Portalui „Delfi“ moteris, turinti savo verslą, pasakojo, kad jai jau seniai diagnozuota skoliozė – stuburo iškrypimas. Dėl šios priežasties ji lanko reabilitacijos procedūras, gydomąjį masažą. Šias procedūras lankė ir pastojusi, tiesa, visada privačiai, kol specialistas patarė paprašyti šeimos gydytojo siuntimo – gi mokesčius ji moka, tad kodėl gi nepasinaudojus kompensacija iš Privalomojo sveikatos draudimo fono (PSDF) lėšų.

„Tačiau kai šeimos gydytojos paprašiau siuntimo, ji man pasakė: „Kažkoks keistas jūsų prašymas siųsti reabilitacijai. 33 nėštumo savaitę jums reikia ne masažuotis, o jau greitai gimdyti. Nėra praktikos nėščiosioms skirti reabilitacijos procedūras, nes pagimdysite ir praeis – čia gi normalu, kad kūnas keičiasi“. Paklausiau: „Tai jūs man siūlote dar du mėnesius kęsti skausmus, nes manote, kad, pvz., baseinas man nepadės?“ Gydytoja atsakė: „Na, nėra tokios praktikos su nėščiosiomis. Tiesiog, jeigu nėštumo metu moteriai kažkas yra, ji ir eina pas specialistus privačiai“. Po to buvau visiškam šoke“, – atviravo moteris.

Ji stebėjosi, kas tai galėtų būti: šeimos gydytojos nejautrumas, o galbūt kalta sistema, nesuteikianti gydytojams teisės besilaukiančioms moterims duoti siuntimų.

„Nesuprantu, kaip gydytojas gali apskritai tokią nesąmonę pasakyti. Galime pamiršti visas nėštumo metu moteris apimančias psichologines ir emocines būkles ir net nekalbėti apie masažą, kaip atsipalaidavimo priemonę, nes gydytojas net nesuvokia, kad gydomasis masažas gali būti reikalingas. Kažkokie viduramžiai, nežinau, kaip dar pavadinti“, – teigė moteris.

Ji pasidžiaugė, kad uždirba pakankamai, taigi gali ir pati susimokėti už medicinos paslaugas, tačiau pastebėjo, kad ne visoms moterims gali pakakti pinigų į joms reikalingas procedūras nėštumo metu eiti privačiai.

Masažas nėščiai moteriai

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rimantė Venclovienė, paprašyta pakomentuoti šią situaciją ir paklausta, ar gali būti taip, kad besilaukiančioms moterims reabilitacija neskiriama, atsakė: „Norėtume pabrėžti, kad medicininė reabilitacija skiriama ne tada, kai pacientas pageidauja, o tuomet, kai ji reikalinga. Komentuoti jūsų pateiktą konkretų atvejį yra sudėtinga, nes kiekvienas atvejis individualus, o daugiausia apie pacientės sveikatą žino šeimos gydytojas pas kurį ji lankosi. Gydytojas rekomenduoja arba ne šį gydymo būdą individualiai, o tai priklauso nuo bendrų ir konkrečių kontraindikacijų nėštumo metu.

Svarbu žinoti, kad reabilitacija skiriama tik šeimos gydytojui įvertinus bendrą sveikatos būklę, nusiskundimus, esamas ligas, anksčiau taikytą gydymą ir jo efektyvumą, galimas indikacijas bei kontraindikacijas reabilitacijai. Jei gydytojas nustato, kad pacientui būtų naudingos reabilitacijos procedūros, jis siunčiamas fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytojo konsultacijai, nes tik FMR gydytojui nustačius reabilitacijos poreikį, pacientas gali būti siunčiamas reabilitacijai.

FMR gydytojo konsultacijos metu įvertinama ligos eiga bei sunkumo laipsnis, biosocialinių funkcijų sutrikimai, rekomenduojama konkretaus profilio bei rūšies medicininė reabilitacija. Be to, FMR gydytojas pacientams gali skirti ir pavienes (atskiras) medicininės reabilitacijos paslaugas: masažą, fizioterapiją, kineziterapiją, ergoterapiją.

Tiek šeimos gydytojas, tiek FMR gydytojas, spręsdami dėl reabilitacijos poreikio, vadovaujasi teisės aktais. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu yra patvirtintos ligos ir biosocialinių funkcijų sutrikimai, dėl kurių pacientas gali gauti medicininės reabilitacijos paslaugas, taip pat ir bendrosios reabilitacijos kontraindikacijos.

Tik šeimos gydytojas gali paaiškinti pacientei, kodėl konkrečiu atveju nebuvo skiriama FMR gydytojo konsultacija ir reabilitacija. Esant poreikiui, reabilitacijos procedūros gali būti skiriamos ir nėščioms moterims, prieš tai atsakingai įvertinus indikacijas ir galimas kontraindikacijas“, – sakė specialistė.

Anot R. Venclovienės, atsakyti, kodėl šeimos gydytoja nesiuntė pacientės pas FMR gydytoją, sudėtinga.

„Tačiau norėtume rekomenduoti pacientei pirmiausia visus neaiškumus dėl paslaugų, jų kiekio ar kitus rūpimus klausimus išsiaiškinti sveikatos priežiūros įstaigoje, pas savo šeimos gydytoją. Jei pacientė atsakymo negavo iš ją gydančio gydytojo, arba gavo jos netenkinantį atsakymą – siūlytume raštu kreiptis į gydymo įstaigos, kurioje buvo aptarnaujama, administraciją ir išsiaiškinti, kodėl nebuvo siunčiama FRM gydytojo konsultacijai.

Jei gydymo įstaigos atsakymas pacientės netenkins, ji turi teisę su įstaigos atsakymu kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (jei netenkina sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas ir kokybė) ar į artimiausią teritorinę ligonių kasą (dėl galimai pažeistų teisių, susijusių su paslaugų apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis klausimais)“, – patarė specialistė.

Ji taip pat priminė, kad gyventojai jiems rūpimus klausimus gali pateikti el. pašto adresu info@vlk.lt arba paskambinę ligonių kasų informacijos telefono numeriu (8 5) 232 2222.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)