Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ ir aplinkosauginės iniciatyvos „Kita forma“ organizuojamas nacionalinis projektas kasmet sutraukia šimtus Lietuvos mokyklų, kurios siekia netradicinėmis priemonėmis ugdyti Lietuvos moksleivių ekologinį sąmoningumą.

Šių metų finale susirungė moksleiviai iš 15 mokyklų. Demonstruodami aplinkosaugines žinias, moksleiviai siekė tvarios ateities lyderių titulo. Pernai pergalė atiteko Kauno „Saulės“ gimnazijai, o šiemet geriausias aplinkosaugines žinias konkurse pademonstravo Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos mokiniai. Antrosios vietos laimėtojai – Šilalės raj. Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos moksleiviai, trečiąją vietą iškovojo Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija.

Turint žinių, atlieka nebėra tik atlieka

Moksleivius sveikinęs „Žaliojo taško“ vadovas bei konkurso komisijos narys Almontas Kybartas pastebėjo, jog tiems, kurie turi žinių, ką daryti su atliekomis, jos nebėra tik atliekos.

Anot A. Kybarto, tvarus požiūris į vartojimo kultūrą, sąmoningas prekių įsigijimas, galvojant ne tik apie daiktą, bet ir apie jo pakuotę, bei atsakingas pakuočių atliekų tvarkymas, yra paprasčiausias būdas, kaip kiekvienas galime prisidėti prie darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo: „Tik mūsų visų įgyti įpročiai gali užtikrinti, kad žiedinės ekonomikos ciklas būtų gyvas, veikiantis, o pakuočių atliekos gautų šansą būti perdirbtomis ir tapti antrinėmis žaliavomis. Džiugu, jos Lietuvos moksleiviai ne tik tai suvokia patys, bet ir prisideda prie ekologinio sąmoningumo skatinimo savo aplinkoje, visuomenėje.“

Konkurso dalyviams sveikinimo žodį tarė ir Vilniaus miesto savivaldybės tvarumo vadovas Anton Nikitin. Jis teigė, jog po tokiais žodžiais kaip tvarumas, darnumas, slepiasi pagrindinis siekis – aplinką, kurioje gyvename, padaryti patogesne, geresne ir švaresne, o prie to prisidėti galime kiekvienas.

Odisėja

„Mes kasdien patiriame klimato kaitos pokytį, stebime vis didėjančius klimato ekstremumus. Tačiau rinkdamiesi tvaresnius būdus keliauti, atsakingai rūšiuodami atliekas, rinkdamiesi tvaresnę elektrą ar pradėję renovaciją – taip pakankamai nedaug pakeitę savo įpročius, galime nemenkai prisidėti prie klimato kaitos švelninimo“, – moksleiviams sakė A. Nikitin.

Kartu jis pasidžiaugė, kad Lietuva su sostine priešakyje tvarumo srityje sparčiai juda į priekį ir tai vertinama tarptautiniame kontekste. „Įgyvendiname daugybę pokyčių, pavyzdžiui, tiesiame dviračių takus, tūkstančiais sodiname medžius bei krūmus, vis daugiau dirbame visose miesto gyvenimo srityse. Vilnius kol kas nėra žaliausias miestas, tačiau mes kryptingai link to judame, o tai neliko nepastebėta: iškovojome Žaliosios sostinės titulą, kurį 2025 metais perimsime iš Valensijos“, – dalinosi Vilniaus miesto savivaldybės tvarumo vadovas.

Perdirbama mažiau nei pusė atliekų

Remiantis naujausiais Europos aplinkos agentūros duomenimis, vienas europietis per metus sugeneruoja beveik 5 tonas atliekų. Skaičiuojama, jog perdirbama yra netgi mažiau nei pusė jų – vos 49 proc. Pagal perdirbamų atliekų kiekį Europoje pirmauja Vokietija, kurioje skaičius siekia apie 70 proc., o Lietuva yra 9-oje vietoje (perdirbama apie 43 proc.).

Nors pakuočių atliekų prevencija bei antrinis panaudojimas yra itin svarbūs veiksniai, kovojant su klimato krize, visgi, teisingas ir atsakingas rūšiavimas yra viena pagrindinių atliekų perdirbimo sąlygų.

Almontas Kybartas

Būtent šioms temoms didžiausias dėmesys buvo skiriamas šių metų „Žaliojoje odisėjoje“. Organizatorių teigimu, konkursas vyksta beveik ištisus metus – nuo kovo pradžios iki lapkričio pabaigos. Pavasarį prasideda pirmasis etapas, kurio metu moksleiviai demonstravo savo užsispyrimą didinti asmeninį ir bendruomenių ekologinį raštingumą: jie platino teisingo rūšiavimo atmintines, vedė edukacijas ir organizavo tvarumą skatinančius renginius. Antrame etape – pusfinalyje – moksleiviai įrodė, kad net ir sukti ekologiniai klausimai jiems nesunkiai įveikiami. Finale jie rungėsi protmūšyje bei dalyvavo įtraukiančiose užduotyse.

Nugalėtojams – kelionė į Briuselį

Jau septintą kartą vyksiančios „Žaliosios odisėjos“ finale, kaip ir kasmet, nugalėtojai buvo apdovanoti „Commune DIY“ kurtais tvariais medaliais, o I-ąją vietą iškovojusi komanda laimėjo pagrindinį prizą – kelionę į Briuselį, kur jų lauks vizitas į Europos Parlamentą bei Europos Komisiją, susitikimai su mūsų šalies atstovais šiose institucijose. Šį prizą dovanoja pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Žaliasis taškas“. II-osios vietos nugalėtojams atiteko piniginis prizas, kurį įsteigė „Žaliosios odisėjos“ konkurso sumanytoja ir įgyvendinimu besirūpinanti aplinkosauginio švietimo iniciatyva „Kita forma“.

Odisėja

Komanda, užėmusi III-iąją vietą, mokysis saugoti aplinką lūžusių riedlenčių perdirbimo dirbtuvėse kartu su „Commune DIY“ komanda.

Finale rungėsi moksleiviai iš Birštono gimnazijos, Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos, Kauno technologijos universiteto gimnazijos, Kėdainių šviesiosios gimnazijos, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos, Molėtų gimnazijos, Raseinių raj. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos, Raseinių raj. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos, Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos, Šilalės raj. Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos, Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos, Vilniaus Pilaitės gimnazijos, Vilniaus raj. Nemenčinės Gedimino gimnazijos, Vilniaus Santaros gimnazijos.