Jungtinės Karalystės mokslininkai nustatė, kad grojimas instrumentu ir natų skaitymas gali padėti išlaikyti geresnę atmintį ir mąstymo įgūdžius vyresniame amžiuje.

„Pasirinkdami muziką, kuri yra šiek tiek aukštesnio lygio, nei jūsų gebėjimai, metate iššūkį. Suprasti, kaip visa tai dera tarpusavyje, – tikras matematinis iššūkis“, – teigė daug metų smuikuojanti britė.

Pasak kitos kalbintos smuikininkės, juntamas pasitenkinimas, bandant padaryti ką nors, ko iš pradžių nesugebi, ir darant tai tol, kol pagaliau pavyksta.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 1 000 vyresnių nei 40 m. žmonių – lyginta jų muzikavimo patirtis ir smegenų veiklos skirtumai.

Pasak mokslininkų, smegenys – tarsi raumuo, jas reikia treniruoti, kelti iššūkių, naudoti arba prarasti – tai ir matyti, tiriant muzikuojančius žmones.

Beje, mokslininkų teigimu, ne visi instrumentai veikia smegenis vienodai. Styginiai instrumentai naudingi, tačiau variniai ir pučiamieji teikia daugiau naudos. O geriausių rezultatų pasiekia fortepijonu grojantys žmonės.

Kaip aiškino muzikantė „fortepijonas neįtikėtinas, nes klavišais grojate dviem rankomis ir skirtingas melodijas. Šis instrumentas išties labai naudingas“.

Tyrimo metu nustatyta, kad ir dainavimas naudingas sveikatai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: