Skubiosios medicinos gydytojas Andrius Černiauskas LNK Žinioms pasakojo, kad iš pirmo žvilgsnio pati pigiausia vaistinėlė nuo brangesnės niekuo nesiskirs, o skirtumus pamatyti gali tik apie tai nusimanantis žmogus.

Ant vaistinėlės turi būti raidės CE.

„Jei šio žymėjimo nebūtų, pasitikėti viduje esančiu turiniu net negalima. Tokios geriau nepirkti“, – sakė A. Černiauskas.

Automobilio pirmosios pagalbos rinkinys

Viena iš atnaujintos vaistinėlės dalių yra turniketai, skirti gausiam arteriniam galūnės kraujavimui stabdyti. Su juo arterija užspaudžiama, kraujavimas sustoja ir gali būti išgelbėta gyvybė. Antraip žmogus gali labai greitai nukraujuoti.

Gydytojas pamokė, kaip reikėtų užsidėti turniketą. Visų pirma, paėmus turniketą reikia pažiūrėti, kur jo kilpa. Tada kilpą uždėti ant galūnės, pavyzdžiui, rankos, jei sužeista vieta yra ten.

Turniketas turėtų būti uždėtas bent 2–3 cm aukščiau nei žaizda, iš kurios bėga kraujas. Kilpą reikia užveržti tiek, kad nebebūtų įmanoma užkišti 3 pirštų galiukų.

Tada reikia užsukti veržimo lazdelę, pagal laikrodžio rodyklę ji sukama tol, kol žaizda nustoja kraujuoti arba dingsta periferinis pulsas.

„Sukame tol, kol kraujavimas sustoja. Galima kitam žmogui patikrinti pulsą, jis turėtų būti sustojęs. Kai lazdelė pakankamai užsukta, ją reikia užfiksuoti, tam yra speciali fiksavimo vieta. Tada reikėtų užrašyti laiką, kada jis buvo uždėtas, nes turniketą saugiai laikyti galima 2 valandas“, – kalbėjo gydytojas.

Jei uždėjus vieną turniketą kraujavimas nesustojo, aukščiau galima dėti antrą.

Automobilio pirmosios pagalbos rinkinys

Išbandęs pigesnės ir brangesnės vaistinėlių turniketus, gydytojas sakė, kad patogesnis visgi brangesnės vaistinėlės turniketas.

„Darbą turėtų atlikti ir pigesnės vaistinėlės turniketas, bet patogesnis yra brangesnės. Be to, iš praktikos galiu pasakyti, kad pigesnių turniketų lazdelės dažniausiai lūžta, tada funkcijos jau nebeatlieka ir gyvybės neišgelbėsi“, – sakė gydytojas.