Amarai yra, tikriausiai, populiariausi sodo ir daržo augalus Lietuvoje puolantys kenkėjai. Ir nors jų rūšių yra įvairių, bet atpažinti lengva - juos dažniausiai išduoda deformuoti, blizgantys ir lipnūs lapai, dažnai matomos gausios kenkėjų kolonijos. Šie vabzdžiai maitinasi augalo sultimis, taip ne tik juos silpnindami, bet ir platindami įvairias ligas. Nors nedideliais kiekiais amarai nėra pavojingi, bet dauginasi labai greitai, o jau išplitę masiškai pridaro didelės žalos - gali sunaikinti gėlynus ir būsimą derlių. Todėl labai svarbu pradėti naikinti amarų kolonijas iškart pastebėjus pirmuosius augalų pažeidimus tik jiems pradėjus kurtis.

Efektyviausi būdai su jais kovoti

Yra įvairiausių būdų kaip apsisaugoti ir kovoti su nekviestais svečiais. Svarbiausia - tik juos pastebėjus - ilgai nelaukti, nes jie plinta ir dauginasi labai greitai. Kaip pasigaminti priemonių namų sąlygomis patarimų tarp sodo ir daržo mėgėjų tikrai netrūksta. Galima išskirti kelias populiariausias, tokias kaip: užleisti boružių ar laumžirgių, kurie minta šiais vabzdžiais, atbaidyti juos medetkomis ar šalia pasodinti svogūnų ar česnakų ir net namų sąlygomis pasigaminti tinkamus muilo ar dilgėlių tirpalus. Visos šios priemonės tikrai gali padėti, tačiau jos reikalauja kasdieninio darbo, o jų veiksmingumas labai priklauso kaip anksti jos pradedamos taikyti, kokios yra temperatūros ir drėgmės sąlygos.

Bet jei amarams daugintis palankios sąlygos ar amarų kolonijos jau ženkliai išplitusios - eksperimentuoti nesiūlome ir rekomenduojama imtis efektyviausio būdo amarų kontrolei - insekticidus. Ilgą laiką augalų savininkai patys turėdavo sukti galvą kaip paruošti insekticidų tirpalus, įsigyti speicalius purkštuvus, kad priemonę tinkamai išpurkšti. Džiugu, kad galime pristatyti namų sąlygomis tinkamą naudoti insekticidą "Karate spray". Tai iškart su purkštuvu patogiam naudojimui paruošta, efektyvi ir plataus veikimo priemonė, tinkanti naikinti ir atbaidyti ne tik amarus, bet ir kitus graužiančius ir čiulpiančius kenkėjus. Puikiai apsaugo įvairius augalus: daržoves, prieskoninius ir dekoratyvinius augalus, gėles, o rezultatas matomas jau po pirmo purškimo.

Prieš naudodami augalų apsaugos produktą atidžiai perskaitykite naudojimo instrukciją.

Daugiau apie profesionalius “Baltic Agro” produktus gėlėms, sodui, daržui: www.sodininkai.lt