„Karui prasidėjus kreipėmės į Ukrainos Sveikatos apsaugos ministeriją ir klausėme, ar reikalinga pagalba kraujo komponentais. Tuomet mus suvedė su Ukrainos transplantacijų koordinavimo centru, kuris yra atsakingas už kraujo sistemą šioje šalyje. Taip pradėjome bendrauti nuo praėjusių metų kovo pradžios.

Iš kolegų Ukrainoje išgirdome, kad kraujo netrūksta, nes šalis didelė ir karas vyksta ne visoje teritorijoje, todėl donorų visuomet yra. Jiems ėmė trūkti vienkartinių priemonių ir ypač kraujo surinkimo maišelių. Išgirdus prašymą abejonių nekilo, todėl skyrėme 30 tūkst. eurų ir suorganizavome skubią kraujo maišelių siuntą. Kitas priemones karo atveju galima pritaikyti ar pakeisti, bet kraujo maišeliai yra būtent tai, ko reikia ir greitai pritrūksta. Stengėmės skubiai padėti, kad siunta pasiektų tuos, kuriems ji ypač reikalinga“, – pasakojo D. Gutauskas bei pridūrė, kad pirmąjį kartą siuntą į Lvivą pristatė kartu su Susisiekimo ministerijos pagalba.

Dar vėliau išgirdę, kad ir vėl reikia kraujo surinkimo maišelių, NKC darbuotojai nedvejodami ryžosi padėti savo kolegoms svečioje šalyje ir skyrę tam net 50 tūkst. eurų surinko antrą siuntą, kurią šįkart į reikalingą vietą pristatė savanoriškai pasisiūlę jų darbuotojai. Tuo pat metu buvo pradėta akcija kartu su TV3 televizija, kurios metu buvo renkamos lėšos kraujo maišeliams įsigyti. Specialiu telefono numeriu 1410 paskambinę žmonės gali aukoti Ukrainai, o už surinktas lėšas bus siunčiama jau trečioji siunta, kuri pavasarį pasieks donorystės centrus bei karo frontą.

„Tam, kad nereikėtų laukti akcijos pabaigos, išsiuntėme skubią antrąją siuntą, bet kraujo surinkimo maišelių dar tikrai reikės, todėl džiugu matyti, kad žmonės tokie susitelkę ir noriai aukoja, o tai leis Ukrainai padėti dar daugiau. Vis dėlto karas ir dėl jo kylanti sumaištis sukelia nemažai problemų kalbant apie darbų organizavimą ir logistiką, todėl skubi pagalba ir bendravimas su Ukrainos transplantacijos centru padeda užtikrinti, kad priemonės pasieks tuos, kuriems jos labiausiai reikalingos“, – sakė NKC vadovas.

Į Ukrainą išvykę NKC darbuotojai nuolat palaikė ryšį su kolegomis Lietuvoje, o po keletos dienų sėkmingai pasiekė ir Vilnių. Pasak pačių NKC vairuotojų–ekspeditorių Sauliaus Uždavinio ir Vyginto Radžiukyno, dar prieš kelionę reikėjo rasti tikslią informaciją apie galimus maršrutus ir kelionės laikus. Ir nors abu savanoriai buvo nusiteikę įvairiems netikėtumams, sako, kad viskas vyko ypač sklandžiai. „Tiesą sakant, tikėjomės blogesnio ir pačio kelio, tačiau nuvykome tikrai be jokių nesklandumų. Tik nuo Lvivo vykstant link Kyjivo matomos mūšio vietos iš tiesų primena, kad atvykome į karą. Visi tie vaizdai, kaip ir sutikti dėkingi žmonės, suspaudžia širdį“, – pasakojo S. Uždavinys.

Šiuo metu NKC kolektyvas susitelkęs ruošiasi trečiosios siuntos į Ukrainą siuntimui.