bebrai

bebrai

Upinis bebras (lot. Castor fiber, angl. European beaver, vok. Biber) – (Castoridae) šeimos, stambiausias Lietuvos graužikas, sveriantis 20–26 kg.
Vienu metu Europoje praktiškai išnaikinti, daugiausia dėl kailio, taip pat sruoglių (muskusinių liaukų išskyrų), kurie, kaip manyta, turi gydomųjų savybių. Po Antrojo pasaulinio karo daug kur reintrodukuoti. Lietuvoje bebrai nuo seno gyveno Nemuno baseine. Jų liekanų randama piliakalniuose, durpynuose. Bebrai šalyje buvo intensyviai medžiojami dėl mėsos (ypač uodegos), kailio ir sruoglių. Dabar šalyje bebrai paplitę daugelio upių baseinuose.

1 2 3 4 5 6 7 8 9