Skonių svarba


Pagal senovės Indijos mediciną ajurvedą, norinti iš maisto gauti energijos tiek kūnui, tiek protui, renkantis produktus reikia atsižvelgti ne tik į jų sudėtį, bet ir į skonines savybes. Pagal ajurvedą, mūsų maiste turi būti 6 skoniai: saldus, rūgštus, sūrus, aštrus ir aitrus arba rišlus bei sutraukiantis.

Prieš 5000 metų, kai buvo užrašytos ajurvedos žinios, žmonės neturėjo koncepcijos, kiek per dieną reikėtų suvalgyti baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ar mineralų. Mityba būdavo parenkama pagal žmogaus vyraujantį konstitucinį tipą, dienos ir metų laiką. Maisto skoniai dėl skirtingo poveikio organizmui turi ypatingą reikšmę.

Aronijos

1. Pavyzdžiui, saikingai vartojamas natūralus saldumas mums suteikia energijos, ramina, veikia kaip anabolikas (lėtina medžiagų apykaitą).

2. Rūgštus skonis stimuliuoja virškinimo sulčių išsiskyrimą, šalina drėgmės perteklių.

3. Sūrus skonis mityboje yra svarbus siekiant išlaikyti vandens ir elektrolitų balansą organizme.

4. Aštrus skonis laisvina vidurius, didina prakaitavimą, gerina gleivių šalinimą

5. Kartus skonis gerina tulžies rūgščių išsiskyrimą ir virškinimą, padeda šalinti parazitus.

6. Pagal ajurvedą yra dar vienas skonis, kuris mityboje rečiau naudojamas, tačiau labai svarbus. Būtent šiuo – sutraukiančiu – skoniu iš daugelio uogų išsiskiria aronijos. Jaučiant sutraukiantį skonį, liežuvis tarsi apsitraukia, išsausėja. Ši savybė padeda organizmui dar geriau įsisavinti maistą, nuo toksinų valo kraują, limfą, odą.

Kad maistas pasiektų savo tikslą – būtų suvirškintas ir įsisavintas, pavirstų energija – mityboje reikalingi visi šie šeši skoniai, tik kiekvienam iš mūsų skirtingomis proporcijomis, atsižvelgiant į žmogaus vyraujantį konstitucinį tipą. Valgydami įvairiais skoniais turtingą maistą mes greičiau pasisotiname. Būtent dėl šios priežasties ajurvedos virtuvėje naudojami įvairūs natūralūs prieskoniai, siekiant išgauti skirtingus skonius ir pamaloninti kūną bei protą.

Tad kalbėdama apie aronijas gydytoja A. Keturkienė papasakojo ne tik apie šių uogų sveikatinančią sudėtį, bet ir skonio poveikį mūsų organizmuose vykstantiems procesams.

Aronijų nauda


„Dažnai girdime, kad vieni iš ligų kaltininkų yra laisvieji radikalai. Didelio cheminio aktyvumo bet kuri atomų ar molekulių ašis, turinti vieną ar daugiau nesuporuotų elektronų, vadinama radikalu. Radikalai trūkstamus elektronus nori gauti iš DNR, baltymų, riebalų, dėl to atsiranda ląstelių mutacijos, navikinių audinių išvešėjimas, širdies ir kraujagyslių ligos, – pasakoja ajurvedos praktikė.

– Antioksidantai, kaip gerieji samariečiai, baltymus ir riebalus „atiduoda“ laisviesiems radikalams ir dėl to mus sveikatina. Visi spalvoti augalai ir uogos turi daug antioksidantų. Tai motinos gamtos duotas ginklas gintis nuo įvairių užpuolėjų, taip pat ir ligas sukeliančių. Šiaurės Amerikos čiabuviai tikras polifenolių galios superžvaigždes – aronijų uogas, lapus bei šakeles – naudodavo apsisaugoti nuo peršalimo bei sveikai peržiemoti. Uogų sultys buvo naudojamos kaip dažikliai ir odos įpjovimams bei įbrėžimams gydyti.“

Asta Keturkienė

Žurnalo „Nutrition and Cancer“ ataskaitoje teigiama: aronijose ypač daug fitocheminių medžiagų ‒ antocianino ir fenolio rūgščių. Aprašyta daugybė mokslinių tyrimų apie šių uogų priešvėžinį, priešuždegiminį poveikį. Gydytoja A. Keturkienė sako, kad kai kurių mokslinių tyrimų išvados teigia, kad kilus šlapimo pūslės uždegimui aronijų uogos yra veiksmingesnės net už spanguoles. „Aronijos turi 5–10 kartų daugiau priešmikrobinį poveikį turinčios chino rūgšties negu spanguolės“, – pabrėžia gydytoja.

Aronijų sudėtyje yra daugybė vitaminų: C, E, K, P, PP, B1, B2, B6. Taip pat randama įvairių mineralų: kalio, geležies, mangano, seleno, kalcio, vario.

Gydytoja A. Keturkienė sako, kad aronijos uogos mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, taip apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Taip pat, sako gydytoja, aroniją labai svarbu vertinti pagal skonines savybes.

„Pagal ajurvedą labai vertinamas skonio poveikis psichikai, audinių metabolizmui, ne vien liežuviui. Prinokusių aronijų skonis yra saldus ir sutraukiantis dėl sudėtyje esančių taninų. Saikingai saldus skonis didina teigiamas emocijas, formuoja visus kūno audinius, gerina peristaltiką, vėsina, – sako A. Keturkienė.

– O sutraukiantis arba aitrus, gaižus skonis mažina viduriavimą, nuo toksinų valo kraują, limfą, odą; padeda šalintis susikaupusioms gleivėms.“

Sutraukiantį skonį taip pat pajusite valgydami neprinokusius bananus, kitus neprinokusius vaisius, taip pat svarainius, slyvas, liucerną, grūdus, ankštinių daržovių apvalkalus, lapines daržoves.

Kas per daug – tas nesveika

Kaip ir visų sveikatai palankių produktų, taip ir aronijų, visgi reikėtų nepadauginti.
Aronijos

„Per daug suvalgius aronijų gali kilti pilvo skausmai, atsirasti vidurių pūtimas bei užkietėjimas, žarnyno dirglumas, akių, nosies šnervių sausumą. Taip pat perteklinis suvalgytų aronijų kiekis gali sutirštinti kraują, – įspėja gydytoja A. Keturkienė.

– Neprinokusios aronijos yra rūgščios, tad kenčiantiems nuo padidinto skrandžio sulčių rūgštingumo, uždegiminių ligų, aronijas patarčiau atsargiau valgyti.“

Sveikuoliškas aronijų gėrimas


Aronijos gali būti naudojamos sultims ruošti, dėti į kepinius, virti uogienes ir kt. Visgi, gydytoja A. Keturkienė primena, kad didžiausios naudos iš aronijų gausime vartodami jas šviežias, termiškai neapdorotas. Gydytoja pateikia vieną iš aronijų panaudojimų būdų – sveikatai naudingą gėrimą.

Aronijos

Sveikatai puikus gėrimas su aronijos uogomis:

  • 2 puodeliai vandens
  • lapas alavijo (arba ½ c. alavijo sulčių, arba ¼ c. alavijo gelio)
  • 1 v.š. medaus
  • 2 puodeliai aronijų uogų


„Kelias minutes aronijų uogas paplakite maišytuvu. Kitoje talpoje sumaišykite alaviją, vandenį ir medų iki skystos masės. Įpilkite aronijų masę ir gerai išmaišykite. Skanaus ir būkite sveiki“, – linki gydytoja A. Keturkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją