Energetikos ministerijai paskelbus apie galimybę diegti šią energinio efektyvumo priemonę daugiabučiuose pastatuose, per beveik du mėnesius Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) pateiktos 37 paraiškos daugiau nei 1,2 mln. eurų sumai. Palyginimui, 2019–2021 m. su valstybės finansine pagalba buvo atnaujinti tik 38 šilumos punktai ir šildymo sistemos.

„Energetinio karo akivaizdoje turime investuoti į tvarius sprendimus, kurie aukštų energijos kainų iššūkį spręstų iš esmės ir duotų ilgalaikį efektą. Šilumos punktų atnaujinimas – vienas iš tvarių sprendimų, kur valstybė, skirdama paramą gyventojams, siekia ne tik padėti sumažinti sąskaitas už šildymą, bet taip pat sprendžia ir įsisenėjusią šilumos nuostolių problemą“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Energetikos ekspertų nuomone, atlikus šilumos punktų renovaciją daugiabučiuose namuose šilumos ir vandens tiekimo nuostoliai ir tuo energijos sąnaudos mažėja 15–20 procentų, kas leidžia sumažinti gyventojų šildymo sąskaitas.

Daugiabučiams numatoma iki 80 proc. finansinė parama planuojantiems atsinaujinti senus elevatorinius šilumos punktus ir modernizuoti (atnaujinti) šildymo ir karšto vandens sistemas.

Po konsultacijų su specialistais daugiabučio gyventojai patys priima sprendimą, kokius energinio efektyvumo darbus atlikti jų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų punktuose. Parengiamuosius organizacinius darbus galima vykdyti ištisus metus, o šilumos punktuose geriausia darbus atlikti ne šildymo sezono metu. Darbų apimtis lemia modernizavimo projekto savikainą.

Šilumos punktų ir kitų šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui (mažajai renovacijai) Energetikos ministerija suplanavo 4 mln. eurų, o šiuo metu pateiktose paraiškose prašoma 1 254 795 eurų. Kvietimas teikti paraiškas bus tęsiamas tol, kol nebus viršyta Klimato kaitos programos investicijų plane numatyta minėta mažosios renovacijos priemonei skirta suma.

Šiuo metu aktyvumu išsiskiria Trakų rajonas, kuriame 9 daugiabučių šilumos punktuose planuojama atlikti jų modernizavimą. 5 projektus norima įgyvendinti Klaipėdoje, po 3 – Panevėžyje ir Kaune. 2 daugiabučių šilumos punktus planuojama renovuoti Tauragėje. Po vieną šilumos punktą ketinama sutvarkyti Alytuje, Druskininkuose, Kalvarijoje, Plungėje, Šiauliuose, Tauragės raj. ir Ignalinos raj. savivaldybėse. Taip pat paraiškas pateikė aštuonios bendrijos, kurių namai nepriskirti savivaldybėms.

Š. m. liepos 28 d. APVA paskelbė kvietimą teikti paraiškas finansinei paramai modernizuojant daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas.

Pareiškėjais gali būti: daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojas, savivaldybės paskirtas savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratorius, šilumos tiekėjas, kitas įgaliotas daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų asmuo.

Daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemos turi būti pertvarkytos iki 2026 m. liepos 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją