„Lietuvos pacientams kur kas paprasčiau gauti kompensuojamąjį kochlearinį implantą, nei kitų pasaulio šalių klausos pažeidimus turintiems žmonėms. Pavyzdžiui, Lietuvos gyventojams audiometrijos tyrimu nustatytas klausos slenkstis turi siekti 55 dB, o Austrijos, Belgijos, Japonijos, Ispanijos, JAV ir daugelio kitų valstybių pacientams – ne mažiau nei 70 dB. Be to, daugelis šalių turi implantavimo amžiaus apribojimus, taiko papildomus pagalbinio kalbos suvokimo bei garso intensyvumo lygio nustatymo kriterijus. Lietuvoje šie kriterijai apskritai nėra taikomi. Taigi atsiduriame tarp tokių pažangių ir stiprių valstybių kaip Australija, Vokietija, Italija“, – pastebi Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėjas Gediminas Toleikis.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis 100 proc. kompensuojami trijų tipų klausos implantai: kochleariniai implantai, BAHA įsriegiamieji kauliniai implantai, vidurinės ausies klausos sistemos ir atsarginiai šių priemonių procesoriai. Brangiausi šiuo metu kompensuojami klausos implantai yra pirmojo tipo kochleariniai implantai, skiriami vaikams. Jų vieneto bazinė kaina siekia beveik 25,5 tūkst. eurų.

Pernai VLK kompensavo net 100 klausos implantų ir procesorių 87 pacientams, iš kurių daugiau nei pusė buvo vaikai. Tam prireikė 1,4 mln. eurų iš PSDF. Pastaruosius ketverius metus išlaidos šiai sričiai tolygiai didėja. Palyginus su 2019-aisiais, jos išaugo 11 proc.

Kochleariniai implantai skiriami žmonėms, kurių klausa yra stipriai pažeista, o įprastos klausos gerinimo priemonės, tokios kaip klausos aparatai, yra neveiksmingos.

Svarbu žinoti, kad paciento sveikatą, klausos būklę bei implantavimo operacijos būtinumą pirmiausia įvertina gydytojai specialistai, atliekantys tokias implantacijas – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų arba Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojų konsiliumas. Siuntimą konsultuotis šiose gydymo įstaigose pacientui išduoda jo šeimos gydytojas arba gydytojas otorinolaringologas. Jei gydytojų konsiliumas nusprendžia, kad paciento sveikatos būklė atitinka nustatytus kriterijus, dėl klausos implanto įsigijimo išlaidų kompensavimo į VLK kreipiasi pati gydymo įstaiga.

VLK primena, kad visų rūšių klausos implantų bazinės kainos PSDF lėšomis pacientui kompensuojamos kiekvienai ausiai vieną kartą, o atsarginio procesoriaus įsigijimo išlaidos kompensuojamos ne dažniau kaip kas 5 metus. Pacientams dėl medicininių priežasčių pašalinus klausos implantą, gali būti kompensuojamas kitai ausiai skirtas klausos implantas. Iš viso žmogui gali būti skiriami ne daugiau kaip du klausos implantai.

Daugiau informacijos apie klausos implantų kompensavimą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją