„Stebime pakilimą. Sergamumui būdingi svyravimai. Aišku, ko gero, įtaką daro protrūkiai ten, kur yra didelė asmenų susitelkimo liga. Tai gali būti ligoninė, globos namai, vaikų darželiai-lopšeliai“, – sakė M. Žygutienė.

Anot specialistės, užsikrėsti niežais yra gana lengva.

„Pakanka turėti glaudų kontaktų su asmeniu, kuris tuo metu serga ar per kitus sergančiojo asmens naudojimo daiktus, kurie glaudžiasi arti kūno, Tai būtų patalynė, rankšluosčiai, galų gale – drabužiai“, – vardijo M. Žygutienė.

Niežais sirgti gali visų amžiaus grupių žmonės, ypatingai vaikai. Paprastai vaikų kūną išberia visą, o suaugusiems bėrimai atsiranda tik tam tikrose kūno vietose, kur yra platesni odos plotai.

Paklausta, kaip pasireiškia niežai, M. Žygutienė sakė: „Pirmas požymis yra niežėjimas, kuris pasireiškia vėlai vakare, atsigulus, kai kūnas sušyla. Tai reiškia, kad suaktyvėja pati erkutė, kuri yra labai smulki. Ji graužiasi į paviršinį odos sluoksnį. Pragraužiami apie 1,5 cm tuneliukai. Erkutė išlenda į odos paviršių.

Ji savo veikla užsiima odoje – maitinasi, tuštinasi, poruojasi, deda kiaušinius, iš kurių auga kitos stadijos. Tai sukelia niežėjimą“, – paaiškino M. Žygutienė.

niežinė erkė

Ligos inkubacinis periodas gali būti pats įvairiausias, priklausomai nuo to, kokios pažeidžiamos vietos, priklausomai nuo invazijos – ar tai tik pavienė erkutė, ar jų daug. Tai gali trukti iki dviejų savaičių.

„Gydymas trunka 24 val. Jeigu žmogus teisingai panaudoja išrašytą medikamentą, po 24 val. jis jau saugus“, – nuramino M. Žygutienė.

Pasak specialistės, niežus sukeliančios erkės gyvena gamtoje, o jomis užsikrėtus liga perduodama iš žmogaus žmogui.

Niežai

Apsisaugoti nuo ligos visų pirma padeda rankų plovimas.

Beje, liga gali būti perduodama ir intymiu keliu.

„Vienas svarbiausių dalykų, kad visi, kuriems nustatyti požymiai, arba kurie serga, gydytųsi vienu metu. Nes jeigu šeimoje vienas gydosi, kitas – ne, gali būti uždaras ir nesibaigiantis ratas. Jeigu visi kartu gydosi, efektas yra didžiulis.

Ir, aišku, svarbi patalynės, rankšluosčių priežiūra. Rankšluosčiai turi būti pas kiekvieną individualūs, skalbiami ne mažesnėje kaip 60 laipsnių temperatūroje“, – patarė M. Žygutienė.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: