Garantijos nustatytos įstatymuose

Jeigu po renovacijos paaiškėja, kad darbai atlikti nekokybiškai arba buvo padaryta klaidų, už tai atsakingas statinio projektuotojas, rangovas arba statinio statybos techninis prižiūrėtojas – priklausomai nuo to, dėl kurio iš statybos dalyvių padarytų pažeidimų atsirado statybos defektų. Statybos įstatyme nustatyti ir garantiniai terminai.

„Garantinis terminas statybos darbams negali būti trumpesnis kaip 5 metai, o paslėptų statinio elementų (konstrukcijų, vamzdynų ir kt.) garantija siekia 10 metų. Tais atvejais, kai renovuojant daugiabutį buvo nustatyta, kad paslėptuose elementuose yra tyčia paslėptų defektų, garantinis laikotarpis pailgėja iki 20 metų. Visi šie terminai skaičiuojami nuo visų renovacijos darbų atlikimo ir perdavimo užsakovui dienos“, – pasakoja VTPSI vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė.

Tokios garantijos reiškia, kad renovuoto daugiabučio gyventojai, po renovacijos pastebėję tam tikrą statybos broką, pavyzdžiui, netinkamai sumontuotą karšto vandens sistemą, turi kreiptis tiesiogiai į rangovą, kad šis permontuotų sistemą tinkamai. Kadangi vamzdynai priskiriami prie paslėptų statinio elementų, garantinis terminas šiai sistemai – 10 metų. Todėl net jei karšto vandens sistemos brokas išaiškėja prabėgus 2 ar daugiau metų po renovacijos pabaigos, rangovas privalo nemokamai ištaisyti montavimo klaidą.

Už atsisakymą pašalinti broką – sankcijos

Renovacijos ekspertas dr. Ramūnas Gatautis pabrėžia, kad modernizavimo rezultatas labiausiai priklauso nuo kokybiško tiesiogiai prie projekto dirbančių specialistų darbo.

„Kiekvienas iš jų turi aiškiai apibrėžtas veiklos sritis ir prisiima atsakomybę už savo darbą. Normaliu atveju pastato modernizavimo procesas turi būti vykdomas taip, kad nebūtų daromas brokas, nes broko šalinimas baigus rangos darbus yra brangus ir prastą proceso efektyvumą rodantis faktas“, – perspėja ekspertas.

Vis dėlto, jeigu po renovacijos pastebima defektų, detali jų šalinimo tvarka nustatyta statybos techniniame reglamente „Statybos užbaigimas“.

„Apibendrinant šiame dokumente įtvirtintas nuostatas, verta paminėti, kad jeigu rangovas nepašalina statybos defektų per terminą, kuris buvo suderintas su užsakovu, užsakovas apie tai turi informuoti VTPSI ir kreiptis į teismą dėl renovacijos defektų šalinimo išlaidų išieškojimo iš rangovo, jei užsakovas šiuos trūkumus turėjo pašalinti savo lėšomis. Tačiau tuo viskas nesibaigia – pranešus VTPSI apie tokį rangovą, ši teikia jų atestaciją atliekančiam Statybos produkcijos sertifikavimo centrui (SPSC) informaciją apie padarytus pažeidimus, prašydama įvertinti rangovo veiklą. SPSC sprendimu gali būti laikinai sustabdytas arba panaikintas dokumento, suteikiančio rangovui teisę vykdyti atitinkamus statybos darbus, galiojimas“, – aiškina V. Aliukonienė.

Dėmesys statybinėms medžiagoms

Ir VTPSI, ir BETA specialistai, atlikdami renovuojamų namų patikras, tikrina ne tik darbų kokybę, bet ir tai, kokie statybos produktai naudojami.

„Renovacijos ilgaamžiškumas priklauso ir nuo to, ar renovuojant pastatą naudojami tie statybos produktai, kurie buvo nurodyti atnaujinimo (modernizavimo) projekte. Kaip rodo VTPSI patirtis, iš pirmo žvilgsnio sunku nustatyti, ar medžiagos – tinkamos, todėl neatitikimus dažniausiai išduoda su statybinėmis medžiagomis susijusi dokumentacija, kuri taip pat tikrinama statybvietėje. Statybos inspektoriai, kilus abejonių dėl to, ar į statybvietę patekusios medžiagos atitinka gamintojo deklaruotas savybes, pagalbos kreipiasi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, kurios specialistai tai įvertina“, – pasakoja pašnekovė.

Dr. R. Gatautis atkreipia dėmesį, kad konkrečių medžiagų, gaminių ar gamintojų nurodyti projekte neleidžia viešųjų pirkimų įstatymas, nes taip būtų ribojama konkurencija. Todėl projekto administratoriui tenka labai svarbi pareiga prižiūrėti, kokie sprendiniai ir medžiagų parametrai surašomi techninio projekto rengimo metu, o už naudojamų medžiagų atitikimą techniniame projekte numatytiems parametrams yra atsakingas techninis prižiūrėtojas.

„Kiekvienas darbas yra techninis procesas, turintis savo specifines technologines korteles, kurių rangovas privalo laikytis. Vienus darbus galima daryti visus metus, kitus – griežtai tik vasarą. Už tai, kada ir kokie darbai atliekami, atsako renovacijos dalyviai“, – pabrėžia mokslininkas.

Užsakymo nr.: PT_72629742