Blogiausia, kad virusas gali dešimtmečius tūnoti ir daugintis žmogaus organizme, nesukeldamas jokių simptomų, bet ilgainiui gali sukelti netgi tokias komplikacijas, kaip kepenų cirozė.

Plačiau apie tai papasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovas Kęstutis Rudaitis.

Didesnė rizika užsikrėsti per kraują

Kepenis galintys pažeisti virusai yra virusiniai hepatitai B ir C. Laidoje „Delfi diena“ K. Rudaitis pasakojo, kad hepatitas B dažniausiai perduodamas lytinių santykių metu arba per kraujo komponentus. Lygiai taip pat perduodamas hepatitas C, bet didesnė rizika juo užsikrėsti per kraują.

Hepatito virusas gali pažeisti kepenis

„Čia itin reikėtų išskirti švirkščiamų narkotikų vartotojus, kurie turi didelę riziką užsikrėsti hepatitu C ir hepatitu B. Tačiau Lietuvoje sėkmingai vykdoma skiepijimo programa nuo hepatito B – nuo šios ligos skiepijami visi naujagimiai.

Skiepų nuo hepatito C mes neturime, tačiau visai neseniai prasidėjo ir puikiai vyksta vyresnių žmonių patikra dėl hepatito C viruso, kurie galbūt turėjo riziką iki 1990 metų ar dar anksčiau. Tokia rizika galėjo būti sudėtingos operacijos ar kraujo perpylimai, kuomet galbūt nebuvo tokios stiprios infekcijų kontrolės.

Žinant šiuos faktus, Lietuvoje vyksta patikros programa, tai yra, asmenys gali kreiptis į šeimos gydytoją ir pasikonsultuoti. Įvertinęs riziką gydytojas gali paskirti atrankinį laboratorinį tyrimą“, – pakvietė K. Rudaitis.

Komplikacija gali būti mirtinai pavojinga

NVSC specialistas paaiškino, kad virusinius hepatitus B ir C sukelia virusai, kurie pažeidžia kepenis.

„Kepenys yra itin svarbus žmogaus organas, kurį reikėtų kiek įmanoma labiau apsaugoti. Šioms ligoms būdinga tai, kad ilgus dešimtmečius gali nebūti jokių simptomų. Virusas sau gyvena, dauginasi“, – pasakojo K. Rudaitis.

Dažniausiai po kiek laiko virusas aptinkamas arba visiškai atsitiktinai, arba jau esant komplikacijoms, kepenų pažeidimams, kai gydytojai paskiria specifinius kepenų fermentų tyrimus. Taip pat būna, kad tyrimai paskiriami, kai echoskopuojant pastebimi kepenų pažeidimai, apie kuriuos pacientas nė neįtaria. Po to atliekami laboratoriniai tyrimai tik patvirtina hepatitą C.

Hepatitas C

Hepatitas C gali sukelti ir sunkesnių komplikacijų. Viena sunkiausių šios ligos komplikacijų yra kepenų cirozė.

„Tikrai yra atvejų, kai pacientas miršta dėl kepenų nepakankamumo, kurį iš pradžių sukėlė virusas, o po to tai komplikavosi“, – teigė NVSC specialistas.

Į ką atkreipti dėmesį?

Anot specialisto, po kiekvieno apsilankymo grožio salone ar sveikatos priežiūros įstaigoje nereikėtų nerimauti, kad ten žmogus galėjo užsikrėsti šiais virusais.

„Tačiau atliekant pedikiūrą ar tatuiruotę visada galima atkreipti dėmesį į tai, kaip tai atliekama, kokie naudojami įrankiai. Ypač tatuiruočių salonuose klientui turėtų būti matoma, kad naudojama nauja vienkartinė adata, kad ji nebūtų ne vieną kartą naudojama.

tatuiruotės

Sveikatos priežiūros įstaigose veikia infekcijų kontrolė. Todėl, leidžiant vaistus ar atliekant kitas procedūras, užtikrinamos saugios sveikatos priežiūros paslaugos. Bet jeigu asmuo abejoja, jam kyla įtarimų ar baimės, kad galbūt kažkas atsitiko, jeigu jis jaučia kokius nors simptomus ir galvoja, kad galbūt užsikrėtė hepatitais, tai tikrai verta kreiptis į gydytojus arba rasti vietas, kur galima būtų pasidaryti atrankinius greituosius testus dėl hepatito C arba ŽIV infekcijos“, – sakė K. Rudaitis.

Donorų kraujas yra saugus

Pasidomėjus, ar saugi yra donorystė, laidos pašnekovas patikino, kad taip. Visi donorai tiriami dėl ŽIV, hepatitų ar lytiškai plintančių infekcijų.

Kraujo tyrimas

„Jeigu randami bent kažkokie šių infekcijų žymenys, donoro kraujas tikrai neperpilamas kitam asmeniui. Ši kontrolė tikrai veikia ir mes neturime atvejų, kad šios infekcijos būtų perduodamos per kraujo donorystę.

Asmuo, kuriam nustatomi tam tikri žymenys, apie tai informuojamas ir nukreipiamas pas gydytojus specialistus, dažniausiai tai – gydytojai infektologai, kurie turėtų patikslinti, kokia tai liga, kokia jos stadija ir tada jau paskirti reikalingą gydymą. Kalbant apie ŽIV ar hepatitą C, aišku, jis daugiau negalės būti kraujo donoru“, – paaiškino laidos dalyvis.

ŽIV užsikrečia ne tik per narkotikus

Kalbėdamas apie ŽIV arba AIDS, K. Rudaitis pastebėjo, kad dažnam tai siejasi su kažkuo negražiu ar nešvariu ir dauguma visų pirma pagalvoja apie švirkščiamų narkotikų vartotojus.

„Tačiau jau kurį laiką tendencijos rodo, kad ši infekcija labiau plinta arba dažnėja tarp asmenų, turinčių nesaugių lytinių santykių.

Reikėtų eliminuoti sąvoką, kad tai yra kažkokių asocialių ar negražių žmonių liga. Pacientų yra įvairių, iš įvairių sluoksnių. ŽIV infekcija nesirenka pagal lytį, amžių ar socialinį statusą. Tai – tiesiog pavojingo elgesio rezultatas, kurį taip pat reikėtų keisti“, – sakė NVSC specialistas.

ŽIV testas

Kviečia išsitirti

Šią savaitę minima Europos testavimo savaitė kurios tikslas – didinti informuotumą ir žinias apie ŽIV, lytiškai plintančių infekcijų bei hepatitų B ir C pasitikrinimo naudą. Pasirodo, ypatingai daug šių infekcijų diagnozuojama ligoms jau pažengus, o tai turi didžiulę įtaką komplikacijoms, kitų žmonių užkrėtimui ir tiesiog gyvenimo kokybei.

Per Europos testavimo savaitę asmenys, gimę iki 1994 m., kviečiami kreiptis į šeimos gydytojus. Jie paskirs atrankinį laboratorinį tyrimą dėl hepatito, vėliau nukreips pas specialistus.

„Taip pat yra vietos, kur galima pasitikrinti nemokamai ir, svarbiausia, anonimiškai dėl ŽIV, dėl hepatito C. Tai yra žemo slenksčio kabinetai ir nevyriausybinės organizacijos, kurių tyrimo rezultatai parodys kryptį, ar reikia kažką daryti, o specialistai pakonsultuos. Apie tai informacijos tikrai galima rasti internete“, – teigė K. Rudaitis.