Ar, sugrąžinus senąją tvarką, poliklinikose nesusidarė pacientų eilės, kiek laiko dabar reikia laukti vizito pas gydytoją, ar gydymo įstaigose vis tiek reikėtų dėvėti medicinines veido kaukes ir, ar galima lankytis gyvai pas gydytoją, jeigu pacientas karščiuoja arba jam diagnozuota COVID-19 infekcija, teiravomės Vilniaus Antakalnio poliklinikos ir Kauno miesto poliklinikos atstovų.

Pas šeimos gydytoją – nuo dienos iki 2 savaičių

Nors prognozuota, kad atšaukus ekstremaliąją situaciją gydymo įstaigose gali išaugti pacientų srautai, Antakalnio poliklinikos Komunikacijos koordinatorė Rūta Vanagienė pasakojo, kad taip nenutiko.

„Smarkiai išaugusio srauto poliklinikoje šiuo metu nepastebime. Antakalnio poliklinika visada prioritetą teikė sklandžiam paslaugų teikimui, laikantis visų nustatytų infekcijų kontrolės reikalavimų, buvome vieni pirmųjų, kurie atnaujino kontaktinių paslaugų teikimą po uždarymo.

Šiuo metu eilės pas šeimos gydytojus planiniam vizitui svyruoja nuo vienos dienos iki dviejų savaičių. Pacientai, kurie ūmiai susirgo, karščiuoja, jiems reikalingas nedarbingumo pažymėjimas, aptarnaujami pas budinčius gydytojus tą pačią dieną.

Taip pat šeimos gydytojų komandos aktyviai kviečia pacientus pasitikrinti pagal prevencines programas. Pacientams siunčiame priminimo laiškus, SMS žinutes. 2021 metais pasiekėme iš tiesų gerų prevencinių programų vykdymo rezultatų, nes didelį prioritetą skyrėme būtent šiai sričiai“, – pasidžiaugė R. Vanagienė.

Vis dėlto pas Antakalnio poliklinikos gydytojus specialistus pacientų srautas išaugo.

„Jei karantino metu pacientai nenoriai vykdavo į gydymo įstaigą dėl konsultacijų, tai šiuo metu formuojasi pacientų eilės. Eilė pas specialistus šiuo metu svyruoja nuo kelių dienų iki kelių mėnesių. Ilgiausios jos išlieka pas gydytojus kardiologus, oftalmologus, neurologus, dermatovenerologus, traumatologus“, – vardijo pašnekovė.

Eilės pas populiariausius medikus

Kauno miesto poliklinikoje taip pat eilės pas kai kuriuos gydytojus specialistus yra ilgesnės. Tačiau apskritai, pasak Kauno miesto poliklinikos direktoriaus pavaduotojos kokybės valdymui Loretos Marmienės, dideli pacientų srautų pokyčiai, atšaukus ekstremaliąją situaciją, nestebimi, kadangi ši gydymo įstaiga pilnu grafiku, laikydamasi privalomų dezinfekcijos reikalavimų, dirbo jau nuo 2021 metų vasaros, siekdama suteikti pacientams reikalingas sveikatos priežiūros paslaugas.

Poliklinika

„Pas populiarius gydytojus specialistus, kaip ir kitose sveikatos priežiūros įstaigose, kaip ir anksčiau yra eilės“, – portalui „Delfi“ komentavo L. Marmienė.

Anot jos, beveik pas visų sričių gydytojus specialistus gydymo paslaugas įmanoma gauti per dvi savaites, nebent žmogus nori patekti pas konkretų labai populiarų mediką.

„Didesnės eilės ir ilgiau tenka palaukti pas gydytojus dermatovenerologus, kardiologus, neurologus, endoskopuotojus.

Pas daugumą Kauno miesto poliklinikoje dirbančių šeimos gydytojų planinei sveikatos priežiūros paslaugai (prevencinėms programoms, vartojamų vaistų receptų pratęsimui ir kt.) vidutiniškai reikia laukti apie savaitę, jeigu pacientui reikia skubios pagalbos, t.y. ūmios ligos atveju, kai pasireiškia karščiavimas, vidutinio stiprumo skausmas ir kt., jis gali skambinti į Kauno miesto poliklinikos registratūrą ir bus nukreiptas tą pačią dieną į Neplaninės pagalbos kabinetą“, – patarė L. Marmienė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad pacientų laukimo eiles koreguoja prasidedančios gydytojų atostogos. Tačiau pastebima, kad vasarą pacientai taip pat rečiau lankosi sveikatos priežiūros įstaigose ir savo sveikatą stiprina ilsėdamiesi užmiesčio sodybose ar soduose.

