Kortelės naudojimas – tik esant draustam

Vienas iš būdų, kaip nepatirti nuostolių, yra atsakingas naudojimasis Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK). Svarbiausia, ką reikia įsidėmėti – šia kortele galima naudotis Europos Sąjungos šalyse, taip pat Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine, Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje tik esant draustam privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje ir tik būtinajai medicinos pagalbai gauti. Vadinasi, jei turite ESDK, bet pasinaudojote šia kortele kitoje Europos šalyje tuo metu, kai nebuvote draustas privalomuoju sveikatos draudimu, išlaidas teks atlyginti.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) maždaug per metus nustatė 135 neteisėto kortelės panaudojimo atvejus. Dėl to gyventojams buvo priskaičiuota atlyginti beveik 116 tūkst. eurų. Daugiausia netinkamai kortele pasinaudota viešint Vokietijoje, Ispanijoje, Švedijoje – atitinkamai 37, 29 ir 26 atvejai. Dėl tokio neapdairumo brangiausias atvejis Vokietijoje gyventojui kainuos 16 tūkst. eurų, Švedijoje – 4,7 tūkst. eurų, Ispanijoje – 2,3 tūkst. eurų. Didžiausių išlaidų patirs Pasvalio rajono gyventojas, kuriam dėl netinkamo ESDK naudojimo pakartotinai yra priskaičiuota 61 tūkst. eurų grąžintina suma.

Svarbu žinoti, kad gyventojas gali pateikti dokumentus, įrodančius, kad sveikatos priežiūros paslaugų Europos šalyje gavimo metu buvo apdraustas socialiniu draudimu kitoje Europos šalyje. Tuomet žalos išieškojimo procesas stabdomas, kol Valstybinė ligonių kasa sulaukia informacijos iš tos šalies susižinojimo tarnybos, kad sąskaita, kurią apmokėjo mūsų šalies ligonių kasa, yra panaikinta, o sumokėti pinigai grąžinti. Kitai šaliai grąžinus permoką į Lietuvos PSDF, žalos išieškojimas iš gyventojo nutraukiamas.

Kada tenka padengti nukentėjusiojo gydymo išlaidas?

Pasak Panevėžio TLK teisės specialistų, gydymosi išlaidas reikia padengti ne tik neteisėtai pasinaudojus ESDK, bet ir kitais atvejais. Pavyzdžiui, kai žmogus nusikalsta, o dėl jo neteisėtos veikos nukenčia kitas žmogus, nukentėjusiojo gydymo išlaidas apmoka ligonių kasos, tačiau įvykio kaltininkas vėliau turi jas atlyginti PSDF.

Pavyzdžiui, 2022 metais vien Panevėžio ir Utenos apskrityse, palyginti su 2018–2021 metais, labai išaugo ieškinių skaičius gyventojams baudžiamosiose bylose ir pretenzijų skaičius draudimo bendrovėms dėl avarijose sužalotų žmonių gydymo išlaidų kompensavimo. Dėl sužalojimų eismo įvykiuose vidutiniškai kasmet buvo pareikšta 170 tūkst. eurų vertės pretenzijų draudimo bendrovėms, o ieškinių vertė baudžiamosiose bylose per 5 metus išaugo nuo bemaž 134 tūkst. eurų iki 262,5 tūkst. eurų. Didžiausia vienos pretenzijos suma draudimo bendrovei 2022 metais siekė daugiau kaip 20 tūkst. eurų. Jei eismo įvykio kaltininkas nebūtų apsidraudęs savo civilinės atsakomybės, tokią sumą jam tektų atlyginti iš savo kišenės.

Priminimas vairuotojams: drausti reikia ne tik sveikatą

Dar vienas atvejis, kai žmogus turi atlyginti sveikatos priežiūros paslaugų teikimo išlaidas yra eismo įvykių metu padaryta žala kito žmogaus sveikatai. Teisininkai ypač atkreipia vairuotojų dėmesį, kad šie nepamirštų apsidrausti privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu. To nepadarius ir eismo įvykiuose sužalojus žmones, visos nukentėjusiųjų gydymo išlaidos gula ant vairuotojo pečių. Dažnu atveju sužalojimai būna daugybiniai, į avarijas patenka keli žmonės, tad ir gydymo išlaidos būna kelis kartus didesnės nei smurtinių nusikaltimų atvejais. Net viena diena, pamiršus sumokėti draudimo įmoką, gali kainuoti labai brangiai. Pavyzdžiui, vienam vairuotojui, neturėjusiam civilinės atsakomybės draudimo transporto priemonei tai kainavo net 38,5 tūkst. eurų.

Ligonių kasos gyventojams primena, kad visada yra galimybė savanoriškai atlyginti žalą, kol teismui nepateiktas civilinis ieškinys. Galima atlyginti visą žalą PSDF iš karto arba sudaryti sutartį dėl jos grąžinimo dalimis, jeigu suma siekia 300 eurų ar daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją