Dalijamės ištrauka iš Shawn Stevenson knygos „Miego menas“ (leidykla Briedis).

Tyrimu, kurį užsakė patys judriojo ryšio įrenginių gamintojai, nustatyta, kad žmonės, kurie prieš miegą naudojo mobiliuosius telefonus, giliojo miego fazę pasiekė vėliau ir giliai miegojo trumpiau. Dėl to sutrumpėjo laikas, per kurį kūnas galėjo regeneruotis, pasireiškė imuninės funkcijos slopinimas, o kitą dieną tiriamieji buvo prastesnės fizinės formos. Lafboro universiteto Miego tyrimų centro Leičesteryje (Anglija) mokslininkai išbandė, kaip mobiliųjų telefonų spinduliuotė veikia žmogaus smegenis. Tyrimo metu dalyviams prie galvų buvo pritvirtinti mobilieji telefonai ir, nutolusiu kompiuteriu įjungiant ir išjungiant telefonus, smegenų bangos įrašytos elektroencefalografu (EEG).

Eksperimentas parodė, kad įjungus telefono pokalbio režimą (kuriuo telefonas paprastai ir veikia juo kalbant), smegenų bangos, vadinamos delta bangomis, išlieka nuslopintos ilgiau nei valandą išjungus telefoną. Šios delta bangos – pats patikimiausias giliojo miego rodiklis. Ta fazė sudaro svarbią miego dalį, ją sutrikdžius akivaizdžiai pablogėja miego veiksmingumas – būtent tai mokslininkai ir stebėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją