Gyventojų akylumas atsiperka

Nors kaina yra aktualus klausimas visiems renovacijos procese dalyvaujantiems daugiabučiams, taupumas neturi įtakos gerai renovacijos kokybei, pastebi Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Giedrė Škėmienė, prižiūrinti, kaip renovacija įgyvendinama Kauno miesto ir Jonavos rajono savivaldybėse. Taip yra dėl to, kad visi daugiabučių renovacijos programos projektai nuodugniai tikrinami specialistų, įsitikinama, kad renovacijos etapai vykdomi pagal nustatytus reikalavimus.

„Renovacijos darbų vykdymą išskirčiau kaip labai svarbų etapą. Net jei visi ankstesni etapai buvo atlikti vadovaujantis taisyklėmis, atliekant statybos darbus netinkamai panaudotos gali būti ir kokybiškos medžiagos. Renovacijos darbų kontrolė vaidina svarbų vaidmenį. Ją užtikrinti padeda ne tik paskirtas techninis prižiūrėtojas, bet ir gyventojų dėmesingumas. Pastebime, kad gyventojų domėjimasis tuo, kaip renovacija vykdoma, dažniausiai yra gana didelis, ir tai visuomet duoda teigiamų rezultatų. Kita vertus, efektyviausia, kai statybos darbus visą laiką prižiūri ne visi daugiabučio gyventojai, bet keli žmonės, kuriais gyventojai pasitiki“, – sako i G. Škėmienė.

Taip pat pastebima, kad gyventojai sėkmingai prižiūri ne tik statybos darbus, bet ir tai, kokios medžiagos nurodomos techniniame projekte ir kokios yra atvežamos į statybų aikštelę pačioje renovacijos pradžioje. Sostinės 939-osios daugiabučių namų savininkų bendrijos „Pašilaičiai“ pirmininkas Juozas Pukanasis prisimena atvejį, kai vieno renovuojamo daugiabučio gyventojai pastebėjo gana subtilų dalyką – kad atvežtos medžiagos atitinka nustatytus techninius reikalavimus, tačiau yra pigesnės nei buvo numatyta.

„Be abejo, aiškinantis tokias situacijas su rangovais konfliktų ir tam tikro darbų sulėtėjimo išvengti sunku, tačiau jos įrodo, kad gyventojai išties aktyviai dalyvauja ir turi didelę įtaką renovacijos kontrolei“, – teigia J. Pukanasis.

Pradeda rūpėti ne tik kaina, bet ir galimybės

„Ir darbingo amžiaus gyventojams, ir senjorams labai svarbi renovacijos kaina. Aišku, visi norėtų, kad ji būtų kuo mažesnė ir į tai atsižvelgiama rengiant investicijų planus. Tačiau, kad ir taupydami, absoliuti dauguma daugiabučių stengiasi įgyvendinti kuo platesnį priemonių paketą – pasikeisti elektros instaliaciją, vamzdynus ir pan., ir kol kas taupumą ir didesnę renovacijos naudą suderinti pavyksta“, – apie kainos ir kokybės derinimą Plungėje pasakoja vienos iš renovaciją šiame mieste administruojančių įmonių vadovas Zigmantas Daugėla.

Pašnekovas taip pat pastebi, kad nuogąstavimai dėl darbų kainos ir kokybės dažniausiai išsisklaido pamačius sėkmės pavyzdį kaimynystėje bei tai, kiek pavyksta sutaupyti kitiems namams po renovacijos. „Mūsų mieste renovaciją išjudino pirmieji namai, kurie ryžosi renovacijai. Tuomet pamatyta, kad ir statybininkai ne tokie baisūs ir neatsakingi, kaip kai kas įsivaizdavo, ir finansinė renovacijos nauda akivaizdi“, – pasakoja Z. Daugėla.

BETA specialistė G. Škėmienė pastebi, kad nors dauguma gyventojų iš pradžių nori išleisti renovacijai kuo mažiau pinigų, geriau susipažinę su galimybėmis, kurias suteikia Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa, kai kada savo nuomonę pakeičia, ir nusprendžia investuoti į esminį daugiabučio atnaujinimą, atsinaujinančius energijos šaltinius, kurių įrengimą remia valstybė.

„Pastebime, kad po truputį atsiranda daugiabučių, kuriems svarbi ne tik kuo mažesnė kaina, bet ir ateities perspektyva, inovatyvumas. Iniciuojant tokius projektus svarbų vaidmenį taip pat vaidina gyventojų aktyvumas ir domėjimasis renovacijos galimybėmis, pasitikėjimas, kurį pavyksta pelnyti inovatyvių projektų iniciatoriams“, – sako G. Škėmienė.

Užsakymo nr.: PT_72356616