Šeima sugniuždyta dėl staigios Ashley mirties. Amerikietės gyvybę pasiglemžė tai, ko brolis nežinojo net esant – apsinuodijimas vandeniu.

„Mums tai buvo didžiulis šokas. Pagalvojau, kaip taip?“ – sakė brolis Devonas Milleris.

Jungtinių Amerikos Valstijų Nepriklausomybės dieną liepos pradžioje su vyru ir dukromis ilgąjį savaitgalį moteris šventė plaukiodama laiveliu ežere. Staiga jai ėmė skaudėti galvą.

„Ji nepajėgė numalšinti troškulio. Į prieplauką atplaukė po 20 min. pasiplaukiojimo. Kažkas prasitarė, kad per tas 20 min. ji išgėrė net 4 butelius vandens“, – pasakojo brolis.

Tą pačią dieną pakeliui namo moteris prarado sąmonę ir daugiau neatsibudo.

Net medikams dažnai sunku atpažinti vandens intoksikaciją, mat simptomai būdingi ir kitoms būklėms.

Vandens gėrimas

Gydytojas Alokas Harwani paaiškino: „Tai gana retas atvejis. Nerimą kelia, kad per trumpą laiką buvo išgertas didelis kiekis vandens, o žmogaus inkstai gali išvalyti tik litrą vandens per valandą“.

Išgėrus per daug vandens, natrio kraujyje sumažėja, tad ląstelės prisipildo vandens ir išsipučia. Išburksta ir ląstelės smegenyse.

„Tai užspaudė jos kraujagysles ir sustabdė kraujo tekėjimą į smegenis“, – komentavo D. Milleris.

Tai ypač pavojinga senjorams ar karštą dieną dirbantiems ir sportuojantiems lauke, kurie tiesiog pamiršta troškulį malšinti lėtai ir saikingai.

„Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, jei pasijutote labai nekaip: jaučiatės labai pavargę, raumenų silpnumą, kartais pacientai junta, kad ima skaudėti galvą, pykina. Tai gali būti pirminiai apsinuodijimo vandeniu požymiai. Jei jums neramu, nedvejodami kreipkitės į medikus“, – patarė gydytojas.

Medikai patarė: norint išvengti priepuolių ir komos rinkitės būti labiau pavėsyje. Nepamirškite elektrolitų balansą atstatančių gėrimų ir to, kad skysčių atsargas galima papildyti tiesiog užkandant sveikų vaisių ar daržovių.

Visą LNK „Vidurdienio žinių“ siužetą galite pamatyti čia: