Gydytoja dietologė Žana Antonova sakė, kad nevalgyti pusryčių yra klaida.

„Pusryčiai yra būtini. Tai yra vienas iš pagrindinių trijų valgymų. Tie žmonės, kurie pusryčių nevalgo, įskaitant vaikus ir paauglius, pasižymi didesniu kūno masės indeksu, dažnai serga nutukimu ar turi antsvorį, jų kraujo rodikliai yra blogesni, didesnis blogojo cholesterolio kiekis. Dėl to gresia širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto vystymasis“, – grėsmes vardijo gydytoja Ž. Antonova.

Gydytoja apgailestavo, kad daug jos pacientų prisipažįsta pusryčių atsisakantys.

„Ypatingai ta problema tampa opia vaikams nuo 10–12 metų. Jie vis dažniau praleidinėja pusryčius, dažniausiai taip daro mergaitės. Toliau jau ir suaugusiems formuojasi įprotis nevalgyti pusryčių“, – sakė Ž. Antonova.

Gydytoja atkreipė dėmesį ir į pusryčių valgymo laiką.

„Dauguma supranta, kad pusryčius turėtume suvalgyti tik atsikėlę, bet tai nebūtina. Ne visi jaučia alkį ir poreikį valgyti pusryčius tik atsikėlus. Galima šiek tiek ir palaukti.

Normalu, kad per pirmas dvi valandas nuo atsikėlimo pavalgomi pusryčiai. Dėl to pusryčiai taip ir vadinasi, kad per pusę ryto turime pavalgyti“, – paaiškino gydytoja Ž. Antonova.

Tuos, kurie neturi įpročio valgyti pusryčių, gydytoja kvietė šiek tiek pastebėti savo mitybą – kokią įtaką turi pusryčių nevalgymas kitiems dienos valgiams – pietums, vakarienei.

„Dažniausiai, kai pusryčiai praleidžiami, vakaras pasižymi gausesniu maisto kiekiu ir, aišku, pasirinkimas yra nelabai sveikatai palankus.

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie nepusryčiauja, nepatenkina visų mineralų ir vitaminų poreikių“, – aiškino laidos pašnekovė.

Paklausta, ką geriausia valgyti pusryčiams, gydytoja Ž. Antonova atsakė: „Sunku atsakyti, kas yra geriausia, nes šiandien apie tai daug diskutuojama.

Turbūt nuo žmonių kultūrinių ypatumų priklauso, ką jie mėgsta valgyti pusryčiams ir galėtų pasirinkti tai, kas jiems būtų skaniausia.

Gerai būtų per pusryčius valgyti baltymų turinčio maisto, pvz., pieno ir rauginto pieno produktus, liesą mėsą ar žuvį, taip pat angliavandenių turinčių maisto produktų. Būtų gerai, kad jie būtų lėtai įsisavinami – arba grūdų košė, arba, pvz., pilno grūdo duona ir vaisiai arba/ir daržovės“, – patarė medikė.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ siužetą galite pamatyti čia: