Priklauso tolimesnė renovacijos sėkmė

Investicijų planas – tai savotiškas renovacijos žemėlapis, pagal kurį orientuojamasi rengiant detalesnį renovacijos techninį projektą bei vykdant renovacijos darbus – šiltinant sienas, keičiant langus, atnaujinant šilumos sistemą ir t. t. Būtent todėl investicijų planas – svarbiausias dokumentas renovacijos procese.

„Investicijų plano kokybė turi tiesioginės įtakos ir darbų atlikimo, ir viso renovacijos projekto sėkmei, jo įgyvendinimo laikui. Jeigu investicijų planas parengiamas nekokybiškai, pavyzdžiui, blogai suskaičiuojamas daugiabučio langų skaičius, pateikiamos nepagrįstai aukštos energinio efektyvumo priemonių kainos ir pan., renovacija nuo pat pradžių pradeda buksuoti, nes klaidas tenka taisyti procesui įsibėgėjus, planą tenka pildyti, taisyti, tobulinti, vėl derinti su gyventojais bei atsakingomis institucijomis. Sugaištama daug brangaus laiko. Be to, jeigu jau pradėtus renovacijos darbus tenka staiga nutraukti ir laukti investicijų plano korekcijų, tai gali turėti neigiamos įtakos darbų kokybei“, – pasakoja BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyrius vedėjas Edvardas Petrauskas.

Siekiant užtikrinti geresnę investicinių planų kokybę jau anksčiau pradėta tikrinti investicijų planų rengėjų kvalifikacija, sugriežtintas investicinių planų rengimo tvarkos aprašas. Dabar investicijų planų rengimo kartelė užkelta dar aukščiau.

Investicijų planus tikrins ekspertai

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, iki gyventojams patvirtinus jų namo modernizavimo planą, šis siunčiamas į BETA, kur patikrinama, ar šis dokumentas atitinka Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos nuostatas bei teisės aktų reikalavimus. Nuo šių metų BETA įdėmiai tikrina ir investicijų plano kokybę bei atlieka profesionalią jų ekspertizę.

„Tikrinami atsitiktine tvarka parinkti skirtingų tiekėjų ir skirtingų tipų daugiabučių modernizacijai skirti investicijų planai. Jeigu atlikus ekspertizę bus pateikta išvada, kad investicijų plane yra grubių klaidų ir neatitikimų, tikrinama tokio rengėjo kvalifikacija ir kreipiamasi į už rengėjų atestavimą atsakingą instituciją“, – pasakoja E. Petrauskas.

Kokybe gali įsitikinti ir gyventojai

Investicijų plane įvertinama namo būklė, energiniai rodikliai, šilumos suvartojimas, numatoma, kokios priemonės bus įgyvendinamos renovuojant daugiabutį. Paprastai investicijų planų rengėjai pateikia gyventojams kelis šių planų variantus. Po gyventojų pastabų investicijų planai taisomi, atsižvelgiama į komentarus ir pageidavimus.

BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyrius vedėjas atkreipia dėmesį, kad gyventojai, dalyvaudami susirinkimuose, taip pat gali įsitikinti investicijų plano kokybe ir jį analizuoti.

„Paprastai investicijų plano rengėjai turi šį dokumentą išsamiai pristatyti per gyventojų susirinkimus, todėl padrąsinčiau gyventojus teirautis ir kelti klausimus dėl investicijų plano, nebijoti klausinėti ir iki galo išsiaiškinti viską, kas kelia bet kokių klausimų. Rengėjai, būdami kvalifikuoti specialistai, turi aiškiai ir suprantamai pagrįsti savo siūlomus sprendimus, paaiškinti, kokios renovacijos galimybės gali būti įgyvendintos ir išaiškinti galimų renovacijos variantų privalumus ir trūkumus“, – primena E. Petrauskas.

Užsakymo nr.: PT_73573142