANCING BANKAS siūlo metines 4 proc. indėlių palūkanas sudarant terminuotojo indėlio sutartį ne mažesnei nei 1000 Eur sumai, fiksuotas net 4 metų laikotarpiui. Palūkanos išmokamos terminuotojo indėlio sutarties pabaigoje.

Apie tyrimą

GENERAL FINANCING BANKO užsakymu atlikto tyrimo metu apklausti 1009 respondentai nuo 18 iki 75 metų amžiaus visoje šalies teritorijoje, naudojant kombinuotą metodą: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) ir CAWI (Computer Assisted WEB Interview). Tyrimą 2024 m. kovo 18-28 dienomis atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“.