Dietologė Ugnė Radzevičienė papasakojo, kaip rekomenduojama maitintis, jei prikibo gripas, koronavirusas ar viršutinių kvėpavimo takų infekcija.

Į klausimą, ar pakanka gerti karštų gėrimų, mitybos specialistė atsakė: „Jokiu būdu neužtenka. Skysčiai yra labai gerai, be jokios abejonės, – daug šiltų arbatų, nes, kaip žinoma, kuo daugiau skysčių, tuo greičiau galime išplauti virusą iš mūsų organizmo. Bet mityba yra labai svarbu. Čia yra du aspektai, kur dažniausiai žmonės suklysta. Vienas iš jų – kuomet turite virusą arba bakteriją, jokiu būdu nerekomenduoju vartoti jokių pieno produktų, todėl, kad pieno produktai turi tendenciją kaupti gleives.“

Pasak dietologės, labai svarbus ir kitas dalykas – vaisius, uogas reikėtų termiškai apdoroti.

„Visiems žinomas senas receptas, bet be galo maistingas – obuolys keptas orkaitėje su cinamonu. Cinamonas – puikus antioksidantas, obuolys duos reikiamo vitamino C“, – teigė ji ir pridūrė, kad galima rinktis ir džiovintus vaisius – pvz., išsivirti džiovintų vaisių kompotą, nes „tai pakankamai maistinių medžiagų turintis patiekalas“.

Dietologė akcentavo žarnyno mikrobiotos svarbą, nes „visas imunitetas yra mūsų žarnyne“. Mitybos specialistės teigimu, mikrobiotą galime sustiprinti raugintomis daržovėmis – ne tik puikiai žinomais raugintais kopūstais, vitamino C šaltiniu, bet ir kitomis raugintomis daržovėmis, kurių šiais laikais gausu, – raugintais burokėliais, raugintais žiediniais kopūstais, raugintais smidrais, net raugintais pomidorais su česnaku – tai daug vitaminų ir daug antivirusinių medžiagų turintis maistas.

„Sergant maistas turėtų būti neintensyvaus, neaštraus kvapo, neaštraus skonio, lengvos tekstūros, lengvai kramtomas ir, sakyčiau, paprastesnis. Mėsa – lengvai patroškinta su daržovėmis. Dar norėčiau pažymėti, kad maisto produktai gali mus gydyti lokaliai. Tai reiškia, kad pieno produktus mes eliminuojame iš mitybos, bet karvės pieno varškę, 9 proc. [riebumo] visada rekomenduojame rišti kaip kompresą ant gerklės ir palaikyti tris–keturias valandas. Puikiai ištraukia karštį ir tikrai daug greičiau, sparčiau pasveiksite, – aiškino U. Radzevičienė.

Mitybos specialistė nuramino – peršalę drąsiai valgykite avižų, ryžių, grikių košių, „tai pilno grūdo vadinamieji sudėtingieji, ilgieji angliavandeniai jums suteiks energijos ilgam“.

Ji taip pat priminė: „Patausokime organizmą, praturtinkime fermentuotais produktais, kas yra probiotikai, ir tiesiog leiskime organizmui natūraliai įveikti virusus ir bakterijas.“

Ko dar be minėtų pieno produktų sergančiam žmogui nepatariama vartoti?

„Sergančiam žmogui tikrai nereikėtų vartoti jokių alkoholinių gėrimų, mano minėtų pieno produktų, kurie skatina gleivių kaupimąsi, ir, be jokios abejonės, [patartina] kuo labiau vengti greitųjų angliavandenių, t. y. saldumynų, taip pat riebaus maisto, stipriai sukepinto, aliejuje virto, ne sveikatai palankiu būdu ruošto bet kokio maisto“, – teigė dietologė.

Pasak jos, virškinimas turėtų vykti lengvai, patiekalai turėtų būti paprasti, lengvos tekstūros, lengvai kramtomi ir žinoma – „kuo daugiau skysčių, kad galėtumėte išplauti esamus virusus“.

Žolelių arbata

Be įprastų, mūsų mėgstamų arbatų U. Radzevičienė paminėjo ir natūralių žolelių mišinius, kurie, jos teigimu, naudingi sveikatai: „Ramunėlės, čiobreliai labai gerai, jei karščiuojate, ypatingai gerai aviečių stiebų, aviečių lapų arbata, liepžiedžių [arbata], kuri skatina prakaitavimą, o skatinti prakaitavimą būtina, nes taip natūraliai galime sumažinti pakilusią mūsų kūno temperatūrą.“

Dietologė akcentavo daugelio daromą klaidą – kai arbata geriama su medumi. Ji pabrėžė, kad nereikėtų dėti medaus į karštą arbatą, – jį kabinkite su šaukšteliu ir valgykite, užsigerdami arbata, tokiu būdu nesunaikinsite maistinių, vertingų medaus savybių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: