Daktarė Heidi Tissenbaum, Masačusetso universiteto medicinos mokyklos molekulinės, ląstelių ir vėžio biologijos profesorė, tiria sveikatos trukmę arba tai, kaip mes galime kuo ilgiau gyventi, išlikdami geros sveikatos.

H. Tissenbaum ir jos komanda, atliko eksperimentus su c. elegans – apvaliosiomis kirmėlėmis. 40 proc. jų genų sutampa su žmonių, todėl šie gyvūnai naudojami mūsų sveikatos trukmei modeliuoti. Tyrėjai nustatė sąsajas tarp pridėto cukraus vartojimo ir pablogėjusios sveikatos.

Viename 2021 m. tyrime jie pakeitė apvaliųjų kirmėlių mitybą ir nustatė, kad daugiau cukraus buvo susiję su padidėjimu vadinamųjų pažangių glikacijos galutinių produktų. Didelis jų kiekis yra susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto rizika, lėtine inkstų liga ir Alzheimerio liga.

Pridėtinio cukraus galima rasti tokiuose maisto produktuose, kaip balta duona, sriuba, pagardai, įskaitant barbekiu padažą ir kečupą, taip pat baltymų batonėliauose. Net kavoje gali būti daugiau pridėtinio cukraus, nei jūs manote.

Ji sakė, kad nėra jokios pasipriešinimo senėjimui paslapties, tačiau yra dalykų, kuriuos galime padaryti, kad būtume ilgiau sveikesni. H. Tissenbaum davė „Insider“ keturis patarimus, kaip būtų galima pailginti jūsų sveikatos trukmę.

Ribokite pridėtinio cukraus kiekį savo racione

Po atliktų tyrimų didžiausias H. Tissenbaum patarimas yra apriboti suvartojamo pridėtinio cukraus kiekį.

Kad tai padarytų, ji nustojo dėti cukraus į rytinę kavą ir perėjo prie pusryčių dribsnių be pridėtinio cukraus.

Ji patarė patikrinti produktų etiketes, kad sužinotumėte, kiek pridėtinio cukraus yra jūsų dienos racione.

Palaikykite savo protą ir kūną aktyvų

H. Tissenbaum patarė stengtis, kad jūsų protas ir kūnas būtų kuo aktyvesni – tai yra ilgaamžiškumo pagrindas.

Jūsų reikalas, kaip tai darote, ir tai priklauso nuo jūsų įprasto aktyvumo lygio. Pavyzdžiui, jei gyvenate ypač sėsliai, H. Tissenbaum rekomendavo pradėti nuo dešimties pakilimų nuo kėdės ir atsisėdimų neliečiant porankių, nes tai geriau nei tiesiog sėdėti vietoje.

„Sėdėjimas yra naujasis rūkymas“, – sakė ji.

Kalbėdama apie protą, ji patarė vengti daryti tą patį kiekvieną dieną, nes mūsų smegenyse užsimezga nauji ryšiai darant naujus dalykus, kurie padeda išlaikyti smegenis aktyviomis. Pavyzdžiui, vienas tyrimas parodė, kad vyresnio amžiaus žmonių, užsiimančių tokia veikla, kaip skaitymas, rašymas, žodžių žaidimai ir edukacinių paskaitų ar kursų lankymas, kognityvinės funkcijos silpnėja rečiau.

Palaikykite stabilų cukraus kiekį kraujyje, vartodami visavertį maistą

H. Tissenbaum taip pat sakė, kad svarbu išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Taip yra todėl, kad padidėjus cukraus kiekiui kraujyje, kasa išskiria insuliną, idant sumažėtų cukraus kiekis kraujyje. Tačiau šis mechanizmas laikui bėgant gali susidėvėti, jei tai kartojasi, todėl padidėja rizika susirgti 2 tipo diabetu.

H. Tissenbaum rekomendavo tiems, kurie gali sau tai leisti, vengti itin perdirbtų maisto produktų, kuriuose dažniau yra pridėtinio cukraus, ir sutelkti dėmesį į visavertį maistą, pavyzdžiui, pilno grūdo duoną, vaisius ir daržoves.

Pakeisti sultis ar kokteilius į sveikus vaisius yra gera pradžia, nes ląsteliena suyra, kai vaisiai spaudžiami sultimis arba maišomi. Tai reiškia, kad cukrus gali greičiau patekti į jūsų organizmą, todėl cukraus kiekis kraujyje gali padidėti.

Jos teigimu, uogos yra ypač naudingos, kad cukraus kiekis kraujyje nepadidėtų, be to, jose yra daug antioksidantų.

Stenkitės būti optimistiški ir rasti laimę

Jeigu pasirūpinate, kad būtumėte kaip įmanoma labiau patenkintas, tai taip pat gali puikiai prailginti sveikatos trukmę, sakė H. Tissenbaum.

Nesvarbu, ar tai susiję su dėmesingumu, joga ar kryžiažodžiu, kad darykite viską, kas leidžia jaustis pilnaverčiu, patarė ji.

Emocijos

Vienu Bostono universiteto medicinos mokyklos mokslininkų atliktu tyrimu nustatyta, kad optimistiškumas buvo susijęs su ilgaamžiškumu, įskaitant gyvenimą po 85 metų amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją