Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje erkių platinamomis ligomis kasmet suserga apie 3 tūkst. žmonių. Mūsų šalyje šiomis ligomis susergama kelis kartus dažniau nei kitose Europos valstybėse, todėl visiems rekomenduojama pasiskiepyti nuo erkinio encefalito.

Vienintelis būdas apsisaugoti nuo erkinio encefalito – vakcina

Dvi pagrindinės erkių platinamos ligos – Laimo liga, kurią sukelia bakterijos, ir erkinis encefalitas – jo sukėlėjas yra virusas. Didžiausia rizika užsikrėsti Laimo liga yra tuomet, kai erkė išbūna įsisiurbusi 48 valandas, todėl svarbu ją greitai aptikti ir pašalinti. Erkinio encefalito virusas žmogui perduodamas iškart įkandus infekuotai erkei, todėl efektyviausia apsauga nuo šios ligos – vakcina. Nors tokie atvejai retesni, erkiniu encefalitu užsikrėsti galima ir vartojant nepasterizuotą ožkos ar karvės pieną. Pieną virinant erkinio encefalito virusas žūsta.

Pats laikas pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

Vakcinaciją nuo erkinio encefalito siūloma pradėti žiemą ar ankstyvą pavasarį, nes tokiu metu sumažėja erkių aktyvumas, taigi dabar ir yra pats tinkamiausias metas pirmajam skiepui. Žmogus tampa visiškai apsaugotas praėjus 2 savaitėms po antrosios dozės suleidimo (antroji dozė suleidžiama praėjus mėnesiui po pirmosios, o trečioji – praėjus pusmečiui po antrosios). Efektyviai apsaugai palaikyti skiepą reikia atnaujinti kas 3–5 metus. Jei taip nutiko, kad nepavyko pasiskiepyti žiemą, nereiškia, kad per vėlu. Tikrai nereikia laukti kitų metų, nes skiepo sezoniškumo nėra ir pasiskiepyti nuo erkinio encefalito galima ištisus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)