„Taip pat pacientus visada raginame, kuo anksčiau informuoti, jeigu dėl nenumatytų priežasčių, negalės atvykti rezervuotu laiku pas gydytoją, kad kiti laukiantieji galėtų užsiregistruoti vizitui. Tokiu būdu daugiau pacientų gauna reikiamas paslaugas ir taip užtikrinamas efektyvesnis gydytojo veiklos planavimas“, – paaiškino L. Marmienė.

Nuotolinių konsultacijų nenutraukė

Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėjos, šeimos gydytojos Rūtos Ūsienės teigimu, nuotolinės šeimos gydytojo ar jo komandos nario konsultacijos vis dar teikiamos, kaip nurodyta Sveikatos apsaugos ministro įsakyme.

Kalniečių poliklinika

Pagal minėtą ministro įsakymą nuotolinė gydytojo konsultacija pacientui gali būti teikiama, jei pacientas kreipiasi dėl ūmaus sveikatos būklės sutrikimo arba ūminės ligos, arba dėl lėtinės ligos paūmėjimo, dėl lėtinės ligos, dėl įtariamos užkrečiamosios ligos, nurodytos elektroninių nedarbingumo, nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų išdavimą reglamentuojančiuose teisės aktuose, ar dėl kitų asmens sveikatos priežiūros paslaugų, kurios gali būti suteiktos be paciento tiesioginio kontakto su gydytoju.

Nuotolinės konsultacijos metu gali būti paskiriami tyrimai ar procedūros, įvertinami ir aptariami atliktų tyrimų rezultatai, išrašomi vaistiniai preparatai ir (ar) medicinos pagalbos priemonės arba pratęsiamas jų skyrimas.

Taip pat per nuotolinę konsultaciją gali būti pacientas užregistruojamas kontaktinei gydytojo konsultacijai, išrašomas siuntimas gydytojo konsultacijai.

Karščiuojančius pacientus visada kviečia atvykti

Antakalnio poliklinikos atstovė sakė, kad šiuo metu nuotolinių gydytojo konsultacijų sumažinta iki minimumo.

Pacientų eilės poliklinikoje

„Jos šiuo metu teikiamos tik, kai pacientui reikia pratęsti nuolat naudojamus vaistus, medicinos pagalbos priemonių receptus ar tyrimų įvertinimui.

Norime atkreipti dėmesį, kad karščiuojant pacientas šiuo metu visada kviečiamas atvykti. Karščiuojantys pacientai aptarnaujami atskiruose kabinetuose, siekiant atskirti pacientų srautus“, – patikslino R. Vanagienė.

Jeigu pacientas karščiuoja ar jaučia peršalimo simptomus, turi kreiptis į Antakalnio poliklinikos registratūrą. Jis pirmiausia registruojamas pas budintį gydytoją, kuris, kaip minėta, aptarnauja pacientus tam skirtose kabinetuose tą pačią dieną.

„Gydytojas, įvertinęs paciento būklę, sprendžia, kokie tyrimai jam yra reikalingi. Jei gydytojas priima sprendimą, kad pacientui reikalingas COVID-19 tyrimas, jis atliekamas to paties apsilankymo metu.

Šiuo metu pacientams atliekami greitieji antigeno testai, kurių rezultatas pateikiamas per 30 min. Kartu, dėl gydytojų ir pacientų patogumo, galima atlikti ir kitus kraujo tyrimus ar rentgeno diagnostiką. Gydytojo paskirti tyrimai yra nemokami.

Testai atliekami poliklinikos darbo laiku – nuo 7 iki 20 val.“, – paaiškino pašnekovė.

Jei reikia, karščiavimo kabinete dirbantis gydytojas pacientui suteikia ir nedarbingumo pažymėjimą.

Karščiuojantiems reikėtų apsauginių veido priemonių

Kauno miesto poliklinikos Kalniečių padalinio vadovė šeimos gydytoja Iveta Dubrova pastebėjo, kad COVID-19 ligai būdingi tokie simptomai, kaip karščiavimas, kosulys, bendras silpnumas ar nuovargis, skonio arba uoslės pokyčiai arba praradimas, gerklės skausmas, galvos ir raumenų skausmai, viduriavimas.

Vilniaus rajono centrinė poliklinika

„Tačiau, kiekvienam asmeniui jie yra skirtingi, vieniems labiau išreikšti, kitiems mažiau išreikšti, o kiti gali būti besimptomiai.

Pacientas, sergantis COVID-19 infekcija, turi reguliariai matuotis temperatūrą, atsiradus pasunkėjusiam kvėpavimui ar dusuliui, krūtinės skausmui, būtina kreiptis kuo skubiau į gydymo įstaigą (šeimos gydytoją ar priėmimo skyrių). Specifinio gydymo nėra, gydoma simptomiškai. Yra atvejų, kad iki visiško pasveikimo praeina ir šeši mėnesiai“, – įspėjo gydytoja.

Pasak I. Dubrovos, peršalimo ligų simptomus (kosulys, sloga, gerklės skausmas, karščiavimas) jaučiantys pacientai į gydymo įstaigą gali atvykti, tačiau jie turi dėvėti apsaugines veido priemones – rekomenduojama respiratorius, jei jo neturi, gali būti medicininė vienkartinė kaukė.

„Rekomenduojama atlikti COVID-19 greitąjį antigeno testą. Pacientai, turintys infekcijos simptomų, gydymo įstaigoje nukreipiami į atskirą kabinetą, kuriame apžiūrimi. Pagal gydytojo paskyrimus gali būti paimti ir kraujo tyrimai, atlikti rentgeno tyrimai.

Nedarbingumo pažymėjimai šiuo metu pagal galiojančius įsakymus išduodami kontaktiniu būdu, t.y. atvykus į gydymo įstaigą“, – sakė gydytoja.

Siekiant apsaugoti darbuotojus, kitus pacientus ir save patį, Kauno miesto poliklinika ir toliau lankytojams rekomenduoja dėvėti medicininę veido kaukę. Karščiuojantys ar jaučiantys peršalimo simptomus, kaip minėta, į polikliniką privalo atvykti su kaukėmis/respiratoriais.

Kaukės rekomenduojamos ir visiems poliklinikos lankytojams. Karščiuojantiems ir peršalimo simptomus jaučiantiems pacientas, kaukių dėvėjimas poliklinikoje yra privalomas.

Testavimas perkeltas į poliklinikas

Jau rašyta, kad pacientų testavimas dėl COVID-19 ligos iš mobiliųjų punktų buvo perkeltas į poliklinikas. Pvz., Kauno miesto poliklinikos pacientų testavimas dėl COVID-19 ligos nuo gegužės 1 d. iš Kauno mobilaus patikros punkto (Jonavos g.) perkeltas į Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinį (Baltų pr. 7) ir į Šančių padalinį (A.Juozapavičiaus pr. 72). Čia testuojami tik prie Kauno miesto poliklinikos prisirašę ir tik jaučiantys COVID-19 ligos ar peršalimo simptomus pacientai.

Antakalnio poliklinika

Pasak Kauno miesto poliklinikos vyriausiosios komunikacijos specialistės Renatos Puodžiukienės, šiuo metu gydymo įstaigoje testavimo apimtys dramatiškai sumažėjo, eilių nėra.

Norintys išsitirti dėl COVID-19 pacientai pirmiausiai turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Nemokamas greitasis SARS-CoV-2 antigeno (AG) tyrimas atliekamas gydytojo sprendimu tik asmenims, turintiems ūminei kvėpavimo takų infekcijai arba gripui būdingų simptomų.

„Patys pacientai registruotis nemokamam tyrimui negali. Pacientus greitajam SARS-CoV-2 antigeno testui registruoja Kauno miesto poliklinikos šeimos gydytojas ar slaugytoja“, – įspėjo R. Puodžiukienė.

Kauno miesto poliklinikoje yra galimybė atlikti ir mokamą greitąjį SARS-CoV-2 antigeno tyrimą. Jis atliekamas Šilainių padalinyje (A korpusas, 104 kab.) kiekvieną darbo dieną nuo 12:30 iki 13 val.

Šančių padalinyje nemokami COVID-19 greitieji AG testai atliekami: pirmadieniais 12.00–13.00 val.; trečiadieniais, penktadieniais 8.00–9.00 val.

Šilainių padalinyje nemokami COVID-19 greitieji AG testai atliekami kiekvieną darbo dieną nuo 13–15 val.

Atsakymai pateikiami tą pačią dieną.

Vilniaus Antakalnio poliklinikoje taip pat atliekami ir mokami COVID-19 tyrimai.

„Jie dažniausiai reikalingi keliaujant, todėl artėjant kelionių sezonui pastebime, kad profilaktiškai besitiriančių asmenų yra šiek tiek daugiau nei įprastai“, – teigė R. Vanagienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją