Būsimiems mokytojams pradėti dirbti mokykloje – paprasta. Ypač pasirinkus mokyti tokių dalykų kaip fizika, biologija, lietuvių kalba ir literatūra, istorija, chemija, pradinis ugdymas, specialioji pedagogika, matematika, IT, prancūzų ar vokiečių kalba. Priėmimas į šias pedagogikos specialybes šiemet neribojamas, o studijų metu kas mėnesį galima gauti kelis šimtus eurų siekiančią stipendiją.

Pedagogikos studentė: galvoju, ar būtų vieta, kur man būtų geriau

Vilniaus universiteto pedagogikos studentė ir vaikų folkloro būrelio vadovė Teresė Pučinskaitė-Barkauskienė pripažįsta, kad niekur kitur geriau tiesiog negalėtų būti.

„Galvoju, ar būtų vieta, kur man būtų geriau. Ir nerandu“, – šypsosi mergina.

T. Pučinskaitė-Barkauskienė yra baigusi lietuvių filologijos bakalauro studijas, tačiau nuo pat vaikystės ramybės nedavusi meilė pedagogikai merginą paskatino studijas pratęsti ir įgyti mokytojo kvalifikaciją.

„Būdama vaikas žaisdavau „mokytojus“. Tik nelabai turėjau, ką mokyti, nes buvau vienturtė, – juokiasi pašnekovė. – Tai tada pirmą kartą apie tai pagalvojau. O taip rimtai mintis būti mokytoja mano galvoje atsirado jau studijų laikais, kokiame antrame kurse.“

Teresė Pučinskaitė-Barkauskienė

Pradinių klasių mokytoja: supratau, kad turiu daug galios

Jaunosios kartos švietimas – tiesioginis raktas į teigiamas permainas visuomenėje, o šį raktą laiko ne kas kitas, kaip mokytojai.

„Švietimas yra ir mūsų ateities, ir mūsų valstybės augimo bei tobulėjimo pagrindas“, – tvirtina Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazijos pradinių klasių mokytoja Silvija Bialoglovytė.

Jaunos mokytojos kelias į šią profesiją buvo vingiuotas – pedagogika buvo jos antras pasirinkimas, tačiau po ketverių metų mokytojos kėdėje S. Bialoglovytė jaučiasi užtikrintai.

„Labai gerai atsimenu, kai pirmaisiais metais per susirinkimą tėvai man sakė: „Mokytoja, jūs net neįsivaizduojate, kiek jūs turite galios, nes mūsų, tėvų, žodis jau tiek nevertas“. Tada supratau, kad iš tikrųjų turiu daug tos galios“, – šypsosi S. Bialoglovytė.

Pasirinkusiems pedagogikos studijas – išskirtinės sąlygos

Yra ne vienas kelias tapti mokytoju. Pats tiesiausias ir labiausiai tinkamas baigusiems mokyklą – pedagogikos bakalauro studijos. Pateikti prašymus studijuoti galima iki liepos 28 d.

Silvija Bialoglovytė

Būsimiems pedagogikos studentams numatomos išskirtinės sąlygos. Jos galioja norintiems tapti mokytojais tų specialybių, kurių poreikis yra didžiausias: matematikos, lietuvių kalbos ir literatūros, prancūzų kalbos, vokiečių kalbos, fizikos, chemijos, biologijos, istorijos, geografijos, informacinių technologijų, pradinio ugdymo ir specialiosios pedagogikos.

Pirma, neribojamas priėmimas į minėtų specializacijų valstybės finansuojamas vietas. Pretenduoti gali visi, kurie atitinka nustatytus priėmimo reikalavimus. T.y., reikia būti išlaikius bent 3 valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir vieną laisvai pasirenkamą. Stojant į universitetus, 5 iš privalomų mokytis dalykų geriausių metinių įvertinimų vidurkis turi būti ne mažesnis nei 7, į kolegijas – ne mažesnis nei 6.

Minimalus stojamasis konkursinis balas stojantiesiems į valstybės finansuojamas studijų vietas universitetuose yra 5,4, o kolegijose – 4,3.

FB post pedagogika

Stipendijos siekia iki 539 eurų

Kitas pedagoginių studijų išskirtinumas – kelis šimtus eurų siekiančios stipendijos.

Įstojusieji į valstybės finansuojamas didžiausio poreikio specializacijų bakalauro pedagogikos studijas, priklausomai nuo akademinių rezultatų, turės galimybę kas mėnesį gauti 319 eurų (6,5 BSI) dydžio stipendiją.

Ją galės gauti ir kitų bakalauro studijų studentai, jei šalia pagrindinių studijų pasirinks gretutines pedagogines studijas. Gretutinės pedagoginės studijos skirtos tiems bakalauro studentams, kurie nori greta savo pagrindinės studijų programos studijuoti ir pedagogiką.

Minėtų specializacijų pedagogiką studijuojantys paskutinio kurso studentai turės galimybę gauti 539 eurų (11 BSI) per mėnesį stipendiją. Tereikia sudaryti sutartį su savivaldybe arba mokykla dėl darbo baigus studijas, numatant ten dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato. Tai galioja ir pedagoginių profesinių studijų studentams – šios 1-1,5 metų trukmės studijos skirtos jau įgijusiesiems aukštąjį išsilavinimą ir norintiems tapti mokytojais.

Daugiau informacijos apie pedagogikos studijas ir valstybės teikiamą paramą galite rasti interneto svetainėje www.mokysiu.lt

Studijų modernizavimą ir kompetencijų mokyti stiprinimą skatina ES fondų finansuojamos priemonės.